fotoboek maken

Wij helpen je om eindelijk eens dat fotoboek van je wereldreis te maken

Vaak blijven zaken als het maken van een fotoboek van een gemaakte reis liggen. Net terug van die prachtige reis zit je nog vol enthousiasme om dit aan te pakken, maar als er na een paar dagen al weer sprake is van de normale routine verliezen we dat enthousiasme vaak. Misschien ben je er een keer aan begonnen, maar waren de HP 301 cartridges van je HP printer op, er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je dit nog niet hebt gedaan. Aangezien het helemaal niet zo veel werk is, en zeker niet moeilijk, helpen we je op weg met het volgende stappenplan.

Bepaal het formaat 

Er zijn fotoboeken in het formaat van een ansichtkaart en er zijn er die zo groot zijn als een pizzadoos, en natuurlijk alles daar tussen in. Bepaal dus eerst voor jezelf hoe groot het boek moet worden? Heb je veel foto’s die je op een behoorlijk formaat afgedrukt wil hebben, dan zul je minimaal voor een A4-formaat fotoboek moeten gaan.

Papiersoorten

Je keuze van het papier bepaalt de uitstraling van je fotoboek. Je kunt kiezen voor mat of glanzend bedrukt op normaal- of fotopapier. Als je ervoor kiest om te laten afdrukken op normaal papier, dan worden de foto’s opgebouwd uit kleine puntjes. Het patroon dat zij vormen kan soms zichtbaar zijn op vlakken waar veel inkt is gebruikt. Als je op fotopapier laat afdrukken, dan is het beeld vloeiender en zijn die patronen of rasters niet te zien. Fotopapier heeft daarentegen weer wel meer last van het licht, dat door het papier hevig gereflecteerd kan worden.

Verschillende manieren van inbinden

Fotopapier wordt eenzijdig ontwikkeld, hierdoor worden 2 pagina’s tegen elkaar geplakt om een dubbelzijdige pagina te creëren. De linker- en de rechterpagina zijn dan uit een stuk papier gemaakt, waardoor panoramafoto’s bijvoorbeeld erg mooi tot hun recht komen. De pagina’s zijn een stuk dikker, waardoor dit soort fotoboeken op een andere manier moeten worden ingebonden. Hierdoor vallen dit soort boeken plat open, terwijl boeken die bestaan uit normaal papier opbollende pagina’s hebben als deze open liggen. In een fotoboek waar fotopapier wordt gebruikt kunnen dan weer minder pagina’s door de dikte hiervan.

De kaft

Ook de kaft bepaald de uitstraling, het maakt een groot verschil of er een grote foto voorop staat, of dat deze bijvoorbeeld gemaakt is van linnen of leer. De verschillende aanbieders van fotoboeken hebben allerlei opties, oriënteer je dan ook goed en denk eraan dat de naam van het type fotoboek niet altijd hetzelfde is op de site als in de software.

Online software

Aangezien er verschillende aanbieders van fotoboeken zijn, zijn er ook verschillende programma’s om je pagina’s te maken. Soms moet je hier een app voor downloaden, maar vaak maak je je fotoboek direct in een online applicatie van desbetreffende aanbieder. Je hoeft hiervoor niets te installeren en kunt meestal direct aan de slag. Je hebt er vaak wel een Adobe Flash Player voor nodig, maar die staan tegenwoordig meestal standaard op elke computer. Als je op deze manier je fotoboek gaat ontwerpen, moet je vaak eerst al je foto’s uploaden naar de server van de aanbieder. Dit kan lang duren afhankelijk van je internetverbinding.

Zoek het systeem dat voor jou het beste werkt

Het is daarom aan te raden om de applicatie van de website van de aanbieder te downloaden. Je kunt daarna op je gemak aan de slag en je hebt geen internetverbinding meer nodig om verder te werken. Het uiteindelijk bestellen gebeurd dan natuurlijk wel online, maar dan kun je het door jou thuis ontworpen fotoboek in een keer uploaden naar de site van de aanbieder. Het belangrijkste is dan misschien ook wel om de juiste aanbieder met de fijnste software te vinden om je fotoboek te maken. Als je die eenmaal hebt gevonden, hoef je alleen nog maar heerlijk door je vakantiefoto’s te gaan en een selectie te maken van de foto’s die jij afgedrukt, en in welk formaat, in je fotoboek wil hebben.