mooiste bezienswaardigheden atacama

Verkenning van de Atacama-woestijn in Chili; de mooiste bezienswaardigheden van Atacama

Bij een vakantie naar Zuid-Amerika denk je aan Rio de Janeiro, aan Machu Picchu, aan de Amazone of aan de Pantanal. Een stuk minder populair is een bezoekje aan een duizend kilometer lange woestijn bovenin Chili. Atacama is één van de droogste woestijnen ter wereld en niet een alledaagse reisbestemming. Waarom zou je dit uitgestrekte gebied toch in je reisschema moeten opnemen? Lees dit blogje maar: dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Atacama.

Mooiste bezienswaardigheden van Atacama

Geisers op grote hoogte

mooiste bezienswaardigheden van atacama

Atacama heeft uitgebreide hoogvlakten, en in een aantal ervan kan je geisers bewonderen. Die bij El Tatio liggen op een hoogte van meer dan vier kilometer en zijn erg actief. Ze blazen met regelmatige intervallen hete stroom de lucht in, wat een prachtig tafereeltje oplevert in combinatie met de helder blauwe luchten van Atacama. Beter nog: de vulkanische warmte zorgt voor een paar heerlijke hete waterbronnen waar je ongestoord in kunt badderen.

Natte bezienswaardigheden van Atacama: lagunes en meren

Hoe droog Atacama ook is, er zijn grote oppervlaktewateren waar je genieten van de rust, het panorama en de duizelingwekkende natuurlijke geologie. Salar de Atacama is een gigantisch meer midden in de woestijn. Het water van Salar is zout, en de randen van het meer zijn dan ook bedekt met een dikke korst zout en mineralen. Ook de Laguna Miscanti and Laguna Miñiques zijn ongerepte stukken natte natuur waar het dood- en doodstil is. Door de hoge zoutconcentratie zijn dit geen geschikte leefomgevingen voor de meeste planten en dieren. Wél kun je er zwermen flamingo’s tegenkomen, statige waadvogels die leven van kleine kreeftjes in het water.

Op safari door Atacama

Als je nieuwsgierig bent naar wat er wél in deze extreem droge gebieden leeft, boek dan een wildsafari. Dan kom je erachter dat er wel degelijk planten en dieren zijn die kunnen overleven in deze zware omstandigheden. Cactussen, vicuña’s en alpaca’s zijn de meest opvallende wezens in Atacama. Wie beter kijkt (of een gids in de arm neemt) ontdekt ook de kleinere levende bezienswaardigheden van Atacama. Verscholen tussen de rotsen en in het zand leiden insecten, vogels, knaagdieren, reptielen en zelfs kikkers een bescheiden bestaan!

Reach for the stars: sterren kijken in Atacama

Eén van de mooiste bezienswaardigheden Atacama vind je in het dorp San Pedro de Atacama. Je moet er alleen even voor wachten tot de nacht valt! Hier staat een observatorium, en het zicht is uitstekend: door de geïsoleerde ligging is er hier bijna geen lichtvervuiling. Dat betekent dat je een perfect zicht hebt op zelfs de meest ver weg gelegen sterren die je in Europa niet te zien krijgen.

Een onaards mooi landschap: de Maanvallei

Wat is de woestijnigste plek van deze ultra woestijn? Dat moet de Valle de la Luna zijn, waar je inderdaad het gevoel krijgt dat je in je fourwheeldrive van onze planeet afgereden bent. De Maanvallei is één van de mooiste bezienswaardigheden van Atacama en biedt een afwisseling van spookachtige zandvlakten, woeste geribde rotspartijen en vergezichten om van te dromen. Neem voldoende water en eten mee, want hier is niets: geen dorpen, geen planten, geen dieren.