wandelen in de Huaraz-regio

Avontuur in de Andes: wandelen in Huaraz en de Huaraz-regio, Peru

Wandelen in Huaraz is één van de bekendste activiteiten van Peru. Deze regio ligt tussen twee bergmassieven in de Andes en zit boordevol adembenemend mooie routes. Hiken in Huaraz is dan ook één van de leukste toeristische uitstapjes voor je vakantie in Zuid-Amerika! Lees hier wat de beste plekken zijn om te gaan hiken in de Huaraz-regio en plan alvast je eigen trip.

Eén dag wandelen in de Huaraz-regio

Voor de casual bezoeker is een daghike in Huaraz een aantrekkelijke keuze. De meeste van deze trips zijn genoemd naar de bergmeren (lagunas) waar ze heen voeren. Je hebt dan de beschikking over tientallen routes die variëren van makkelijk tot moeilijk.

Wil je je lichaam de tijd geven om aan de hoogte te wennen? Kies dan voor een beginnershike. Een erg populaire wandeling is die naar Laguna 69, dwars door een prachtig berglandschap vol vegetatie met besneeuwde bergen op de achtergrond, en een helderblauw gletsjermeer als eindbestemming (zie uitgelichte afbeelding bij dit artikel). Ook aantrekkelijk is de weg naar Laguna Rajucolta bij de Huantzan-berg:een slechts zes kilometer lange hike die door een weelderige vallei voert. Ook mooi en niet al te moeilijk is een daghike naar Laguna Wilcacocha, waarbij je een uitstekend beeld krijgt van de meest spektaculaire bergtoppen in de verte.

hiken in de Huaraz-regio
Laguna Wilcacocha

Als je lichaam geacclimatiseerd is, dan kan je langere routes gaan wandelen in Huaraz. Wil je het bij dagtrips houden, kies dan voor de steile klim naar Laguna Churup. Deze hike naar een bergmeer op 4.600 meter hoogte duurt niet lang en is erg mooi. Het laatste deel van deze route bestaat uit een via ferrata, waarbij je je aan stalen kabels moet vasthouden. En ook de weg naar de Nevado Mateo vereist een flinke dosis klimvaardigheid, maar dan sta je wél op één van de mooiste besneeuwde pieken van de regio.

Meerdere dagen hiken in Huaraz

Behalve de dagwandelingen leent Huaraz zich ook voor uitdagende meerdaagse hikes, waarvan sommige zelfs meer dan een week in beslag nemen. Probeer deze routes niet uit zonder dat je je lichaam hebt laten wennen aan de zware omstandigheden op deze hoogtes.

Een goede eerste ervaring met meer dan één dag wandelen in de Huaraz-regio is de Santa Cruz Trek, een route van vier dagen langs een aantal geweldig mooie lagunas. Dit is een populaire bestemming voor veel backpackers, en als je liever in je eentje loopt, dan is de Milkyway-route een betere keuze. Tijdens deze hike kom je woeste landschappen, gletsjer en uitgestrekte valleien tegen – en waarschijnlijk geen enkele andere westerse toerist.

En ben je toe aan een echte challenge? De route in de Cordillera HuayHuash-bergen is maar liefst 140 kilometer lang en is geen wandeling voor beginners. Trek gerust tien dagen uit voor deze belevenis die je langs zes pieken van meer dan zes kilometer laat lopen. Je zult hier moeten overnachten in tentjes of in kleine bergdorpjes, maar dan krijg je wel een unieke herinnering aan een landschap vol meren, watervallen, ongelofelijke rotsformaties en majestueuze gletsjers. Veel mooier dan deze epische trektocht wordt wandelen in Huaraz niet!