kanotochten in zweden

Ervaar prachtige kanotochten in Zweden

Ontdek de prachtige waterwereld van Zweden: ga op kanovakantie in Zweden!

Kanotochten in Zweden bekenenen een unieke vakantie ver weg van het massatoerisme, dat is iets wat bij iedere toerist als muziek in de oren klinkt. Dat is logisch, want wie wil er nou urenlang in de rij moeten staan om dat prachtig kiekje te schieten van die prachtige kathedraal of idyllische meer? Niemand! Daarnaast is een vakantie waarbij je iedere dag aan het zwembad of stand ligt, ook niet voor iedereen weggelegd. De een begint zich op de eerste dag al te vervelen, terwijl de ander eindelijk die hoge stapel boeken kan uitlezen waar hij normaal gesproken geen tijd voor heeft. Het is wel leuk om eens naar een ander soort land te gaan. Zweden is een fijn vakantieland: het is er niet zo bizar warm in de zomer en de natuur is er nog lekker wild. Je kan dit combineren met een originele sportieve activiteit: kanovaren! Maar waarom zijn kanotochten in Zweden de moeite waard? Dat lees je hier!

Zweden: het land van ongerepte natuur en betoverende landschappen

Zweden bevindt zich in Scandinavië, Noord-Europa. Het is een land waar het s’ winters behoorlijk koud kan worden, het kwik heeft bijvoorbeeld afgelopen winter -40 graden aangetikt in Lapland (Noorden van Zweden). In de zomer is het er vaak zo’n 23 graden, heerlijk vertoeven zonder al te vaak het zweet van je hoofd te moeten vegen. Het is een land dat uit diverse gebieden bestaat. Zo heb je pittoreske en knusse dorpjes in Lapland, maar in het zuiden verre en diepe bossen waar je eindeloos in kan wandelen.

Zweden begint steeds populairder als vakantieland te worden en dat is niet zonder reden. De natuur is hier nog heerlijk ongeremd en schoon: er zijn geen toeristen die lege verpakkingen in het bos achterlaten, of de serene rust verstoren met een muziekbox. Zweden is het paradijs voor natuurliefhebbers. Hier kan je echt tot rust komen en je laten imponeren door fantastische vergezichten en natuurparken. De heldere meren en ruwe bergketens creëren een adembenemend gezicht.

Kanotocht in Zweden

Als je echt op plekken wilt komen waar je bijna niemand tegen het lijf kan lopen, dan is een kanovakantie in Zweden echt iets voor jou. Kanovaren in Zweden is iets wat bij veel Nederlands hoog op hun bucketlist staat, maar niemand durft dit plan ook daadwerkelijk uit te voeren. Het is een activiteit voor de echte avonturiers, die niet bang zijn van de gebaande paden te treden en uit hun comfortzone te gaan. Het is de ideale manier om kennis te maken met een land: voel je een echte local als je langs de bossen kanoot of juist langs de uitgestrekte besneeuwde weilanden. Maar, wat zijn nou mooie plekken om te kanovaren in Zweden?

De ideale route

Kanoreizen in Zweden kan je op twee manieren doen. Je kan van tevoren alles vastleggen, maar ook juist op de bonnefooi vertrekken. Het is maar waar je zelf de voorkeur aan geeft. Als je dol bent op spontaniteit, dan kan je beter op de bonnefooi gaan. Als je liever wat meer zekerheid wilt, dan is het een aanrader om toch iets vast te leggen, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Kanovakantie in Zweden

Het Dalsland is een plek waar kanoliefhebbers graag komen. Zo heb je er ongelooflijk veel meren en kanalen, met zelfs meer dan 2000 kilometer aan waterwegen. Het is een leuke plek voor beginners, maar ook gevorderden komen aan hun trekken. In West-Zweden heb je het Värmland, een gebied dat zich naast een prachtig bos bevindt. Er kan best nog wel wat stroming staan, dus het is wel belangrijk dat je al enige ervaring hebt met kanoën. Skäne in Zuid-Zweden is ook een aanrader: hier heb je een landschap bestaande uit meren, bossen, kusten en heuvels. Iedere natuurliefhebber wordt spontaan verliefd op dit gebied. Het is vooral geschikt voor gevorderde kanovaarders die wel van een uitdaging houden.

kanoreizen in zweden

Kanotochten in Zweden; van tevoren plannen

De meeste mensen gaan met een tent op pad op kanovakantie in Zweden. Dat zorgt ervoor dat je lekker flexibel bent en gewoon ergens kan gaan kamperen als je klaar bent met het kanovaren, of als de natuur je wel kan bekoren. Je kan in het wild kamperen, maar ook een aantal campings boeken. Je moet goed uitzoeken of je namelijk er wel mag kamperen, want op sommige plaatsen is dat verboden. Als je dit te veel moeite vindt, kan je ook naar een reisbureau gaan.

kanotocht in Zweden

Schakel een deskundig reisbureau in

Als je zelf weinig verstand hebt van kanovaren en de touwtjes liever uit handen geeft, dan is het handig om eens contact op te nemen met een reisbureau. Zij beschikken vaak over net wat meer kennis en weten welke routes geschikt zijn voor welk type kanovaarders. Als jij een beginneling bent, dan is het niet verantwoord over wilde rivieren met draaikolken te moeten varen. Dit is echte insiders informatie, dus de kans is groot dat je zelf niet precies weet of een bepaalde rivier eenvoudig te bevaren is. Een reisbureau kan je hierbij helpen. Je kan bijvoorbeeld K-Jak of Nordic inschakelen, zodat ze je kunnen helpen met het plannen van je reis en je eventueel spullen kan huren van deze organisatie in Zweden, zodat je niet al te veel spullen mee hoeft te slepen.

Op de bonnefooi

Mocht je buiten het hoogseizoen kanotochten in Zweden gaan verkennen, dan kan je heel goed op de bonnefooi gaan. Neem een slaapzak mee, en gaan met die banaan. Je kan onder de sterrenhemel slapen in de zomer, maar het is wel verstandig om muggenspray mee te nemen. Rondom het water vind je hele zwermen van muggen, dus dit is een belangrijk item voor in je rugtas.