beste surfspots van Europa

De beste surfspots van Europa

Of je nu een ervaren surfer bent of net bent begonnen met surfen, je hoeft echt niet naar Australië, Californië of Hawaï te vliegen voor geweldige golven. Veel van de beste en coolste plekken om te surfen bevinden zich een stuk dichter bij huis, zoals in Portugal, Frankrijk, Ierland en Spanje. Hieronder kun je een aantal van de beste surfspots van Europa vinden.

De hoogste golven in Portugal

Pro’s denken bij de beste golven van Europa waarschijnlijk als eerste aan Nazaré. Dit Portugese vissersdorpje wordt ook wel de surfhoofdstad van Europa genoemd vanwege de enorme golven die er ontstaan door een diepe geul die zich vlak voor de Portugese kust bevindt. Op goede dagen kunnen de golven hier wel 30 meter hoog worden. Door de hoogte van de golven is deze surfplek vooral geschikt voor ervaren surfers. In Portugal zijn echter ook genoeg surfplekken te vinden voor beginners, zoals Ericeira, het eerste officiële surfreservaat van Europa. Hier kun je binnen een straal van acht kilometer meer dan tien surfspots vinden geschikt voor verschillende niveaus. Op minder dan een uur rijden van Ericeira ligt Peniche. Deze plek staat wereldwijd bekend als een van de beste surfspots van Europa en heeft een grote variëteit aan golven. De bekendste daarvan is de Supertubos, een zandbank die zorgt voor de mooiste tunnelvormige golven.

Klassieke surfspots in Frankrijk

Met een surfvakantie in Frankrijk zit je altijd goed. Hier bevinden zich namelijk enkele van de beste plekken om te surfen in Europa. Biarritz wordt over het algemeen gezien als de bakermat van het Europese surfen en heeft meerdere spots voor beginnende en gevorderde surfers, zoals Anglet. Je kunt hier verder een surfschool vinden waar je kunt leren surfen of een surfcamp kunt volgen. In Biarritz worden ook regelmatig surfwedstrijden gehouden. De badplaats Hossegor aan de Atlantische kust staat bekend om zijn hoge en krachtige golven, die ontstaan door een diepe kloof en zandbanken voor de kust. Met zijn brede zandstranden is Hossegor dan ook een topbestemming voor zowel beginnende als gevorderde surfers. Hier kun je het beste surfen in de herfst en de winter.

Bijzondere Ierse surfcultuur

Ierland is waarschijnlijk niet het eerste land wat bij je opkomt als je denkt aan de beste plekken om te surfen in Europa. Volgens kenners is het stadje Bundoran in Donegal met zijn lange stranden en hoge golven echter één van de beste surfplekken ter wereld voor zowel beginners als gevorderden. De belangrijkste spot is The Peak met zijn snelle en krachtige golven. Als je het door het surfen toch wel koud krijgt, dan kun je kennismaken met de bijzondere surfcultuur door na afloop de pub in te duiken voor een aprés-surf.

Leren surfen in Spanje

In Spanje vind je de beste golven van Europa voor beginners. Het kustplaatsje Zarautz in Noord-Spanje heeft een zachte zandondergrond, waardoor er golven ontstaan die erg geschikt zijn om te leren surfen. Somo Beach is vanwege de vele surfscholen en relaxte golven ook een goede plek als je wilt leren surfen. Als ervaren surfer kun je terecht in Mundaka, waar de rivier die de zee instroomt zorgt voor unieke omstandigheden als een perfecte linkse golf die tot 150 meter kan doorlopen. Door de snelle, krachtige golven en de sterke stroming is dit echter geen geschikte plek voor onervaren surfers.

Genoeg keus

Zoals je ziet, hoef je niet ver te reizen om een geweldige surfvakantie te hebben. Of je nu veel of weinig surfervaring hebt, er zijn genoeg goede surfspots om uit te kiezen. Zelfs in eigen land kun je prima surfen, zoals in Scheveningen. Pak dus je surfplank en je wetsuit en ga op pad!