de mooiste bezienswaardigheden van stockholm

De mooiste bezienswaardigheden van Stockholm

De Zweedse hoofdstad Stockholm is zeker eens een bezoek waard. Stockholm bestaat uit een aaneenschakeling van eilandjes en schiereilanden. Je ervaart daarom een gevoel van ruimte, je ziet veel groen en prachtige uitzichten. En je hoeft nooit bang te zijn dat de stad zwart ziet van de toeristen, zoals je bijvoorbeeld van een stedentrip naar Barcelona kunt verwacthen. In Stockholm is het altijd relatief rustig. De bezienswaardigheden Stockholm zijn misschien niet zo bekend, maar zeker wel de moeite waard.

Hierbij daarom de mooiste bezienswaardigheden van Stockholm.

Stadshuset

Het stadhuis van Stockholm is een iconisch gebouw aan het water met een toren van 106 meter hoog. Het stadhuis werd in 1923 geopend en ademt een sfeer van de renaissance, gecombineerd met een Italiaanse romantische bouwstijl. Hier wordt jaarlijks het banket gehouden ter ere van de Nobelprijswinnaars. In het stadhuis kun je het grootste orgel ter wereld bekijken. Het orgel heeft maar liefst 10.000 pijpen en 138 registers. De gouden zaal is prachtig versierd met mozaïekwerk dat bestaat uit 18 miljoen stukjes goud en glas.

Drottningholm

Drottningholm is één van de eilanden van Stockholm, maar hier staat ook paleis Drottningholm. Dit is het paleis van de Zweedse koninklijke familie. De koning en koningin wonen in de zuidelijke vleugel, maar de rest van het paleis is opengesteld voor het publiek. Het paleis is gebouwd in 1662 in barokstijl. Het paleis van Versailles stond model. In het paleis zie je één van de oudste baroktheaters van Europa. Je krijgt ook toegang tot de Franse en Engelse tuinen en het Chinese paviljoen.

Koninklijk paleis

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Stockholm dat altijd goed bezocht wordt door toeristen is het Koninklijk paleis. De koning woont hier niet meer, maar gebruikt het als werkpaleis. De afmetingen van het paleis zijn indrukwekkend. Het paleis heeft maar liefst 600 kamers. In de kelders van het paleis krijg je de mogelijkheid om de Zweeds kroonjuwelen te bezichtigen. Verder zie je hier oude militaire wapens, kostuums en voertuigen en is er een museum met Italiaanse sculpturen. Zomers is er dagelijks een indrukwekkende wisseling van de wacht te zien.

Vasa museum

De Vasa is een indrukwekkend schip dat in 1628 door de toenmalige Zweeds koning te water werd gelaten. Maar gevaren heeft de Vasa niet, want direct begon het schip te kapseizen. Nadien heeft het 333 jaar onder water gelegen. Pas in 1961 werd het schip geborgen en in het Vasa museum geplaatst. Het schip is prachtig om te zien, met vele beelden en ornamenten van houtsnijwerk. Ook het museum heeft de vorm van een schip en is zeker één van de bezienswaardigheden Stockholm die je gezien moet hebben.

Gamla Stan

Gamla Stan is één van de bezienswaardigheden Stockholm waar je lang doorheen kunt zwerven. Gamla Stan is de naam van het eeuwenoude stadscentrum van Stockholm. In deze wijk staat ook het koninklijk paleis en de regeringsgebouwen. Grote delen van de wijk zijn zeer gezellig met leuke pleinen en een grote winkelstraat. Aan het plein Stortorget staan allemaal prachtig gekleurde huizen en gezellige straatjes en steegjes komen op het plein uit. Uiteraard is ook de winkelstraat één van de bezienswaardigheden Stockholm, waar je kunt shoppen of kunt eten in een restaurantje.