fietsvakantie

4 redenen om komende zomer voor een fietsvakantie te gaan

De donkerste dagen van het jaar zijn achter de rug en ook de kerstfeestjes en nieuwjaarsrecepties zijn intussen niet meer dan een gezellige herinnering. Het is dan ook het typische moment waarop velen beginnen uit te kijken naar de zomervakantie en waarop vroege vogels hun reizen boeken. Een fietsvakantie kan daarbij een heel goed idee zijn. Er zijn verschillende redenen waarom zo’n fietsvakantie de komende zomer extra interessant is. Hieronder doen we ze uit de doeken.

Flexibele manier om te reizen

Het lijkt erop dat het rijk der vrijheid opnieuw in zicht is. Maar als de coronapandemie iets bewezen heeft, dan is het wel dat het allemaal heel onvoorspelbaar is. Het blijven onzekere tijden en ook deze zomer kunnen er nog allerlei reisbeperkingen worden doorgevoerd. Flexibel zijn blijft voor reizigers enorm belangrijk en dat heb je sowieso wel met een fietsvakantie. Je kan namelijk gemakkelijk je reistraject bijsturen en bepaalde coronabrandhaarden links laten liggen. Dat doe je uiteraard niet zo makkelijk als je vlucht naar Boedapest en het lokale hotel al op voorhand vastliggen. Een extra voordeel: tijdens je fietsvakantie vertoef je buiten en zit je niet elkaars lucht in te ademen in een bus of een vliegtuig. Daarmee verklein je de risico’s op een infectie en dat is goed voor iedereen.

Toegankelijke en gezonde manier van reizen

Het zal niet verbazen dat een fietsvakantie een gezonde manier van reizen is. In de plaats van aan een zwembad te liggen en cocktails achterover te slaan, onderhoud je je lichaam en verleg je je fysieke grenzen. Je vertoeft in de buitenlucht en ook je moraal en je mentale gezondheid krijgen een opkikker.

Natuurlijk is zo’n fietsvakantie niet voor iedereen weggelegd. Fietsen is dan wel een heel toegankelijke sport, dat is waar, maar het is wel belangrijk dat je daarbij nuchter blijft. Niet voor iedereen is het realistisch om een hele vakantie lang op de fiets te zitten. Daarnaast moet je ook om kunnen gaan met pech onderweg. Je kan bijvoorbeeld wel kant-en-klare fietsreparatiekits kopen bij Bikester – deze fietsenwinkel heeft alles voor jouw fietsvakantie –, maar je moet natuurlijk wel nog steeds een beetje handig zijn om ermee aan de slag te kunnen gaan.

Je ziet andere plekken en je leert nieuwe mensen kennen

De onafhankelijkheid en de totale vrijheid van een fietsvakantie worden vaak als voordelen genoemd, maar het zijn zeker niet de enige. Zo staat een fietsvakantie je toe om vakantielanden op een compleet andere manier te ontdekken. Je komt op plaatsen waar je anders niet zou komen en je bewondert landschappen die normaal gesproken niet voor de ogen van toeristen zijn bestemd. Mensen die al eens op fietsvakantie zijn geweest, kunnen het beamen: de fiets brengt mensen dichter bij elkaar en zorgt ervoor dat je dichter staat bij de lokale bevolking. Niet altijd komen daar nieuwe vriendschappen uit voort, zo eenvoudig gaat dat niet, maar de sociale contacten en de culturele uitwisseling zijn heus wel een meerwaarde.

De fietsvakantie is beter voor het milieu

Je gaat niet op reis met vervuilende vliegtuigen, maar wel met je fiets, een flinke portie moed en je beste vriend: meneer doorzettingsvermogen. Door het vliegtuig links te laten liggen, bespaar je niet alleen op de vliegtaks die door de federale regering is gepland, maar spaar je ook het milieu. Vaak worden er tijdens een fietsvakantie wel wat gemotoriseerde verplaatsingen gemaakt, al is het maar om op de startlocatie te geraken, maar dat is eerder per trein of per bus dan per vliegtuig. Het grootste deel van je reis zal je gewoon op je eigen spierkracht rekenen. En zo kan je al snel 2000 km aan fossiele brandstoffen besparen.