bezienswaardigheden in boedapest

Tips voor een bezoek aan Boedapest!

Het oosten van Europa wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Landen als Kroatië zijn al door velen bezocht als vakantieland en ook Slovenië is erg in opkomst op dat gebied. Ben jij op zoek naar een leuke stad voor een lang weekend weg en een heerlijke citytrip? Kijk dan eens naar Boedapest een prachtige stad waar van alles te doen is. Lees snel verder om te weten te komen wat dat is!

Boedapest ligt boven op natuurlijke warmwaterbronnen, maar liefst 120 in totaal. Niet voor niets dat de Hongaarse hoofdstad soms ook wel liefkozend ‘De stad van de spa’s’ wordt genoemd. Baden is een belangrijk onderdeel van de cultuur in Hongarije en de geschiedenis van de thermale baden gaat erg ver terug in de tijd. Zo lieten de Turken en de Romeinen baden aanleggen, om daar te kunnen ontspannen of zich te laten genezen door het helende water. Een aantal hiervan zijn nog steeds te bezoeken. In latere tijden werden de baden voorzien van steeds meer pracht en praal, waardoor je niet alleen kunt genieten van het warme water maar ook van hoe de badhuizen eruit zien.

Tips voor een bezoek aan Budapest!

De Kettingbrug is een icoon

De zogenaamde Kettingbrug is echt een icoon in Boedapest. De Hongaren trots zijn op deze beroemde brug en hij schittert dan ook op vele ansichtkaarten. De Kettingbrug was de eerste brug om de twee verschillende zijden van de stad  – Boeda en Pest – met elkaar te verbinden. Alhoewel het ook zeker aan te raden is overdag de oversteek via de brug te maken, is het ’s avonds een echte must. Boedapest is verschrikkelijk mooi verlicht in het donker en het uitzicht vanaf de brug op de verlichte stad is echt de moeite waard om te bewonderen. Het is zeer indrukwekkend om de stad zo in zijn volle glorie te zien.

De Hongaren kennen een rijke koffie historie. In het begin van de twintigste eeuw kwamen er steeds meer koffiehuizen in de stad. Met als gevolg dat er rond 1930 zo’n 500 koffiehuizen waren. In een aantal daarvan verzamelden schrijvers, dichters en kunstenaars zich. Maar ook de gewone Hongaar ging er naartoe om koffie te drinken en het laatste nieuws en roddels te horen. In de tweede wereldoorlog en tijdens het communistisch regime gingen veel van de koffiehuizen helaas verloren. Maar tegenwoordig zijn een aantal van hen weer in ere hersteld.

een bezoek aan Boedapest!

Een rondvaart over de Donau

Een trip naar Boedapest is eigenlijk niet compleet zonder een rondvaart over de Donau. Dit is een van de plekken met de mooiste uitzichten op beide oevers van de Donau. Je ziet de stad echt vanuit een zeer fraai perspectief. Bovendien zijn de rondvaartboten voorzien van audioguides die je van achtergrondinformatie en leuke weetjes over de stad voorzien. Als je een rondvaart wilt maken zijn er heel veel keuzemogelijkheden: overdag of ’s avonds als de stad mooi verlicht is, onder het genot van een livemuziek, of je kunt er zelfs een heerlijk diner nuttigen. 

In Boedapest zijn er veel plekken waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Maar de aangewezen plek daarvoor is toch wel bovenop de Gellértheuvel waar je op 235 meter hoogte geniet van een spectaculair uitzicht over beide delen van de stad: Boeda en Pest. En dat is niet alles je treft hier ook het Hongaarse Vrijheidsbeeld. Bijzonder aan dit beeld is dat je het vanuit een groot deel van de stad hoog op de berg kunt zien prijken.

De mooiste markthal van Europa

De grote markthal in Boedapest is uitgeroepen tot de mooiste markthal van Europa en heeft belangrijke prijzen gewonnen voor zijn architectuur. Als je de markthal binnenloopt zie je meteen waarom: de lichtinval door de vele grote en mooie ramen, het plafond met de stalen balken en de duizenden Hongaarse ‘Tsolnay’ tegels maken het geheel tot een lust voor het oog. Loop langs de vele stalletjes, een ervaring die je bijna tot een local maakt, aangezien ook de Hongaren zelf dankbaar gebruikt maken van deze bijzondere markthal met zijn vele stalletjes.

Tips voor een bezoek aan Boedapest!

Ruïne bars. Dit concept kennen wij niet in Nederland en is echt uniek voor Boedapest. De Hongaren bedachten ooit dat het wel leuk zou zijn om bars te starten in afgedankte gebouwen. Het bleef niet bij een bar, maar veel pubs en clubs volgden. In de meeste ruïne bars vind je de gekste spulletjes bij elkaar; de inrichting is vaak een bij elkaar geraapt zooitje. En alhoewel dat wellicht niet erg verleidelijk klinkt, is dat het zeker wel. Je zult er je ogen zeker weten uitkijken. En waar is het nou beter dan om een lokaal biertje of schnaps te drinken?