kerstborrel organiseren

Zo organiseer je een leuke kerstborrel in een pandemie!

De organisatie van de bedrijfs kerstborrel is dit jaar extra vreemd. Door Corona is het voor veel mensen onduidelijk hoe je een kerstborrel moet organiseren. Een gezellige busreis naar de Kerstmarkt in Keulen kun je in ieder geval vergeten… Maar mag iedereen naar de zaak komen? Krijgen we het geregeld dat iedereen 1,5 meter uit elkaar zit of moeten we opzoeken naar een leverancier die aan portofoon verhuur doet? En zo zijn er nog tal van vragen die oppoppen als je als ondernemer over een kerstborrel in het COVID-19 jaar 2021 gaat nadenken. Aangezien de meeste ondernemers toch zullen zoeken naar een manier om het op de zaak te vieren geven wij hieronder wat tips waar je aan moet denken.

Niets dan positiviteit

Gebruik de kerstviering van je bedrijf om mensen in het zonnetje te zetten en geef je personeel complimenten over het afgelopen jaar. Leg daarbij dus de nadruk op de successen van het afgelopen jaar en alles wat er goed ging. Je wil dat iedereen zich tijdens de kerstborrel goed voelt, en dan kun je beter gaan praten over wat beter moet of wat de doelen voor volgend jaar zijn. Houdt in plaats daarvan de sfeer los en geef je team complimentjes waar ze die verdienen. Laat tijdens de kerstborrel de hoogtepunten van het afgelopen jaar de revue passeren en bedank iedereen persoonlijk voor hun inzet. De zaken die minder zijn gegaan, kun je aan het begin van het nieuwe jaar gaan bespreken, maar daar is de kerstborrel geen goede plek voor.

Op tijd plannen en bestellen

Als je een keer eerder een bedrijfsborrel hebt georganiseerd weet je dat je hier op tijd mee moet beginnen. Als er zaken besteld moeten worden zoals aankleding gepersonaliseerde versiering, etc. dan moet je dat echt op tijd doen. Het is misschien vreemd om dit aan het begin van de herfst al te doen, maar je hebt te maken met een productietijd. Als je te lang wacht zijn alle leveranciers te druk. Niet voor niets dat men vanaf augustus ook al begint met het bestellen van kerstpakketten. Dit geldt zeker ook voor de catering. Cateraars hebben het rond kerstmis enorm druk, en dat zal dit jaar nu de horeca dicht is, waarschijnlijk niet anders zijn.

Een informele sfeer

Zorg er bij een kerstborrel voor dat er een informele sfeer ontstaat en dat iedereen het gezellig heeft. Onder het genot van een hapje en een drankje maken collega’s herinneringen, waardoor de band onderling nog sterker wordt. Je wil niet dat mensen zich bezwaard voelen of dat het puur een verplichting is. Normaal gesproken kan dit door bijvoorbeeld aan lange tafels te dineren en tussen de gangen door te rouleren. Door de huidige situatie is dit niet mogelijk, maar er zijn tal van andere creatieve manieren te verzinnen waarbij je verschillende mensen bij elkaar zet. 

Interactie

Op die manier ontstaat er interactie tussen de medewerkers en zorg je ervoor dat ook mensen die normaal niet veel met elkaar optrekken op de zaak, elkaar leren kennen. Het is belangrijk dat op deze manier alle ‘lagen’ van het bedrijf met elkaar in contact komen.

Maak de kerstborrel persoonlijk

Een avond wordt pas echt onvergetelijk wanneer iedereen een geweldige tijd heeft. Zie iedere medewerker als gast van je eigen feest. Zorg dat iedereen bij aankomst persoonlijk verwelkomt wordt, maak kerstcadeaus of bedankbriefjes zo persoonlijk mogelijk en zorg dat iedereen op zijn gemak is.