Fitter worden voor een fietsvakantie doe je zo!

Steeds meer mensen gaan op fietsvakantie. Dit klinkt natuurlijk heerlijk. Genieten van de prachtige natuur om je heen en geheel zelf je eigen tempo bepalen. Er even helemaal tussenuit. Zo gemakkelijk is het echter niet. Je zult echt goed fit moeten zijn om een fietsvakantie vol te kunnen houden. Besef goed dat een fietsvakantie betekent dat je dagelijks heel wat kilometers af zult leggen. Dit lukt niet wanneer je hier niet op voorbereid bent. Dat betekent niet alleen dat je de komende tijd veel zult moeten fietsen, maar ook dat je op andere manieren fitter moet worden.

Stel realistische doelen 

Als je snel fit wilt zijn voor een fietsvakantie is het wel belangrijk om realistische doelen te stellen. Je kunt niet verwachten dat je van de ene op de andere dag ineens een marathon kunt fietsen. Zeker als je normaal gesproken niet langer dan dertig minuten per dag fietst. Daarom is het goed om de komende tijd de nodige voorbereidingen te treffen, doelen te stellen en ook realistisch naar jezelf toe te zijn. Wanneer je al over een maand op fietsvakantie wilt, is de kans klein dat je voor die tijd fit genoeg bent. Begin daarom altijd ruim van tevoren. 

Stel doelen niet alleen voor de lange-, maar ook voor de korte termijn. Wanneer jouw doel is om 100 kilometer in één dag te rijden, dan moet dit natuurlijk niet jouw enige doel zijn. Op die manier lijkt het allemaal wel heel lastig om te behalen. Maak daarom ook enkele kleinere doelen en beloon jezelf telkens als je dit behaald hebt. Denk bijvoorbeeld aan het fietsen van 30 kilometer, 50 kilometer, 70 kilometer, enzovoorts. Bouw het rustig op om blessures te voorkomen! 

Schrijf je in bij de sportschool 

Het is niet alleen belangrijk om meer te fietsen, maar ook om je algehele fitheid te verbeteren. Je moet simpelweg over meer conditie beschikken. Doe daarom extra cardio in de sportschool, maar werk ook aan je spieren door krachttraining. Op die manier verklein je het risico op blessures en hou je langere fietsritten gemakkelijker vol. Bovendien biedt fitness in Gent ook de mogelijkheid om bij slecht weer te trainen. Wel zo fijn. 

Wees consistent in jouw trainingen 

Sommige mensen denken shortcuts te nemen door één keer per week een lange fietsrit te maken en vervolgens niets meer te doen. Dit is echter geen goede keuze. Wanneer jij niet consistent bent in de trainingen, zal je merken dat het weinig oplevert. Wees je er van bewust dat je tijdens een fietsvakantie dagelijks op de fiets stapt. Je hebt dus niet een week om uit te rusten. Hier moet je je lichaam wel op voorbereiden. Probeer daarom minimaal twee á drie keer per week intensief te trainen. Hoe constanter jouw inspanningen zijn, hoe consistenter jouw resultaten op de korte- en lange termijn.