wintersporten in Georgië

Voordelig op wintersport in Georgië!

Georgië is niet gelijk een land waar je aan denkt als je op zoek bent naar een wintersportbestemming. Toch heeft wintersport in Georgië wintersporters veel te bieden. Veel pistes zijn steil en sneeuwzeker en er zijn voldoende andere vormen van wintersport mogelijk. Het ongerepte Kaukasusgebergte biedt skiërs een uitgestrekt gebied met fantastische wintersportmogelijkheden en een unieke kennismaking met de bijzondere cultuur van Georgië. Wintersporten in Georgië is mogelijk vanaf half november t/m eind april.

wintersport in Georgië

Wintersport in Georgië

De meest bekende gebieden voor wintersport in Georgië zijn Gudauri en Bakuriani.
Gudauri is geschikt voor doorgewinterde skiërs, terwijl Bakuriani geschikt is voor beginners.

Skiën & snowboarden in Georgië: Gudauri

Gudauri ligt in het noordoosten van Georgië, op een half uur rijden vanuit de hoofdstad Tbilisi. Het staat bekend als het belangrijkste skioord van Georgië en ligt ruim 2000 meter boven de zeespiegel. Gudauri heeft een verzamelde lengte van 34,8 kilometer aan skiroutes. Dankzij de unieke ligging zijn goede sneeuwcondities en veel zon nagenoeg gegarandeerd. Dit komt doordat het Kaukasusgebergte, waar het skigebied zich bevindt, de hoogste bergen van Europa zijn. Met name voor gevorderde skiërs en snowboarders is Gudauri een wintersportparadijs.  

Het skigebied van Gudauri behoort tot de hoogste pistes van Europa, waarvan de hoogste op ongeveer 3270 meter begint. Er zijn 15 skiliften die je naar de top brengen.

helikopter skiën in Georgië

Helikopter skiën in Georgië – Gudauri biedt een aantal skiroutes aan voor ervaren skiërs. Deze omvatten de slalom en reuzenslalom, maar ook helikopter skiën is hier mogelijk. Op deze manier kunnen skiërs de fijne poedersneeuw op de hoge toppen van het Kaukasusgebergte uitproberen. Een helikopter brengt skiërs naar het gebied, wat op zichzelf een ontzettend gave ervaring is.

Skiën & snowboarden in Georgië: Bakuriani

Bakuriani staat bekend als een gebied dat het best toegankelijk is voor gezinnen met kinderen. Het skigebied ligt ongeveer 1700 meter boven de zeespiegel in de Kleine Kaukasus.
Er zijn pistes met een hoogte van 400 meter en pistes die ongeveer 900 meter hoog zijn.

snowboarden in GeorgiëIn Bakuriani zijn meerdere skiliften, zoals een moderne gondellift en verschillende stoeltjesliften. Bakuriani heeft, net als in Gudauri een skischool en biedt ski- en snowboardverhuur aan voor iedereen die wil leren skiën of snowboarden of geen eigen materiaal bij zich heeft. Bakuriani is een ideale bestemming voor wintersport in Georgië dankzij uitstekende skiliften en de veelheid aan pistes voor beginners en gevorderden.

Snowcat skiën in Georgië

Een andere vervoerswijze die je op unieke plekken brengt, is een ritje met een snowcat. Je zit droog en warm op de achterbank terwijl de cat je omhoog brengt voor de afdaling. Je daalt de helling af en de cat wacht je beneden op voor het volgende transport.

snowcat skiën in Georgië

Ongerepte natuur vrij van toerisme wordt steeds unieker. Maar je vindt ze wel degelijk. Bakhmaro, in het zuiden van Georgië, is daar een mooi voorbeeld van. In de zomermaanden is Bakhmaro een populair vakantieoord voor families, maar in de wintermaanden is het een thuisbasis voor een van de voornaamste catski-operators van Europa. Bakhmaro ligt 40 kilometer bij de Zwarte Zee vandaan en krijgt in de winter veel neerslag. De boomgrens ligt hoog en de variatie aan treeruns is uniek.

Skiën in Georgië: voordelen & informatie

Een groot voordeel van skiën in Georgië is dat je veel minder te maken hebt met commercie. Met andere woorden, skipassen, ski’s en andere wintersportproducten zijn veel voordeliger. Ook eten en drinken en accommodaties zijn in Georgië vrij goedkoop.

Wintersporten in Georgië: beste reistijd

De Kaukasus dankzij lage temperaturen in de winter een hoge sneeuwgarantie. Er ligt bijna altijd voldoende sneeuw om te skiën en te snowboarden en sommige bergen zijn zelfs bedekt met permanente sneeuw.

De beste tijd om te skiën in Georgië is van december tot april. Deze maanden bieden de meeste garantie op sneeuw. In Svaneti duurt de winter ongeveer driekwart van het jaar. Temperaturen schommelen in de winter tussen -30 graden ’s nachts en een paar graden onder het vriespunt overdag.

Prijzen skipas in Georgië

De gemiddelde skipasprijzen in Georgië zijn laag. Als volwassene betaal je bijvoorbeeld tussen € 100 en € 25 voor een dagpas. Kinderen betalen aanzienlijk minder voor skiën in Georgië (tussen € 5 en € 12). Het meest voordelige skigebied is Goderdzi. Voor een weekje skiën betaal je hier slechts € 55.

Prijzen van accommodatie in Georgië

Wat prijzen betreft, is Georgië tot nu toe een zeer goedkope wintersportbestemming, maar geldt dat ook accommodatie? In Gudauri beginnen de prijzen tijdens de voorjaarsvakantie bij € 450. Dit is een accommodatie voor twee personen met een privékeuken, badkamer, woongedeelte en slaapkamer. Bakuriani heeft ook een gunstige prijsklasse. In dit skigebied begint de prijs bij € 150 per week voor twee personen.

Overzicht van alle skigebieden in Georgië

Hieronder een overzichtelijk overzicht van alle skigebieden in Georgië, waarbij ook het aantal km piste en het aantal skiliften staat aangegeven.

  • Gudauri > 34,8 km piste, waarbij 15 liften
  • Bakuriani > 29 km piste, waarbij 20 liften
  • Tetnuldi > 13,7 km piste, waarbij 5 liften
  • Goderdzi > 7,2 km piste, waarbij 3 liften
  • Hatsvali > 7 km piste, waarbij 4 liften