roadtrip-in-het-noorden-van-Frankrijk

Tips voor een roadtrip door het noorden van Frankrijk

Frankrijk is nog steeds een van de meest populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Zeker nu verre reizen wat moeilijker zijn in verband met Covid, gaan veel landgenoten weer naar het land van wijn en stokbrood. Er is echter nog veel meer te ‚halen’ zoals de prachtige steden, stranden en het heerlijke eten dat per regio erg verschilt. Vooral het noorden is ideaal voor wanneer je een vakantie dichtbij wil maken. Binnen een paar uur ben je er namelijk al en kun je een rondreis maken. Hieronder dan ook ideeën voor een roadtrip door Noord Frankrijk!

Binnen vier á vijf uur rijden vanuit Utrecht ben je al in het noorden van Frankrijk en kun je aan een toffe rondreis gaan beginnen. Houd je van goed eten en drinken? Ga dan richting de Champagne Streek. Houd je van geschiedenis en een spectaculaire kustlijn? Dan is Normandië een goed idee. Oesters eet je in Bretagne waar je ook uitgestrekte stranden en sfeervolle dorpen hebt. De Elzas is zowel in de zomer als in de winter een sprookjesachtige bestemming in Noord-Frankrijk! 

roadtrip-door-het-noorden-van-Frankrijk

Een roadtrip door Bretagne

Als eerste kijken we naar Bretagne, dit is een schiereiland in het westen van Frankrijk. De regio beschikt over een aantal van de mooiste stranden van Frankrijk en door de ligging en geschiedenis is Bretagne een streek met een geheel eigen karakter. Het eigenzinnige komt met name doordat de provincie tot aan de Franse revolutie onafhankelijk was. Ook is het lange tijd in bezit geweest van de Kelten, wat je nog aan alles merkt, zoals de kastelen, prehistorische overblijfselen en middeleeuwse dorpjes. Voor een roadtrip door Bretagne kun je makkelijk twee weken uittrekken. Deze regio bezoek je voor de prachtige vissersdorpen, de zandstranden en de zee met helderblauw water, voor de stadjes en de schaaldieren die je overal kunt eten.

roadtrip-noorden-van-Frankrijk

Een van de mooiste regio’s voor een roadtrip door Noord Frankrijk: de Champagnestreek

De Champagnestreek daarentegen is de groene oase van Frankrijk, en is bekend vanwege de champagnehuizen en wijngaarden. Hier breng je een bezoek aan een van de vele champagnehuizen en cultuur snuiven doe je in steden als Reims en Troyes. De Champagne regio strekt zich uit vanuit Reims in zuidelijke richting van Troyes en Château-Thierry in het westen. Binnen deze driehoek vind je mooie landwegen, wijngaarden en de mooiste stadjes. Er zijn meerdere routes die je kunt nemen en eigenlijk zijn ze allemaal de moeite waard. Je komt langs grote en kleine wijnhuizen. 

Tips-voor-een-roadtrip-door-het-noorden-van-Frankrijk

Bezoek de Elzas!

Een andere mooie roadtrip is die door de Elzas, langs de grens met Duitsland. Deze heuvelachtige streek in het noordoosten staat bekend om zijn valleien, kleurrijke stadjes en bossen. Het westelijke deel wordt gevormd door de bergketen Vogezen en het oosten door het Rijndal. De Vogezen zijn een middelhoge bergketen in het oosten van Frankrijk dat net grenst aan Zwitserland . Behalve het prachtige landschap en het heerlijke eten, kom je ook naar Elzas om te genieten van de verschillende wijnen. De kracht van Elzas wijn ligt bij de diverse kleine wijngaarden die echte kwaliteit maken.

een-roadtrip-door-het-noorden-van-Frankrijk

Waarom je Normandië zeker niet mag overslaan bij een roadtrip door Noord Frankrijk

Normandië ligt aan de westkust van Frankrijk en is een van de meest populaire plekken voor een roadtrip in Noord Frankrijk. Vaak wordt er een stop van een paar dagen, of zelfs een aantal weken, ingelast. Door de strategische ligging was de regio een belangrijk punt voor veroveringen. Er zijn diverse musea aan gewijd en op de stranden staan vaak nog restanten van dergelijke veroveringen. De regio bestaat verder uit havenstadjes waar elke dag gevist wordt en direct verkocht. Wat verder in het binnenland vind je de idyllische dorpjes met groene tuinen, rode rozen en smalle rivier beekjes. De mooiste stranden met krijtrotsen liggen bij Dieppe en Étretat, waar je witte rotsformaties vindt en zelfs de bekende olifantenslurf. Het enige echte icoon van Normandië en misschien wel van heel Noord-Frankrijk is Mont Saint Michel. Dit is een grote, middeleeuwse abdij gelegen op een rotsachtig getijdeneiland een kilometer van de kust.