De leukste bezienswaardigheden Slovenië

De leukste bezienswaardigheden van Slovenië

Steeds meer mensen ontdekken het Oosten van Europa als vakantiebestemming. Zo is Slovenië de afgelopen jaren in populariteit enorm gegroeid. Kroatië, is al een tijdje populair en veel mensen rijden dwars door Slovenië op weg er naartoe. Dat is zonde, want Slovenië is zeker de moeite meer dan waard. Je vindt er adembenemende bossen, watervallen en valleien. Slovenië heeft een mix van natuurgebieden en sprookjesachtige kastelen in een bosrijke omgeving. Vergeet in ieder geval je wandelschoenen niet, want Slovenië bezoeken zonder een lange wandeling te maken in de natuur is zonde. Wat je nog meer kunt bezichtigen en doen in Slovenië lees je in deze blog: de leukste bezienswaardigheden van Slovenië.

leukste bezienswaardigheden Slovenië

In hoofdstad Ljubljana valt een hoop te ontdekken en te zien

Ljubljana is de hoofdstad van het land, waar genoeg te ontdekken valt. Ljubljana heeft een fotogeniek centrum, vol charmante en prachtige straatjes. In het oude vind je winkels en gezellige pleinen waar je kunt genieten van een kop koffie. Slovenië is relatief goedkoop, waardoor zo’n terrasje nog fijner zit. De stad heeft een aangename sfeer en een mooie omgeving. Er is één bezienswaardigheid die je niet mag overslaan: Ljulbjanski Grad. Het kasteel van de stad, bovenop een heuvel. Je kunt hier vanuit het centrum gewoon naar toe wandelen.

bezienswaardigheden Slovenië

De leukste bezienswaardigheden van Slovenië: Piran

Slovenië heeft slechts een klein stukje kust: de baai van Piran komt uit op de Adriatische Zee. Op slechts 50 km lengte aan kust vind je drie verschillende havensteden, waarvan Piran er één is. Het is een van de meest sfeervolle en een van de redenen daarvoor is natuurlijk het prachtige, rustgevende uitzicht op de zee vanuit de hele stad.

Piran heeft veel middeleeuwse architectuur, gekleurde huizen, een levendig plein en smalle straatjes die je naar allerlei bezienswaardigheden brengen.

Bezoek ook de kerk van St. George en neem een duik in de zee vanaf het rotsachtige strand. Op de route van Piran naar Strunjan vind je de mooie strandplekken met zand. Je kunt daar overigens ook prachtig wandelen over diverse kliffen. 

leuke bezienswaardigheden in Slovenië

De Soca rivier leent zich als geen ander voor diverse outdoor-activiteiten

De Soca stroomt dwars door het westelijk deel van Slovenië, richting Italië. Deze zogeheten ‚Alpenrivier’ leent zich als geen ander voor diverse outdoor-activiteiten. Verken al kajakkend de Soca vallei of kies voor een middag raften, natuurlijk wel onder begeleiding van een gids. Zwemmen kan op sommige stukken ook, maar realiseer je wel dat alpenwater bijzonder koud is. De vallei rondom de Soca rivier is perfect om in te mountainbiken, hiken, skydiven en nog veel meer. 

De leukste bezienswaardigheden van Slovenië

In Bela Krajina ontdek je veel cultuur en zie je weinig andere toeristen

Bela Krajina is een van de regio’s in Slovenië die bekend staat om haar authentieke sfeer. Er is hier nog geen massatoerisme en de perfecte locatie voor een verkenningstocht. Ontdek de schattige dorpjes met hun eigen cultuur en tradities. Denk hierbij aan privé wijngaarden die tussen het lage heuvellandschap liggen en diverse folklore festivals die vaak aan het begin van de zomer plaatsvinden. Vergeet dus niet om de wijnboerderijen te bezoeken en traditionele lekkernijen als Belokranjska pogača (een soort brood) te proberen. Qua verblijf vind je hier vooral veel campings, maar er zijn ook zeker hotels en hostels te vinden.

leukste bezienswaardigheden van Slovenië

De leukste bezienswaardigheden van Slovenië: kastelen

Als het even kan, bezoek dan tijdens je vakantie in Slovenië een kasteel. Het kasteel van Predjama is een uniek kasteel, omdat het in een grot gebouwd is. Dat zorgt ervoor dat het een indrukwekkende verschijning is. In het kasteel zelf maak je kennis met het sprookjesachtige bouwwerk, inclusief geheime tunnels. Je leert alles over de geschiedenis van het kasteel van Predjama tijdens een audiotour. Vlakbij het kasteel vind je ook nog de Postonja grotten. 

bezienswaardigheden in Slovenië

Škocjan, een van de meest bijzondere grottenstelsels in Europa

Het complexe grottenstelsel van Škocjan is een van de meest bijzondere grottenstelsels in Europa. De grotten zien er, ondanks hun leeftijd, nog altijd goed uit en zijn ook erg groot. Mede daardoor staan de grotten van Škocjan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Er is bovendien zo’n 6200 meter aan grotdiepte en men is nog steeds bezig om deze grotten in kaart te brengen. Niemand weet precies hoe groot ze zijn. Al sinds 1819 kun je deze grotten bezoeken en dat is dan ook zeker een aanrader. Samen met een gids verken je het gangenstelsel en de verschillende grotten. Onderweg kom je enkele watervallen tegen die door het rotsachtige stelsel stromen. Een bijzonder plaatje waar je je ogen uitkijkt. En dus nóg een reden om Slovenië te bezoeken.