ruka finland

Ruka in Fins Lapland: combineer skiën met ijsvissen, een rendiersafari, het Noorderlicht en meer!

We vertelden je eerder al over de beste skigebieden van Lapland. Ondertussen heeft het gebied heel wat ontwikkelingen meegemaakt en vullen we graag het lijstje voor je aan. Bovendien vertellen we je over andere bijzondere wintersportactiviteiten in Lapland, die je zeker moet combineren met een dagje op de piste. Benieuwd? Lees mee, trek de stoute sneeuwschoenen aan en kies voor een unieke vakantie naar deze droombestemming!

Ruka-Kuusamo: meer dan 20 km piste en 200 dagen skiseizoen

Bij skiën en snowboarden denk je mogelijk niet meteen aan Fins Lapland. Zonde, want het gebied is bij uitstek geschikt voor iedereen die houdt van wintersportavontuur. In de regio Ruka-Kuusamo is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in pistes en liften. Je vindt er de snelste skilift van Finland: de Village-2-Valley Saarua Gondoli, die je in slechts 100 seconden naar de top van de skipiste brengt. Daarnaast geniet je er van ruim 20 kilometer aan blauwe, rode en zwarte piste. 

Ook voor beginners is het gebied ideaal, want je leert er skiën en snowboarden bij de grootste skischool van Finland. De pistes zijn relatief rustig, dus je hoeft niet bang te zijn voor valpartijen en botsingen in gigantische massa’s mensen.

Tel daarbij op dat de pistes verlicht zijn, waardoor ze van 9.30 tot 23.00 uur toegankelijk zijn én dat zo’n 200 dagen per jaar. Kortom, de perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke wintersportvakantie.

Méér dan skiën, ervaar andere unieke wintersportexcursies!

Er is nog een andere goede reden waarom Fins Lapland zeker op je bucketlist moet staan als het gaat om een toffe wintersportvakantie. Je wisselt hier het skiën of snowboarden af met andere bijzondere wintersportuitstapjes. Of je nu houdt van sneeuw of ijs, van thrill seeking of ontspanning, er zit altijd iets voor je bij. Hieronder een selectie:

  • Huskysafari of rendiersafari
  • Een bezoekje aan een huskyboerderij of rendierboerderij
  • Een wilde tocht met de sneeuwscooter
  • Het ijs op met de ijsbuggee
  • IJsvissen (je boort zelf een gat door het ijs!)
  • Extreme sport ijsklimmen
  • Rustige sneeuwschoenwandeling
  • Op zoek naar het Noorderlicht

Onze tip is om vooraf een selectie te maken van je favorieten, zodat je het goed kunt plannen met tijd en budget. 

Waar te verblijven in Ruka, Fins Lapland?

Je weet nu allemaal wat er te doen is in Fins Lapland, maar waar kun je het beste verblijven? Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden, maar het leukste is het om te logeren in een authentiek Fins huisje, oftewel een mökki. Een mökki is een houten huisje, veelal met open haard en sauna, dat als vakantiehuisje wordt gebruikt door de Finnen. Op het moment dat zij er niet zijn kun je deze huisjes huren en ervaar je dus de échte Finse cultuur. Erg knus en gezellig!
Wil je zelf een mökki boeken? Dat kan via een Laplandspecialist zoals Mökki Travel. Hierop zie je tal van mökki’s verzameld, zowel voor grote als kleine gezelschappen en huisjes dicht bij het centrum als wat verder de wildernis in. Je kunt hier meteen je wintersportactiviteiten bijboeken, zodat je klaar bent voor de unieke wintersport droomvakantie. Wij wensen je alvast een heerlijke vakantie toe!