Enkele feiten van Cambodja op een rijtje

Enkele belangrijke feiten van Cambodja op een rijtje

Voor iedereen die Cambodja ooit heeft bezocht, weet dat het na een dergelijke reis direct een van je favoriete landen om naartoe te gaan wordt. Zo kun je kiezen voor een Mekong riviercruise en het land vanuit een ander perspectief voorbij zien drijven. Je kunt ook de iconische locaties van Angkor Wat en de S21-gevangenis bezoeken, twee bestemmingen die twee sterk contrasterende verledens benadrukken: een van glorie en weelde, de andere van degradatie en wreedheid. Gezien het duistere verleden van Cambodja, zou het gemakkelijk zijn om alleen te focussen op de vreselijke gebeurtenissen, maar in een land als Cambodja is dat niet nodig. Hieronder allerlei feiten die het nog interessanter maken om dit Aziatische land te bezoeken!

Het grootste religieuze bouwwerk ooit gebouwd op aarde  is Angkor Wat (Stadstempel) in Cambodja. De site bestaat uit 162.6 hectare en werd gebouwd door de Khmer-koning Suryavarman II van 1113-1150 ter ere van de hindoegod Vishnu. De Cambodjaanse vlag stelt het hoofdgebouw van Angkor Wat voor. Samen met de vlag van Afghanistan onderscheidt het zich als een van de slechts twee staatsvlaggen met een gebouw.

Angkor Wat was ook de belangrijkste filmlocatie voor de film Tomb Raider (2001), met Angelina Jolie in de hoofdrol. Er zijn in Cambodja verschillende middeleeuwse steden die tussen de 900 en 1400 jaar oud zijn in de omgeving van Angkor Wat. Sommige van deze onontdekte steden zijn zo groot als de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. 

Iemand begroeten in Cambodja

Sampeah is de Cambodjaanse manier om mensen te begroeten en afscheid te nemen. Er zijn vijf verschillende manieren om respect te tonen aan iemand die sampeah gebruikt, afhankelijk van hun leeftijd, relatie met jou en sociale status. In alle vijf sampeah zijn de handpalmen tegen elkaar geplaatst als een lotusbloem. Sommige sampeah bevatten een kleine boog.

Enkele belangrijke feiten van Cambodja op een rijtje

De koning is een balletdanser

De koning van Cambodja is een getrainde balletdanser. Koning Sihamoni werd op 29 oktober 2004 beëdigd als monarch nadat zijn vader aftrad vanwege een slechte gezondheid.

Cambodja was 90 jaar lang een kolonie van Frankrijk, van 1863 tot 1953. Onder koning Sihanouk werd het een onafhankelijk land genaamd het Koninkrijk Cambodja. Het werd bezet door Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog van 1941 tot 1945.

Rivierdolfijnen zijn te vinden in de Mekong rivier in Cambodja. Ongeveer 70-100 vissen leven in een 190 km lang stuk van de Mekong rivier.

De Vietnam oorlog

De VS bombardeerden Cambodja vanaf 1969 in het geheim omdat het land tijdens de oorlog in Vietnam Noord-Vietnamese troepen op zijn grondgebied beschutte.

Let op wat je met je voeten doet

In Cambodja wordt het als onbeleefd beschouwd om met je voetzolen naar iemand te wijzen. Bovendien zou het volkomen onaanvaardbaar zijn om je voeten naar iets heiligs te wijzen, zoals een afbeelding van Boeddha.

Tussen 1975 en 1979 waren de Rode Khmer-guerrillastrijders van Pol Pot en hun wrede vorm van radicaal communisme verantwoordelijk voor de dood van wel twee miljoen Cambodjanen. Gedurende deze periode werden stedelingen naar het platteland gedreven, geld werd waardeloos, fundamentele vrijheden werden ingeperkt en religie werd verboden. De Rode Khmer bedacht de uitdrukking ‘Year Zero’ om een ​​terugkeer naar ‘betere tijden’ te vertegenwoordigen. Honderdduizenden opgeleide mensen werden gemarteld en geëxecuteerd in speciale centra. Anderen stierven van de honger of stierven door ziekte of uitputting.

Enkele belangrijke feiten van Cambodja

Vandaag wordt de wrede periode herdacht op de Dag van Herdenking, voorheen de Nationale Dag van Haat genoemd. De dag wordt elk jaar op 20 mei gevierd. De decennia van oorlog hebben een zware tol geëist van Cambodja. Het land heeft meer dan 40.000 geamputeerden: één op de 290 Cambodjanen, een van de hoogste percentages ter wereld. Het is ook een van de landen met de meeste landmijnen ter wereld.

Tarantulas worden in Cambodja als tussendoortje gegeten. Tijdens het bewind van Pol Pot aten de Cambodjanen lokaal gevonden vogelspinnen omdat ander voedsel vaak schaars was. Veel Cambodjanen ontwikkelden een voorliefde voor de gigantische spinachtigen en ze worden nog steeds op grote schaal geconsumeerd. Blijkbaar zijn de benen ‘aangenaam knapperig’.

Lees ook: De top 6 toeristische hotspots van Phnom Penh