mooiste bezienswaardigheden phnom penh

Dé toeristische hotspots van Phnom Penh

De hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh, is in wederopbouw, maar heeft bezoekers veel te bieden. Het is een levendige stad met mooie gebouwen, veel winkels en waar je echt de Oosterse sfeer kunt proeven. Hieronder de top 6 beste bezienswaardigheden Phnom Penh.

De top 6 toeristische hotspots van Phnom Penh

1. De Tuol Sleng gevangenis en Killing Fields

Phnom Penh werd grotendeels verwoest tijdens de macht van de Rode Khmer en bombardementen van de Amerikanen, maar is nu weer aan het opbloeien. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van deze veelbewogen stad, bezoek dan eens de Tuol Sleng gevangenis. Het valt zeker niet onder de vrolijke toeristische hotspots van Phnom Penh, maar wel een van de meest belangrijke bezienswaardigheden Phnom Penh, omdat het de geschiedenis van de stad op een realistische manier laat zien. In de Tuol Sleng gevangenis (S-21) is een voormalig schoolgebouw waar inwoners en familieleden gevangen werden gezet die een hoge opleiding hadden, met de dood als gevolg. Ze werden gezien als tegenstanders van Pol Pot. De gevangenis laat beelden zien van wat hier zich allemaal afgespeeld heeft. Je moet er wel een sterke maag voor hebben, maar indrukwekkend is het allemaal wel. Het is mogelijk om tijdens je rondleiding een Nederlandse audiotour te nemen waarbij alles haarfijn uitgelegd wordt. Als je het vervolg wilt weten van de gevangenen, kun je gelijk door gaan naar Choeung Ek oftewel de Killing Fields, dat op circa veertien kilometer ten zuiden van Phnom Penh ligt. Hier werden de gevangen van S-21 geblinddoekt en geëxecuteerd. De massagraven zijn de stille getuigen hiervan. Van duizenden schedels is een monument opgericht om de vreselijke gebeurtenissen en slachtoffers te herinneren.

2. De gezellige sfeer en bedrijvigheid

Ondanks de donkere geschiedenis is Phnom Penh toch echt een leuke stad om te verblijven. De mensen zijn vriendelijk en er hangt een fijne sfeer op straat. Er is veel bedrijvigheid. Ook zijn er volop eettentjes en winkels te vinden. Het Sorya warenhuis is het grootste winkelgebied van heel het land. Deze shoppingmall heeft maar liefst zes verdiepingen en op het dak vind je een rollerskatebaan en heb je een spectaculair uitzicht over de stad. De centrale markt Psar Thmei is ook een echte publiekstrekker.

3. Het Koninklijk paleis van Cambodja

Breng vooral een bezoek aan het Koninklijk paleis van Cambodja met een collectie aan prachtige paleizen en gebouwen in typerende Khmerstijl. De bekende Zilveren Pagode, de Wat Preah Keo, heeft zijn naam te danken aan de vijfduizend zilveren vloertegels in de tempel liggen. Een van de top bezienswaardigheden Phnom Penh. Ook vind je hier het standbeeld van de Gouden Boeddha. Bedekt met puur goud en diamanten. De bijbehorende kasteeltuinen maken de magische sfeer die hier hangt, helemaal af. Als je het paleis bezoekt, bedek dan je armen en benen.

4. Het Nationaal Museum

Verder is Het Nationaal Museum ook een erg leuk museum met een grote collectie van Cambodjaanse kunst. Dit museum ligt pal naast het Koninklijk Paleis en herbergt meer dan vijfduizend voorwerpen uit de oude Angkor-periode. Aanrader: ’s avonds treden hier muzikanten, kunstenaars, dansers, zangers en andere artiesten op van het Cambodjaanse Living Art theatershowgroep in het museum.

5. Wat Phnom

Op een grote heuvel aan de rand van het centrum prijkt de Wat Phnom tempel, die ongetwijfeld tot een van de meest imposante toeristische hotspots van Phnom Penh behoort. De lokale bevolking zoekt vaak ontspanning in het park dat rondom de tempel ligt, evenals veel toeristen. Kijk wel uit voor de apen, want die kunnen best brutaal zijn en etenswaren of brillen stelen. Vanaf de heuvel heb je bovendien ook nog eens een mooi uitzicht over de stad.

6. Zijde weven op Koh Dach

Koh Dach, ook wel bekend als het Zijde-eiland, ligt op ongeveer een uur rijden van de hoofdstad met de tuk-tuk, inclusief een korte tocht met de veerboot naar het eiland dat midden in de Mekong rivier ligt. Bezoekers kunnen leren over Cambodjaanse zijdeweven door de weefdorpen op de eilanden te bezoeken, waar je met de zijdewevers samen aan de slag kunt gaan. Het mooie, rustige eiland is de thuisbasis van een ongerepte landschap en een geweldige manier om de stad te ontvluchten zonder al te ver te hoeven gaan.