bezoek tilburg

Een bezoek aan Tilburg is de moeite meer dan waard

Een reis boeken is tegenwoordig niet makkelijk in verband met Corona. Zelfs een weekendje weg wordt afgeraden, zeker als je daarvoor ver moet reizen. Echter is er dicht bij huis ook genoeg te doen, en als de maatregelen weer wat minder streng worden is de Brabantse stad Tilburg vlakbij Breda zeker de moeite van het bezoeken waard. Tilburg heeft leuke restaurants in overvloed, winkelstraten vol kleine boetieks en speciaalzaken, maar ook het industriële erfgoed is nog steeds aanwezig in het straatbeeld. Oude loodsen en werkplaatsen doen nu dienst als creatieve hotspot en de vroegere binnenhaven is tegenwoordig zelfs een van de bruisendste wijken van de stad. Alle reden om richting Tilburg te gaan dus!

Tilburg is de afgelopen jaren veel verandert

Tilburg heeft er de laatste jaren tal van toffe plekken bij gekregen. Het gebied rondom het spoor kreeg een complete facelift, maar ook de Piushaven is een aanrader. Om de stad te verkennen kun je gebruik maken van een elektrische step. Een aanrader, want het is een leuke manier om de stad te leren kennen. Deze stepjes hebben een actieradius van zo’n 60 kilometer en halen een maximum snelheid van 25 kilometer per uur. Ideaal, want het is praktischer dan het OV en minder vermoeiend dan de fiets. Deze elektrische steps zijn te huren via het Mercure hotel op de Heuvel, midden in de stad, en je betaalt € 20 voor een hele dag.

De Spoorzone

Tilburg is volop in beweging en de afgelopen jaren is er een hoop veranderd. Her en der in de stad hebben zich tal van gedurfde en creatieve initiatieven ontpopt, met de Spoorzone als een van de leukste voorbeelden. De Spoorzone ligt pal achter het station van Tilburg en was tot enkele jaren geleden hermetisch afgesloten. Op deze plek werd van 1868 tot 2011 aan treinen en spoormaterieel gesleuteld, maar inmiddels is er een compleet nieuwe wijk verrezen en geldt de Spoorzone zelfs als een van de leukste plekken in heel Tilburg. De oude industriële werkplaatsen zijn anno nu het decor van horecagelegenheden en culturele instellingen. Je vindt er tal van creatieve ondernemers, street art en grote terrassen. Een leuke tip voor dit deel van Tilburg is de LocHal, een plek waar vroeger treinen werden gereviseerd, maar waar nu de bibliotheek in is gevestigd. Sinds de opening heeft dit gebouw een hoop architectonische prijzen gewonnen en zeer zeker de moeite van een bezoek waard. Neem dan ook gelijk eens een kijkje bij de buurman, het restaurant en de ijssalon RAW. Bij Softy’s, gevestigd in een oude treinwagon, zijn ze gespecialiseerd in het maken van ambachtelijk softijs en wordt het ijs afgetopt met vrij bijzondere smaakcombinaties.

Breng een bezoek aan het trappistenklooster

Nederland heeft twee trappistenkloosters en een daarvan staat in Tilburg. Of eigenlijk: net daarbuiten. Abdij Koningshoeven is nog steeds als klooster in gebruik en wordt bewoond door een groep van 15 monniken. Ze organiseren stilteweekenden en je kunt je aanmelden voor de zondagsmis. De reden dat veel mensen dit klooster bezoeken heeft echter een heel andere reden. Hier wordt namelijk ook het trappistenbier van La Trappe gebrouwen. In het proeflokaal kun je aanschuiven voor een lekker biertje en een borrelplankje met kaas uit eigen kaasmakerij. Daarnaast is het bovendien mogelijk om een rondleiding te krijgen achter de schermen. Je leert dan niet alleen over het brouwproces, maar krijgt ook een goed beeld van het dagelijks leven in het klooster.

De Piushaven

bezoek aan tilburg

Op hele warme dagen kun je in Tilburg het best koers zetten richting de Piushaven. Ook hier had je tien jaar geleden niet zoveel te zoeken, maar het is inmiddels een van de populairste hotspots van de stad. Deze voormalige industriehaven wordt omringd door hippe horeca en stadsbrouwerijen, maar op de steigers langs de oevers vind je ook volop gelegenheid om te zonnen en te picknicken. Je mag er officieel niet zwemmen, maar een stukje varen kan wel. Plezierjachten worden hier afgewisseld door rubberen opblaasbootjes, en als je wat wil drinken heb je keus uit tal van leuke terrassen. 

Spoorpark voor een heerlijke dag buiten

dagje tilburg

Niet te verwarren met de Spoorzone, ligt het Spoorpark een stukje verderop aan het spoor. Dit park is een initiatief van de inwoners van Tilburg en een heerlijke plek om warme zomerdagen door te brengen. Op een mooie dag kun je hier heerlijk picknicken, maar er zit ook een restaurant waar je kunt aanschuiven. Het letterlijke hoogtepunt van het Spoorpark is de 30 meter hoge Kempen Toren, tevens een van de nieuwste bezienswaardigheden in Tilburg. Je kunt voor € 1,50 naar boven en vanaf de top heb je een mooi uitzicht over het park en de omgeving.

Meta Maze aan de Spoorlaan

Laatste tip voor een bezoek aan Tilburg die we met je willen delen is een bezoek aan de Meta Maze van Doloris aan de Spoorlaan. Dit is een soort surrealistisch doolhof dat bestaat uit verschillende kunstzinnige ruimtes. Vooraf moet je je telefoon en horloge inleveren, en je gaat het doolhof in de eerste instantie geblinddoekt binnen. Klinkt mysterieus en dat is het ook. Je mag één voor één naar binnen en je moet je echt laten verrassen door wat je tegenkomt. Het is spannend, indrukwekkend en bij vlagen fysiek uitdagend, maar je bepaalt zelf hoe lang je in het doolhof blijft. Sommigen staan snel buiten, anderen blijven rustig twee uur hangen om alle ruimtes te bekijken. Na afloop hoef je in ieder geval nog niet naar huis, want op de bovenste verdieping van het pand zit ook een restaurant. Het dakterras is een van de meest trendy hotspots van Tilburg, met een kaart vol street food gerechten en DJ’s die hier in de avonduren voor de muziek zorgen. Zeer de moeite waard!