vakantie met een elektrische auto

Tips voor een vakantie met een elektrische auto

Steeds meer mensen stappen over op een elektrische auto, vandaar dat je steeds vaker een laadpaal thuis ziet staan bij mensen. Ideaal, want je komt thuis na een dag werken, plugt je elektrische auto in de laadpaal en de volgende dag, zijn de accu’s weer vol en kun je op pad. Heb je zonnepanelen op het dak liggen van je huis, dan kun je die auto ook nog eens groenopladen. Ga je echter verder weg, dan zul je dit met een elektrische auto wat moeten voorbereiden. Zeker als je op vakantie gaat en je onderweg de accu’s moet gaan opladen. Het is namelijk niet zo dat je langs de snelweg kunt stoppen bij een tankstation. Af en toe zullen langs de snelweg in het hoogseizoen namelijk de oplaadpunten allemaal bezet kunnen zijn. Als je echter wat voorbereidingen treft, hoeft dat allemaal geen probleem te zijn. Met een klein beetje voorwerk weet je wat je te wachten staat, ben je goed voorbereid en kun je zonder laad stress op pad. Laat de vakantie beginnen met onderstaande tips.

Vraag een laadpas aan voor het buitenland

Niet elke Nederlandse laadpas kun je in het buitenland gebruiken. Vraag daarom ruim van tevoren enkele laadpassen aan die werken met de laadpalen in het gebied waar je op reis gaat. Vaak kun je kiezen tussen kaarten met abonnement of zonder, en dus gratis. Bij laatstgenoemde zal de laadsessies zelf iets duurder zijn. Die laatste kaarten zijn vooral handig voor vakanties, aangezien ze je niks kosten zolang je ze niet nodig hebt. Vergeet de passen na ontvangst niet te activeren anders kun je er onderweg nog niets mee!

Reserveer een laadpaal op de plaats van bestemming

Op Booking.com, maar ook op veel andere sites, kun je bij het zoeken naar een accommodatie filteren op locaties met oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s. Wanneer je zo’n accommodatie gaat reserveren, probeer dan ook direct een laadpaal te reserveren. Zeker in vakantieperiodes kan het voorkomen dat er meer vraag dan aanbod naar laadpalen is en dit zal in de toekomst zeker niet minder gaan worden.

Download een app

Er zijn verschillende apps te downloaden, waarbij je op je telefoon kunt zoeken naar laadpalen in de buurt. Zo kun je ook van tevoren een app op je telefoon installeren van een grote aanbieder van laadpalen in het gebied van je bestemming. Dan kun je vaak niet alleen de locatie, maar ook de status (vrij/bezet/buiten gebruik) van nabijgelegen laadpalen achterhalen, wat een pak stress kan schelen.

Houd rekening met verminderde actieradius 

Houd er met je routeplanning rekening mee dat rijden in de bergen en rijden in koud weer juist nadelig is voor je actieradius en je dus minder kilometers kunt rijden. Ook in extreme hitte kun je minder kilometers rijden met je elektrische auto, waardoor je wellicht op een extra stop moet rekenen.

Gebruik in de bergen de maximale recuperatie

Gebruik in de bergen de maximale recuperatie, zo belast je tijdens een afdaling je remmen het minst én win je zo veel mogelijk energie terug. Bij de meeste elektrische auto’s kun je dit met flippers achter het stuur instellen, kies voor de Eco-stand als jouw auto geen specifieke instelmogelijkheden heeft.

Neem een laadsnoer mee

Neem voor de zekerheid op vakantie een 230V-laadsnoer mee. Mocht er onverhoopt iets misgaan en je de volgende laadpaal niet meer kunt bereiken, dan kun je – zij het zeer langzaam – bijladen aan een normaal stopcontact. Met name in Frankrijk en Italië kan het voorkomen dat een laadpaal alleen een type 3-aansluiting heeft. Voor die landen kan een extra Type 3-laadkabel voor je auto handig zijn.