big five spotten

De beste safari bestemmingen in Afrika.

Op safari gaan? In Afrika natuurlijk!

“Safari” is Swahili voor “lange tocht” en oorspronkelijk eerder gericht op de jacht. De portie avontuur kies je tegenwoordig zelf. Te voet of in een (gehuurde) 4×4 en ’s avonds een schamel tentje in. Maar je kan ook een kant en klare begeleide bustocht ’s avonds eindigen in een luxueuze vijf sterren lodge. Wat de beste safari bestemmingen zijn, hangt af van je voorkeuren. Wat wil je zien? Luxueus of low budget? Toeristisch of minder platgereden? Avontuurlijk of eerder georganiseerd? Wel of geen kinderen? De beste safari bestemmingen bevinden zich in het zuiden en het zuidoosten (grote slenk) van Afrika.

De beste safari landen.

De landen die als de beste safari bestemmingen kunnen worden aanzien, zijn, in willekeurige volgorde: Zuid- Afrika, Kenia, Tanzania, Zimbabwe, Mozambique, Botswana, Namibië en Oeganda. Deze landen behoren tot de beste plekken om ’the big five’ te spotten. Soms zijn de beste plekken om de Big Five te spotten verspreid over verschillende parken in een land. Diverse parken herbergen echter de big five in hun eentje. Wist je dat de term ‘big 5’ oorspronkelijk symbool stond voor de 5 moeilijkst te bejagen dieren?

De beste safari bestemmingen in Afrika

Zuid- Afrika boven?

Zuid- Afrika herbergt tientallen nationale parken. Het grootste (helft van Nederland), oudste (sinds 1889) en bekendste is het Krugerpark. Voordeel van Zuid- Afrika is dat het vaak malariavrij is. Het beschikt over alle faciliteiten voor het reizen met kinderen. Je kan luxueus of heel goedkoop op safari gaan. Op safari kan je ook te paard (o.a. Waterberg Biosphere Reserve) of vanuit een luchtballon (Pilanesberg National Park). Voor witte leeuwen kan je terecht in Timbavati Private Natural Reserve terwijl je de zeldzame zwarte neushoorn in het Phinda Private Game Reserve kan aantreffen. Ontbreekt de luipaard op je lijst? Het Sabi Sand Reserve staat borg voor de grootste dichtheid ervan in Afrika. Zuid- Afrika hoort dus zeker tot de beste safari landen. Wil je het wat ruiger en minder toeristisch dan bestaan er echter alternatieven!

Het prachtige Botswana.

Binnen Botswana’s landsgrenzen kan je getuige zijn van de impressionante vloed die jaarlijks de Okavango- delta blank zet. Dit stukje UNESCO- werelderfgoed herbergt veruit de mooiste ongerepte natuur met relatief weinig toeristen. Vanuit een houten kano of mokoro kan je de oevers afspeuren. Het naburige Chobe National Park biedt een onderkomen aan de grootste concentratie olifanten van Afrika en behoort tot de beste plekken om ’the big five’ te spotten. De accomodaties zijn duur. Vermijd je dit liever, weet dan dat een busrit van anderhalf uur je vanuit Victoria Falls in Zimbabwe tot in de weergaloze natuur van Chobe brengt!

Namibië.

Namibië ligt geprangd tussen de Atlantische Namib woestijn (met de bekende rode zandduinen) in het westen en de Kalahari woestijn in het oosten. Op safari ga je onder meer in het prachtige Etosha National Park in het noorden met zijn zoutvlakte van 5000m² en één van de beste plekken om de Big Five te spotten. Je kan er makkelijk kamperen. De prijzen variëren maar zijn toch redelijk hoog eens je de woestijn intrekt. Namibië is relatief veilig, ideaal om zelf te berijden en kan makkelijk gecombineerd worden met bijvoorbeeld Botswana en de Victoria Falls.

Zimbabwe en Mozambique.

Hou je het liever wat minder toeristisch? Denk dan eens aan Zimbabwe met zijn tiental nationale parken! Ook hier voor elk wat wils. Het Mana Pools National Park verken je toch gewoon te voet of per kano! ’s Winters (mei- oktober) in het droge seizoen, zijn de dieren, die zich rond het weinige water verdringen, het beste te zien. ’s Zomers, bij 40°C en meer zijn, zijn de logies dan weer goedkoper! Tot de beste plekken om ’the big five’ te spotten behoort het Hwange National Park. Vergeet zeker de Victoria Falls niet! Het gigantische Niassa Game Reserve in het noorden, groter dan Nederland, biedt de grootste diversiteit aan dieren. In het Limpopo National park, grenzend aan het toeristische Krugerpark, maar ongerepter, zijn de dieren een pak schuwer. Goed te combineren en even authentiek is een walvissafari met veel kans op walvishaai, bultrug, een reuzenmantarog of een groepje dolfijnen vanuit Tofo Beach!

De grote trek in Tanzania en Kenia.

De Serengeti in Tanzania en Masai Mara in Kenia behoren tot de beste plekken om de Big Five te spotten. Zij vormen het schilderachtige decor van de grote (cirkelvormige) migratie van miljoenen gnoes en zebra’s op zoek naar mals grasland. Zij worden op de voet gevolgd door leeuwen, hyena’s, en (jacht)luipaarden. Met duizenden staan ze te dringen om grote rivieren te doorkruisen achtervolgd door hongerige krokodillen. Wees hiervoor wel op de juiste plaats op het juiste ogenblik! De meeste dieren in de Ngorongoro krater in noordoost Tanzania, nemen niet deel aan de grote trek. Daar spot je de big five gewoon het hele jaar door!

Oeganda.

Oeganda pakt uit met een ‘big 7’. Een kleine nuance: de neushoorn kan je niet meteen in het “wild” zien maar enkel in het kader van een herintroductieprogramma in een reservaat. Wél wild zijn de chimpansees. Dit geldt ook voor de berggorilla die je in het Bwindi Impenetrable National Park kan ontmoeten. Oeganda hoort dus zeker thuis op de lijst van de beste safari landen! Ook hier kan zowel de luxueuze als de low budget safariganger terecht.