bootvakantie

Met de boot op vakantie? Waar moet je allemaal rekening mee houden? De beste tips!

Een toenemend aantal vakantie minnende Nederlanders kiest voor het avontuur van een bootvakantie. En dat is meer dan terecht, want de vrijheid en het natuurgenot dat met de boot rondvaren oplevert, zijn nauwelijks te evenaren. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je met de boot op reis gaat? En zeker als je een boottocht in het buitenland gaat maken? De tips in dit blog helpen je figuurlijk op weg en letterlijk het water door!

Verdiep je in de buitenlandse vaarregels

De regel op heet water kunnen van land tot land en gebied tot gebied behoorlijk verschillen. Zorg daarom dat je je voor vertrek goed verdiept in de regelgeving in het buitenland. Zodat je niet voor onnodige verrassingen zoals hoge boetes komt te staan of, en stuk erger nog, ongelukken veroorzaakt.

Zorg voor de nodige veiligheidsmaterialen

Onmisbaar bij elk boottocht, of je nu in Nederlandse of buitenlandse wateren vaart, zijn veiligheidsmaterialen. Zorg daarom dat je voor elke opvarende een Talamex reddingsvest op voorraad hebt, sterke Talamex landvasten om mee aan te kunnen meren en natuurlijk een goede reddingsboei voor noodsituaties. Nuttig is verder een opgeladen telefoon om in noodsituaties hulpdiensten mee te kunnen bereiken.

Ben je voldoende verzekerd?

Een groot en belangrijk punt van aandacht is de verzekering. In de meeste Europese landen geldt de verplichting om afdoende verzekerd te zijn als je met een boot gaat varen. Dit geldt zeker in de mediterrane landen rond de Middellandse Zee. Meestal is het in bezit hebben van een zogeheten Internationaal Verzekeringsbewijs, ofwel een IVB, voldoende. Dit document geeft in verschillende talen aan hoe en waar je bent verzekerd. Dit document kun je regelen via de sectie Pleziervaartuigen betreffende het land waar je naartoe gaat.

Materialen die je zeker niet moet vergeten

Wanneer je met jouw sloep, zeilboot of motorboot op vakantie gaat naar andere oorden, moet je een aantal dingen zeker niet vergeten. In de eerste plaats moet je zorgen dat je een anker, aanlegtouw of ankerlijn bij je hebt. Zodat je jouw boot altijd goed en vast kunt aanmeren. Zorg ook voor goede afmeerlijnen en fenders. Een volledig gevulde EHBO-doos voor noodgevallen is ook onmisbaar op een buitenlandse vaartocht. Een zaklamp, die waterbestendig is, is ook een accessoire die aan boord hoort. Mocht je in het donker in de problemen raken door stroomuitval, dan heb je altijd licht om je weg te vinden en mee te seinen. Zorg ten slotte nog voor een brandblusser aan boord!