welke landen hebben de meeste unesco werelderfgoed sites

Welke landen hebben de meeste UNESCO werelderfgoed sites?

In dit artikel kom je meer te weten over de landen met de meeste werelderfgoed locaties. Maar voordat we je daar meer over vertellen, lees je eerst meer over wat het precies betekent als een land op de UNESCO-lijst staat. Een plek of een monument krijgt dit label alleen als de locatie veel culturele of natuurlijke waarde heeft. De locatie moet dus mooi, interessant, indrukwekkend of intrigerend genoeg zijn om dit label te kunnen verdienen. Een bezoekje aan een UNESCO-plek blijft je dus je hele leven bij. Staat het op jouw bucketlist om zoveel mogelijk van deze plaatsen te bezoeken? Dan sla je veel vliegen in een klap als je op vakantie gaat naar het land met de meeste erfgoedsites. Het mooiste nieuws is, dat je er niet ver voor hoeft te vliegen vanuit België of Nederland.

Categorieën UNESCO-spots

UNESCO-plekken zijn opgedeeld in drie verschillende categorieën. Een locatie kan van culturele waarde zijn, zoals monumenten of bijzondere architectonische bouwwerken. Plekken van hoge natuurlijke waarde zijn natuurreservaten of nationale parken. Een plek kan ook van zowel culturele waarde als natuurlijke waarde zijn. Denk hierbij aan de tempels van Machu Picchu.

We weten nu precies waar een plek aan moet voldoen om op de lijst van werelderfgoed sites te komen. Nu kunnen we eindelijk het antwoord op de volgende vraag onthullen: welke landen hebben de meeste werelderfgoed sites? Ben je nieuwsgierig, lees dan vooral verder.

Landen met de meeste werelderfgoedsites

Eindelijk gaan we nu de landen met de meeste werelderfgoedsites onthullen. Dus, welke landen hebben de meeste unesco werelderfgoed sites? Lees hier de top 5 landen met de meest bijzondere plekken. Het land met de meeste unesco werelderfgoed sites ligt ook in Europa.

Land 1: Italië

Het komt vast niet als een verrassing. Slechts op drie uur vliegen van Nederland vind je het land met de meeste erfgoedsites: Italië. Dit Europese land kent 55 bijzondere plekken, zoals de historische stadscentra van Verona en Florence, het Vaticaan, de Dolomieten en de Amalfikust. Italië is dus zeker een bezoekje waard, vanwege haar status als land met de meeste unesco werelderfgoed sites.

Land 2: China

Eigenlijk staat China op een gedeelde eerste plek van landen met de meeste unesco werelderfgoedsites. Een aantal van de 55 UNESCO-locaties in China zijn de Chinese Muur, de Verboden Stad en het Zomerpaleis van de oude Qing-dynastie. Ga naar China en laat je verwonderen door deze culturele pracht en praal.

Land 3: Spanje

Spanje staat als tweede Europese land in de top 5 landen met de meeste werelderfgoedsites en dat is helemaal niet onterecht. In Spanje kun je je laten verwonderen door pareltjes van plekken zoals de historisch ommuurde stad van Cuenca, de werken van Gaudi in Barcelona, het klooster van Poblet en de heilige bergen op het eiland Gran Canaria. Deze plekken in Spanje wil je niet missen.

Land 4: Duitsland

Duitsland heeft 46 bijzondere UNESCO-plekken. Bij onze oosterburen kun je genieten van plekjes zoals de Dom van Aken, de Bauhauslocaties in Weimar, de opera van Bayreuth en het Museumsinsel in Berlijn. Uiteraard zijn de Duitsers trots op alle schitterende monumenten, natuurlocaties en andere bijzonderheden. Gezien hun UNESCO-lijst is dat niet onterecht.

Land 5: Frankrijk

Frankrijk staat op plek 5 als land met de meeste erfgoed sites. Tot een aantal van de 45 unesco sites in Frankrijk behoren de wijngaarden van de Bourgogne, de kastelen van de Loirevallei, de kathedraal van Reims en de binnenstad van Straatsburg. Zo zie je maar dat je voor mooie plekken niet ver buiten de deur hoeft te gaan.

Heb je nog niet genoeg aan deze top 5 of wil je verder dan Europa kijken? Andere mooie unesco sites zijn bijvoorbeeld Angkor Wat in Cambodja, het Great Barrier Reef in Australië, het Paaseiland bij Chili en het Nationaal Park Serengeti in Tanzania. Kortom, overal op de wereld zijn hele mooie plekken te vinden. Ga reizen en laat je verrassen!