Voorbereiding op reis naar Amerika

Amerika is een erg populaire vakantiebestemming. Doordat er een breed scala aan mogelijkheden beschikbaar is, kun je hier een erg vermakelijke vakantie houden. Of je nu voor de prachtige natuur komt of wil genieten van grote metropolen, de Verenigde Staten heeft voor iedereen iets! 

De reis naar Amerika

Amerika is natuurlijk een gigantisch land, met vaak erg grote afstanden tussen plaatsen en staten. Het is daarom belangrijk om van tevoren te bepalen op welke manier de reis gemaakt wordt. Het is namelijk mogelijk om door middel van vluchten het land te verkennen, maar je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren. Je kunt er ook een leuke roadtrip van maken door een camper te huren. 

Het is ook erg belangrijk om te bepalen waarvoor de reis gemaakt wordt. Wil je een specifieke plaats bezoeken, of wil je liever zoveel mogelijk natuur zien? Door hierop te oriënteren leg je niets vast, maar ben je wel op de hoogte van alle mogelijkheden. Op deze manier kun je ook de perfecte route uitwerken die aansluit op jouw wensen.

Door de vele mogelijkheden, is het aangeraden om uitgebreid te tijd te nemen om de reis echt naar wens te maken.

Reisdocumenten

Wanneer je naar Amerika reist, is het van belang dat je over een geldige ESTA voor Amerika beschikt. Wanneer je deze niet vooraf hebt geregeld, zal je worden geweigerd tijdens het inchecken op de vlucht. Er zit namelijk een boete aan verbonden voor de luchtvaartmaatschappij wanneer zij een reiziger zonder geldige ESTA meenemen. ESTA is geen fysiek document, maar een elektronische reistoestemming. Het wordt tijdens het aanvragen gekoppeld aan het ingevulde paspoortnummer. Op deze manier kan er eenvoudig gecheckt worden of jouw paspoort aan een geldige ESTA is gekoppeld. 

Het is aangeraden om de ESTA tijdig aan te vragen, het beoordelen van een aanvraag kan namelijk tot 72 uur duren. Indien jouw aanvraag wordt afgekeurd, is het nog wel mogelijk om een visum voor Amerika aan te vragen. Dit proces kan enkele weken in beslag nemen, waardoor het dus erg slim is om de ESTA tijdig aangevraagd te hebben. Het ESTA aanvraagformulier neemt enkele minuten in beslag, en in de meeste gevallen wordt het binnen enkele uren al goedgekeurd. Een klein deel van de aanvragen kan worden afgekeurd, of er wordt extra documentatie verwacht. Hierdoor kan het proces eventueel meer tijd in beslag nemen.

Wat is ESTA?

ESTA, Electronic System for Travel Authorization, is de verplichte reistoestemming voor alle reizigers vanuit landen die deelnemen aan het Visa Waiver Program. Dit programma houdt in dat reizigers van deze landen zonder visum naar de VS mogen reizen. Om de veiligheid binnen Amerika toch te verhogen, hebben zij ervoor gekozen om de reizigers toch te beoordelen, en eventuele bedreigingen vooraf geen toegang te geven. Een ESTA goedkeuring kan door de douane alsnog worden afgekeurd, waardoor je het land nog steeds niet mag betreden. Zij beslissen uiteindelijk wie wel of niet het land mag betreden. 

Voorwaarden ESTA

Aan het reizen door middel van ESTA zijn natuurlijk een aantal voorwaarden verbonden. De volgende zijn de belangrijkste voorwaarden waar je rekening mee moet houden tijdens het reizen:

  • ESTA is twee jaar geldig, tenzij het gekoppelde paspoort tussentijds verloopt. Wanneer het paspoort verloopt, dien je ook een nieuwe ESTA aan te vragen.
  • Tijdens de geldigheidsperiode is het mogelijk om de VS zo vaak als je wil te betreden, zolang er niet meer dan 90 dagen aangesloten worden verbleven. Aangesloten dagen in Canada en/of Mexico tellen hier ook in mee.
  • Wanneer je de Verenigde Staten betreedt over land, bijvoorbeeld via Canada, is een geldige ESTA niet vereist. In dit geval vul je namelijk bij de grens een i-94 formulier in. 
  • Tijdens het reizen met een ESTA dien je over een retourticket te beschikken, op deze manier toon je namelijk aan dat je niet van plan bent om de toegestane periode te overschrijden. 
  • De ESTA kan gebruikt worden voor zowel zakelijke reizen (wanneer er niet gewerkt wordt tijdens verblijf) als toeristische reizen.
  • Maak je tijdens jouw vlucht een overstap in Amerika? Dan dien je ook over een geldige ESTA te beschikken. Wanneer je een tussenstop maakt in Canada, geldt dit ook.

Welke gegevens worden gevraagd tijdens het aanvragen?

Tijdens het aanvragen worden er verschillende gegevens gevraagd, om de ESTA te kunnen beoordelen. Deze zijn in vier stappen op te delen:

  1. Persoonsgegevens van de aanvrager. Hier worden de gegevens van de aanvrager gevraagd, inclusief adresgegevens. Op deze manier wordt er namelijk een koppeling gemaakt met deze persoon.
  2. De paspoortgegevens van de aanvrager. Het is van belang dat deze gegevens zorgvuldig worden ingevoerd. Doordat de reistoestemming aan jouw paspoortnummer wordt gekoppeld, zorgt een klein foutje er al voor dat deze ongeldig wordt verklaard. Dan zien ze tijdens het inchecken namelijk geen geldige ESTA.
  3. Werkgeversgegevens van de aanvrager. Hier kunnen werkgeversgegevens van de huidige of voormalige werkgever worden ingevoerd. Indien je zelfstandig werkt, zijn jouw eigen bedrijfsgegevens van toepassing. Het is ook mogelijk om deze niet in te vullen, wanneer je bijvoorbeeld de gegevens niet weet.
  4. Verblijfsgegevens in de Verenigde Staten. Dit zijn de contact en verblijfsgegevens tijdens jouw reis. Deze worden voornamelijk gebruikt in noodsituaties. Zo wordt er ook een verblijfsplaats gekoppeld aan jouw reis.