zwemmen in sicilie

Vind het echte Italië in Sicilië

2020 was niet het jaar om avontuurlijke, verre reizen te ondernemen. Door Corona konden we niet ver en ook in 2021 is nog niets zeker qua vakantie bestemmingen. Het ziet er echter wel naar uit dat in de zomer de vaccinatieprogramma’s in heel Europa flink zijn uitgerold en hopelijk zorgt dit ervoor dat we weer op pad kunnen. Ben je op zoek naar en leuke bestemming, maar ben je niet helemaal zeker van wat mogelijk is door Covid-19, denk dan eens aan Sicilië. Je kunt daar namelijk makkelijk met de auto naartoe, en als alles weer ‘normaal’ is, dan kun je er ook heen vliegen en daar bijvoorbeeld een auto huren. Sicilië is een prachtig eiland, boordevol bezienswaardigheden, zoals eeuwenoude ruïnes uit Griekse en Romeinse tijden. Verder vind je er ruwe baaien met schilderachtige vissersdorpjes en stranden. De machtige Etna-vulkaan, uitgestrekte rots- en heuvellandschappen vol oude boerderijen en olijfbomen… Eerder gingen we al voor je naar Sardinie, nu maken we een rondreis door Sicilie!

dorpje in sicilie

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee

Sicilië wordt gescheiden van het Italiaanse vasteland door de Straat van Messina en is het grootste eiland in de Middellandse Zee. Sicilië wordt omringd door drie zeeën: ten zuiden en westen ligt de Middellandse Zee, ten noorden de Tyrreense Zee en de Ionische Zee ten oosten. Hierdoor vind je de meest spectaculaire uitzichten op het eiland. Naast het eiland Sicilië bestaat de provincie Sicilië uit een aantal kleinere, maar zeker niet minder mooie eilandjes: de vulkanische Eolische/Liparische, de Egadische en de Pelagische eilanden, Ustica en Pantelleria. 

De mooiste kustplaatsen, steden en dorpjes van Sicilië

Het Italiaanse eiland heeft zowel prachtige kleine dorpjes als grotere steden in het binnenland, met ieder zijn eigen culturele bezienswaardigheden en geschiedenis. Noemenswaardig is het prachtige kustplaatsje Cefalu en is een van de authentieke vakantie-stadjes van Sicilië, met mooie oude huizen direct aan zee. Het bestaat uit karakteristieke, nauwe straatjes en pleintjes vol leuke terrasjes, barretjes en restaurantjes. Cafalu wordt gedomineerd door ‘La Rocca’, een kalkstenen rots in de vorm van een hoed. Bijzonder zijn ook het middeleeuwse badhuis en de crypte met gemummificeerde lichamen.

Castello di Montalbano

Montalbano Elicona en Castello di Montalbano

De stad Montalbano Elicona staat bekend om het Castello di Montalbano: één van de meest prachtige kastelen van Sicilië, geheel in Byzantijnse stijl. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Eolische eilanden, de vele prachtige kerken en het kasteel. Het fotogenieke middeleeuwse heuvel stadje San Marco d’Alunzio staat bekend om zijn rode marmer. Dit marmer werd vooral gebruikt in de bouw van kerken en in dit stadje staan er daar maar liefst tweeëntwintig van!

De hoofdstad Palermo

Palermo is de hoofdstad van Sicilië en het tegenovergestelde van rustieke dorpjes zoals Cafalu. Deze ruwe havenstad vol leven heeft een rijke geschiedenis en vele bezienswaardigheden. Eén van de meest imposante is het Theater Massimo; het grootste theater van Italië. De bekende openluchtmarkten zijn in de stad niet te missen. Andere plekken die je zeker niet mag missen zijn de markt op het Borgo Vecchio, Capo Ballarò, Vucciria of Piazza Perani. Ga daarnaast vooral eten in de zogenaamde lokale buurt-trattoria’s. Hier vind je namelijk de ultieme Palermo-ervaring!

veerboot sicilie

Tropische stranden

De stranden van San Vito lo Capo voelen tropisch aan en daardoor weer heel anders dan bijvoorbeeld Palermo. Het witte zand loopt hier langzaam af in het kraakheldere water en het is een heerlijke plek om te duiken, te snorkelen of een motorbootje te huren. San Vito Lo Capo is door Europese toeristen nog amper ontdekt en is een van de fijnste strand-stadjes van Sicilië, waar je zelfs in het hoogseizoen nog rust kunt vinden.

winkel in sicilie

De oude havenstad Trapani

In de Trapani, een oude havenstad, vind je een oud centrum vol barokke paleizen, kerken, witte vissershuizen, winkels en kleine barretjes. Sinds de twaalfde eeuw produceren de zoutpannen van Trapani het beste zout van Italië en misschien wel van de wereld. Vanaf deze havenstad kun je een kabelbaan nemen naar het hoger gelegen Erice, een mooi middeleeuws dorp met spectaculair gelegen kastelen. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over Trapani en de Egadische eilanden. Vanuit Trapani zijn er daarnaast dagelijkse bootverbindingen met de Egadische eilanden. Hoogtepunt is het fotogenieke, sfeervolle haventje van Isola di Levanzo. Vanaf Trapani is het ook leuk om de gemoedelijke stad Marsala te bezoeken, gelegen op het meest westelijke punt van Sicilië en beroemd om zijn gelijknamige Marsala-wijnen.

amfitheater sicilie

Siracusa en het grootste Griekse amfitheater ter wereld

Op zoek naar historische bezienswaardigheden? Dan mag je de oude stad Siracusa niet overslaan, deze biedt namelijk een schat aan historische gebouwen en ruïnes en daarom een absoluut hoogtepunt van Sicilië. Hier staat het grootste, en best bewaard gebleven, Griekse amfitheater. Het oudste en mooiste deel van de stad ligt op het kleine eilandje Ortigia dat via een drietal bruggen bereikbaar is. Tussen de smalle straatjes en terrasjes staan vele barokke monumenten. Als je dit dorp gaat bezoeken, maak dan een boottochtje van de kust naar het kasteel! Sinds 2005 staat Siracusa op de UNESCO Werelderfgoedlijst.