reisfotografie

Vijf tips om betere vakantiefoto’s te maken

Niets zo leuk als terugkomen van vakantie en deze te herbeleven door de foto’s daarvan terug te kijken. Waar dat vroeger wat meer voeten in de aarde had, je moest je rolletje wegbrengen, wachten tot deze was ontwikkelt en dan kon je pas gaan nagenieten. Met de intrede van de digitale camera veranderde dat en kon je de foto’s direct terug gaan kijken op het scherm. Natuurlijk wil je dat die foto’s dan wel zo mooi en speciaal mogelijk zijn. Aangezien de vakantieperiode er weer aankomt, leek het ons verstandig om eens te kijken naar reisfotografie en hoe je de beste, leukste en mooiste vakantiefoto’s kunt maken!

Als je in de wereld van fotografie duikt, is het mogelijk om de weg kwijt te raken als je op zoek gaat naar de juiste camera. De beste camera, de beste lens of precies het juiste filter gebruiken, zijn dingen waar mensen veel en geld aan besteden. Ze kunnen belangrijk zijn voor professionele fotografen, maar daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Het hebben van een mooie camera en veel uitrusting maakt het vaak moeilijker om toch een geweldige foto te maken. Je kunt je ook laten informeren bij een speciaalzaak om zo een goede all-round camera aan te schaffen, waarmee je de mooiste foto’s kunt maken, zonder dat je een professional hoeft te zijn.

Het draait allemaal om timing

Belangrijker dan al het andere is timing. Dat betekent dat je zowel je camera bij de hand en opgeladen hebt als je onderweg bent, als de timing van de opname zelf. Je probeert een glimlach of persoonlijkheid te vangen, niet de achterkant van een hoofd! Zorg daarom dat jouw camera eenvoudig toegankelijk is en leer de basisfuncties goed kennen. 

Zoek naar unieke hoeken

Je hoeft niet een heel groot oppervlak in een opname te passen. Kleinere elementen van een scène kunnen net zo indrukwekkend zijn en zorgen voor een uniekere foto.

Laten we zeggen dat je de Eiffeltoren in Parijs probeert te fotograferen. Je zou zo ver naar achteren moeten staan ​​​​om het hele ding erin te krijgen dat het er op de hele foto klein uit zou zien. Maak in plaats daarvan een foto van dichtbij, een mooie close up. Je krijgt daardoor vaak een veel interessanter gezichtspunt. Dit geldt ook voor mensen. In plaats van 15 minuten de tijd te nemen om een ​​perfecte foto te maken, waarom niet gewoon een paar foto’s maken van je vrienden en familie en later bekijken welke foto de beste is? Dit is namelijk het grote voordeel van een digitale camera, je kunt later de beste foto uit een reeks kiezen en de rest weggooien!

Zorg voor natuurlijke opnamen

Geënsceneerde foto’s zien er, nou ja, geënsceneerd uit. We hebben allemaal ongemakkelijke vakantiefoto’s waar we een hekel aan hebben, met een geforceerde glimlach op ons gezicht. Vaak zijn de beste foto’s, foto’s met een natuurlijke glimlach en pose. De kinderen die in het zwembad springen, een blik van tederheid tussen dierbaren, of een foto van je oma die lacht terwijl ze bij haar familie zit te eten. Wees niet bang om een ​​vlieg op de muur te zijn, probeer deze momenten vast te leggen waar je kunt. Dit zijn namelijk de foto’s die velen van ons op de lange termijn koesteren en waarvoor je jezelf op een dag dankbaar zult zijn.

Neem meer dan één foto

We noemden het hierboven al eerder: in het tijdperk van het Kodak-moment was film duur en je moest je foto verstandig kiezen. Dat is niet langer het geval. Voel je vrij om foto’s te blijven maken. Het mooie van een digitale camera is dat je vele foto’s kunt maken, en dan alleen de foto’s uitkiest die je leuk vindt.