sahara woestijn

Verlies je in het mysterie van de woestijn in Marokko

Voor veel liefhebbers van avontuur en mysterie die zich laten inspireren door onbekende plaatsen en bestemmingen die door doordrenkt zijn van historie, vormt de woestijn ongetwijfeld een van die plekken waar ze geruime tijd door zouden kunnen brengen. De woestijn is immers een plek van uitersten, waar verhalen uit een ver verleden vandaag de dag nog steeds dezelfde betekenis hebben als eeuwen geleden.

Het leven in de woestijn is een compleet andere wereld, omgeven met romantiek, mysterie en gevaar, een plek van stilte waar het verraderlijke zand, de eeuwige wind en de genadeloze zon de dienst uit maken. De barre omstandigheden waaronder de spaarzame bewoners leven of zij die de uitdaging met de elementen aangaan confronteren, maken van de woestijn een van de minst vriendelijke plaatsen waar de mens terecht kan komen. En het is daarom dat het leven in de woestijn al sinds mensenheugenis gelijk staat aan een van de grootste uitdagingen die je aan kunt gaan.

Het leven in de woestijn spreekt vele mensen tot de verbeelding

Mocht je na het zien van films als The English Patient of Lawrence of Arabia ook een niet te bevredigen drang voelen om de woestijn te leren kennen, dan zijn er vandaag de dag gelukkig meerdere mogelijkheden om het leven in de woestijn ook daadwerkelijk te ervaren. Des te meer reden om op zoek te gaan naar wat de beste optie is, die het beste aansluit op jouw specifieke wensen.

Een van de gemakkelijkste manieren om daadwerkelijk in de woestijn te belanden, is door een vlucht te boeken naar Marrakech in Marokko. Eerder schreven we al eens over de top 7 bezienswaardigheden van Casablanca, deze keer een hele andere insteek op het bijzonder Marokko.

In nog geen vier uur vlieg je naar deze bijzondere stad, die al eeuwenlang geldt als een kruispunt waar verschillende werelden samen komen. Marrakech is een altijd bruisende stad aan de voet van het atlasgebergte waar al meer dan duizend jaar handelsroutes uit Europa, donker Afrika en de islamitische wereld elkaar treffen om kennis en producten uit te wisselen.

Verdwaal in de eeuwenoude medina van marrakech

Het oude stadsgedeelte van Marrakech werd in 1985 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst vanwege de historische waarde en geschiedenis van dit gedeelte van de stad. Naast eeuwenoude moskeeën en paleizen is in de medina ook een van ’s wereld meest bekende markten te vinden waar dagelijks meer dan 3000 stalletjes te vinden zijn, waar antiek, glaswerk, kleden en allerlei andere producten aan de man worden gebracht. Iedere avond verandert het centrale plein, ook wel de Jemaa el Fna genoemd, in een ontmoetingsplaats waar je tussen eettentjes en slangenbezweerders, een eindeloze variatie aan mensen tegenkomt, allen deel uitmakend van een voortdurend schouwspel dat al eeuwen lang plaatsvindt en waar verschillende culturen elkaar ontmoeten. 

Na een eerste introductie in deze compleet andere wereld, is het tijd om te gaan kijken naar het volgende onderdeel van de door jouw geplande trip: het bereiken van de Sahara woestijn. Gelukkig zijn de toeristische voorzieningen in Marokko de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, nadat de huidige koning van het land de promotie van Marokko door middel van het verbeteren van de toeristische voorzieningen tot speerpunt maakte van de te volgen binnenlandse politiek. Zodoende dat je vandaag allerlei soorten toerisme in het land kunt vinden voor iedere portemonnee, afhankelijk van waar iedere toerist naar op zoek is. Volledig verzorgde meerdaagse trips richting de Sahara maken daar dan ook deel van uit. En aangezien de vraag naar dit soort reizen gedurende de afgelopen jaren is gestegen, kun je terecht voor uiteenlopende programma’s, zodat je er zeker van kunt zijn dat een trip voldoet aan jouw specifieke verwachtingen.

Van Marrakech tot de Sahara zijn er meerdere plaatsen te bezichtigen

Natuurlijk dient er nog een aanzienlijke afstand te worden afgelegd voordat je van Marrakech daadwerkelijk de woestijn in gaat. Wees er daarom zeker van dat je voordat je een reis richting de Sahara boekt, je je bewust bent van het type transport dat er gebruikt wordt tijdens een trip. Je wilt er vanzelfsprekend zeker van zijn dat het voertuig waarmee jullie richting de woestijn gaan, de benodigde beenruimte biedt en voorzien is van een goed functionerende airco, alvorens je voor meerdere dagen in een willekeurig busje stapt waarvan je niet eens weet of de remmen degelijk werken.

Onderweg richting de locatie alwaar je daadwerkelijk de woestijn in zult gaan en het asfalt van eindeloze wegen verruilt voor een oneindig panorama van goudkleurige zandduinen, zijn er gelukkig de nodige stops ingelast. Zo kom je onder meer langs Ait Benhaddou, een historische nederzetting die eveneens op de werelderfgoedlijst van Unesco staat en waar de afgelopen jaren scènes uit bijvoorbeeld Game of Thrones en  Gladiator zijn opgenomen. Daarnaast zijn er onderweg ook verschillende bijzondere en natuurlijke locaties die worden bezocht, zoals canyons en uitzichtpunten vanwaar je het indrukwekkende landschap in je op kunt nemen.

Ervaar de zonsondergang in de Sahara op de rug van een kameel

Wanneer je vervolgens twee dagen later het einde van de weg bereikt en jullie transport tot stilstand komt, gaat de reis vervolgens verder op kameel. Terwijl de zon langzaam richting de horizon zakt, hebben jullie nog een paar uur te gaan alvorens bij jullie kampement aankomen, waar jullie vervolgens de nacht in de woestijn gaan doorbrengen. De tocht door de woestijn op de rug van een kameel richting het kampement vormt voor menigeen het hoogtepunt van de reis. Als je vervolgens aankomt in het kampement en de imposante woestijn voor eerst in alle rust en aanzien kunt bewonderen, komt een gevoel van ontzag langzaam in je naar boven.

Vele kilometers van de beschaving vandaan, voel je je ineens erg nietig, te midden van de immense zandduinen die zich langzaam voortbewegen, afhankelijk van de wind. De stilte van de woestijn verbergt eeuwen van geheimen en momenten die zich hier hebben afgespeeld gedurende vele eeuwen, zonder ooit daadwerkelijke sporen of herinneringen achter te laten, bijdragend aan het mysterie van het leven in de woestijn.