Rondreis op Kalimantan

Rondreis Kalimantan

Lees in dit artikel alles over een onvergetelijke rondreis op Kalimantan. Mocht je niet weten waar het ligt, het is het Indonesische deel van Borneo. Het is tropisch, want het ligt precies onder de evenaar, een Kalimantan rondreis is een uniek iets. Lees in deze blogtekst over de vele indrukwekkende bezienswaardigheden die je tijdens de rondreis Kalimantan aan kan treffen.

Ongerepte natuur

Je moet toegeven, nagenoeg overal is de natuur onder de evenaar mooi. Het eiland Kalimantan is hierin dan ook geen uitzondering, integendeel. Als je de Kalimantan rondreis in het zuiden zou beginnen dan tref je daar het Tangjung Puting National Park aan. Er leeft een grote groep met orang-oetans en neusapen. Als je de rondreis op Kalimantan in het noorden begint, dan ben je bij het Kayan Mentarang National Park. 

Vogelsoorten en archeologische vondsten

Het noorden is moeilijk te bereiken, maar aldaar zijn honderden vogelsoorten, en archeologische vondsten. De Dayaks hebben een lange tijd in dat gebied geleefd. Vandaar dat er archeologische vondsten zijn. Mocht het noorden bereiken te lastig zijn, dan is het Danau Sentarum National Park het bezoeken waard. Het is gigantisch groot, meer dan honderdduizend hectare, en het grootste gedeelte bestaat uit tropisch regenwoud. 

Rondreis Kalimantan

Veel dieren en inheemse stammen

Naast orang-oetans leven daar slurfapen, maar ook krokodillen en ooievaars. In dat gebied leven nog primitieve inheemse stammen, en hun kampen kun je bezoeken. Mocht je meer iemand zijn die tijdens de Kalimantan rondreis liever rustig aandoet, maar wel natuurschoon wil zien, dan is een boottocht over de Sunghai Mahakam rivier een aanrader.

kalimantan rondreis

Baas boven baas

Mocht je echt een getrainde sporter zijn, je kunt tijdens rondreis op Kalimantan ook hiken. Het vergt veel training en ervaring, maar het is mogelijk om van oost naar west te trekken. Oost en west wordt gescheiden door de Muller bergen, daar moet je dus overheen en je moet de Kapuas rivier over zien te steken. Het is niet geheel zonder risico, maar als je getraind bent en ervaren dan maakt het de rondreis Kalimantan onvergetelijk. 

Sembuku Sembakung National Park

Veiliger is misschien het Sembuku Sembakung National Park bezoeken dan een hike dwars over het eiland. Het Sembuku Sembakung is trouwens meer dan drie keer zo groot dan het Danau Sentarum National Park. Als laatste op het gebied van natuurschoon tijdens de rondreis op Kalimantan is een bezoek aan de Derawan eilanden. Daarover is te zeggen, mooier is er niet te vinden. Als je daar gaat snorkelen of duiken, er leven negenhonderd vissoorten en vijfhonderd soorten koralen, er zijn unieke schelpen en zeeschildpadden. De eilanden zijn ook vanaf Sulawesi te bereiken, en het is zo bijzonder, mooier bestaat niet.

Rondreis in Kalimantan

De beschaving

Tijdens een reis, dus ook tijdens Kalimantan rondreis, mag een stedentrip niet ontbreken. In het zuiden is de stad Banjarmasin. Aldaar kun je de prachtige Sabilal Muhtadin moskee bezoeken, en een drijvende markt. Vanuit bootjes, dus niet vanuit marktkramen, verkopen handelaren lokale etenswaren. Een andere bezienswaardigheid zijn dorpjes waar de Dayaks leven. Tanjung Isuy is zo’n dorpje. Het volk Dayak is moeilijk te omschrijven. Het is een samenraapsel van verschillende volken, en zij leven traditioneel. Dit komt mede, en dat zal je tijdens een rondreis op Kalimantan opvallen, dat daar geen ‘schade’ door massatoerisme is.

Rondreis door Kalimantan

Kalimantan rondreis

Tijdens een rondreis Kalimantan zie je het traditionele en pure zonder recente buitenlandse invloeden. Wel zijn er negatieve invloeden, en dat kan een reden zijn om de Kalimantan rondreis niet uit te stellen, en dat is illegale houtkap. Er is een enorme ontbossing voor tropisch hardhout en op de kale plekken komen plantages. Stel dus de rondreis Kalimantan niet te lang uit.