caravan

Op vakantie met de caravan

Er zijn meerdere mogelijkheden om het begrip “vrijheid” te definiëren, kamperen is er daar zeker één van. En kamperen met een caravan in het bijzonder. Het geeft een uniek gevoel van vrijheid en het is daardoor ook een zeer comfortabele manier van kamperen wanneer je met je partner of met met het hele gezin op pad wilt gaan. Lekker een aantal weken, of maanden, helemaal weg. Je woning die tijdelijk op vier wielen staat maakt dat je mobiel bent en tegelijkertijd je overal thuis kunt voelen.

Een caravan voelt als een tweede woning

Met een caravan ga en sta je waar je wilt om vervolgens op een camping neer te stranden en aldaar alles bij de hand te hebben. Wanneer je er ook nog eens een goede voortent bij hebt is er genoeg bewegingsruimte om te gaan en staan waar je wilt. Genoeg ruimte om met het hele gezin te genieten van een vakantie zonder het gevoel te hebben op elkaars lippen te zitten. Een caravan heeft vaak een zithoek voor het hele gezin. Zo’n zithoek kan meestal worden omgebouwd  tot een comfortabel tweepersoonsbed. Er zijn ook caravans met aparte slaapgedeeltes. Een caravan met een vast tweepersoonsbed en een stapelbed is ideaal voor gezinnen.

Van basic tot luxe

Bij de aanschaf van een caravan kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Er is zo’n grote variëteit wanneer het op caravans aankomt, van heel basic naar super luxe en alles wat daar tussenin zit. Voor een eerste vakantie raden we aan om een caravan te huren. Zo kun je voor jezelf kijken of het wat is. Als je uiteindelijk besluit om een caravan te willen kopen doe dan goed onderzoek naar de mogelijkheden en leg deze naast je behoeften. Ook bij caravans geldt: goedkoop is duurkoop. Ga er dus vanuit dat een goede caravan die nog lange tijd mee kan, redelijk in de kosten kan lopen. Om de financiering rond te krijgen kun je ook denken aan het afsluiten van een gunstige lening. Wanneer je kiest voor een lening is het aan te raden om eens goed onderzoek te doen. Zo kun je online lening vergelijken of een lopende lening oversluiten.

De weg op met een caravan

Voordat je een camping boekt bekijk en bedenk je eerst goed te route die je ernaartoe zou willen rijden. Wanneer het bijvoorbeeld je eerste keer is dat je met een caravan op pad gaat, dan kan een bergachtig gebied nogal een uitdaging zijn. Verkijk je hier vooral niet op, voor rijden in een bergachtig heb je echt wel de nodige skills nodig.Er is een hoop rijscholen dat cursussen aanbied om te leren rijden met een caravan. Wanneer je nog niet helemaal zeker bent van je zaak is zo’n cursus zeker het overwegen waard.

Ga je voor het huren van een caravan? Zorg er dan wel voor dat je deze een aantal dagen voor je vertrek ophaalt zodat je nog even kunt oefenen op je bijzondere verrichtingen.

Met een rijbewijs B mag je (in Nederland) rijden wanneer:

De caravan totaal (massa leeg voertuig + laadvermogen) niet zwaarder is dan 750 kg en in combinatie met het trekkende voertuig niet zwaarder is dan 3500 kg. Het gewicht dat de auto trekt mag ook niet zwaarder zijn dan trekvermogen van de auto. Dit zijn echter de regels in Nederland, check voor je op vakantie gaat dus altijd wat de regels zijn in jouw vakantieland.