Op reis met een elektrische fiets? Kies uit deze soorten

Een wereld inbeelden zonder elektrische fietsen lijkt ondertussen onmogelijk. Sinds de eerste elektrische fiets in 1998 is er veel veranderd. Vandaag heb je verschillende soorten e-bikes, met elks hun eigen kwaliteiten en functies. Zin om met de elektrische fiets op reis te gaan? Voor je vertrekt, geven we je wat meer info over deze populaire fiets.

De hulpmotor 

De meest basic vorm van een elektrische fiets is die met een hulpmotortje. Dit motortje zal enkel inschakelen als je zelf actief aan het trappen bent. Daarom wordt het ook wel de fiets genoemd die ‘een steuntje in de rug’ geeft. Je kan er maximum 25 km/u mee halen, daarna valt de motor weer uit. Voor dit soort fietsen heb je geen rijbewijs nodig noch een nummerplaat, verzekering of een certificaat van overeenstemming. Een helm dragen is ook niet verplicht en er is geen minimumleeftijd. Wil je je gepensioneerde opa een gloednieuwe fiets cadeau geven? Dan is een elektrische fiets voor heren een goed idee. Dit soort fietsen zijn ideaal voor mensen die hun dagelijkse activiteiten graag met de fiets willen doen, maar ook voor mensen die iets minder mobiel zijn, en toch nog willen sporten. Zo heeft een ‘gewone’ elektrische fiets niet de batterijcapaciteiten van de gevorderde speedpedelec, maar met sommige modellen kan je nog steeds een flinke fietstocht van 120 kilometer maken, zonder opladen. 

Gemotoriseerde fiets

De gemotoriseerde fiets lijkt een beetje op de standaard elektrische fiets, maar met een belangrijke toevoeging. Dit type heeft altijd trapondersteuning, en de motor kan werken zonder dat je moet trappen. Ook bij deze fiets houdt de trapondersteuning op na het behalen van 25 km/u. Je moet minimum 16 jaar zijn om met met een gemotoriseerde fiets te rijden, én je moet een certificaat hebben van overeenstemming. Je bent nog steeds niet verplicht om een helm te dragen, een rijbewijs te hebben of een nummerplaat aan te vragen.

Vaak zien we deze soort fietsen bij cargofietsen of bakfietsen.

Speedpedelecs

De meest gevorderde vorm van de elektrische fiets is de speedpedelec. Hier heb je geen trapondersteuning tot 25 km/u, maar tot 45km/u. Daarom is het bij deze fietsen verplicht om een helm te dragen, een rijbewijs te hebben (AM of B), ingeschreven te zijn bij DIV, een nummerplaat aan te vragen en een certificaat te hebben van overeenstemming. Ze worden gezien als een bepaald type bromfiets, en mogen binnenkort enkel nog op de weg rijden, dus niet meer op het fietspad. Mensen die lange afstanden moeten afleggen voor hun werk, maar dit liever met de fiets doen, kunnen kiezen voor dit type fiets. Met welk soort fiets zien we je binnenkort op de weg?