Maak je tijdens jouw vakantie geen zorgen over het gazon onderhouden met kunstgras
Heb je dat ook wel eens gehad? Je bent het hele jaar bezig om het gras mooi groen te houden en wanneer je terugkomt van 3 weken zomervakantie in Oostenrijk is jouw grasmat veranderd in een dorre bruine bedoeling. Wellicht tijd om eens na te denken over een kunstgras mat.
Als je je tuin gaat verbouwen, moet je misschien beslissen of je een natuurlijk gazon of kunstgras wil. Waar kunstgras vroeger duur was, is het tegenwoordig veel betaalbaarder en dus ook een goede optie. Tijd dus om naar de voor- en nadelen van kunstgras te kijken, zodat je de eerder genoemde afweging makkelijker kunt maken.
Wat is kunstgras?
Kunstgras bestaat uit plastic materialen die eruitzien als ‘echt’ gras, dat wordt gebruikt om het oppervlak van een tuin te bedekken. Kunstgras ziet er tegenwoordig ongelofelijk echt uit, zeker in vergelijking met het kunstgras van grofweg 10 jaar geleden. Tegenwoordig heeft het de uitstraling van een mooi, levendig en weelderig gazon, ongeacht het seizoen.
De vele voordelen van kunstgras
Kunstgras heeft een lange weg afgelegd sinds de uitvinding in de jaren ’60. Het is nu heel goed mogelijk om kunstgras te kopen zonder de ‘nepgras-look.’ Niet alleen lijkt het heel erg op echt gras, het is ook erg duurzaam. Je hoeft het namelijk geen water te geven en ook geen meststoffen en pesticiden te gebruiken om het te onderhouden. Wat bij echt gras wel moet.
Enkele voordelen van kunstgras zijn:
- Het hele jaar door een prachtig gazon in plaats van bruin gras in de zomer en een modderige grond in de winter.
- Geen water nodig.
- Geen pesticiden of meststoffen nodig om kunstgras er mooi uit te laten zien.
- Geen gras maaien, trimmen of onderhouden.
- Geen problemen met open plekken door slijtage of schade door ongedierte.
- Deels goed voor het milieu, bijvoorbeeld doordat er geen water wordt gebruikt en dat sommige kunstgrassoorten gemaakt kunnen worden van gerecyclede materialen.
- Kan snel worden gelegd.
Nadelen van kunstgras
Hoewel er heel veel voordelen zijn van kunstgras, zijn er ook enkele nadelen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van het juiste type gazon voor jouw tuin. Zo is de aanschafprijs vrij hoog. Dat kan natuurlijk als een nadeel worden gezien, maar schrijf kunstgras daarom niet direct af. Na de aanschaf zijn er namelijk geen kosten meer voor kunstgras. Dit terwijl echt gras ook gekocht moet worden (weliswaar stukken goedkoper) en daarnaast ook onderhouden moet worden. Hier moet je materiaal, zoals een grasmaaier, voor aanschaffen, maar ook zaken als mest en andere materialen om het gras groen en verzorgd te houden.
Voor het meeste kunstgras wordt polyethyleen plastic gebruikt. Dit is een op aardolie gebaseerd product dat na 15 tot 25 jaar moet worden vervangen en niet biologisch afbreekbaar is. Sommige elementen kunnen schadelijk zijn voor mens of milieu, waaronder het kruimel rubber dat wordt gebruikt voor opvulling onder het oppervlak van de grasmat, dat schadelijke chemicaliën kan bevatten, en de afvoer van materialen kan uitspoelen naar het grondwater. We zien echter dat steeds meer kunstgras zo wordt geproduceerd dat het veel minder druk op het milieu veroorzaakt. En dit is een proces dat nog steeds gaande is.
Terwijl we weer de lente ingaan, gaan we weer barbecuen en kunnen de kinderen weer langzaamaan in de tuin gaan voetballen. Misschien is het daarom nu wel de tijd om serieus na te denken over de aanschaf van kunstgras. Het kan een geweldig alternatief zijn voor een natuurlijk gazon, maar het is niet voor iedereen geschikt. Overweeg of het bij jouw tuin en budget past. Kijk daarbij naar de voor- en nadelen bij het bepalen of het geschikt is voor jouw tuin.