digital nomad

Hybride werken: wat je kan leren van een ‘digital nomad’

Hybride werken is hot. De hybride thuiswerker, kan nog heel wat leren van zijn grote broer  de digital nomad. Het grootste struikelblok? Structuur en overzicht bewaren. Het leven van een digital nomad is veelzijdig, bijna even veelzijdig als de tools die hij gebruikt. Wat kunnen wij leren van zij die locatieonafhankelijk en met de laptop onder de arm moeiteloos hun weg vinden in all things digital? 

Hybride werken 

Corona heeft het startschot aan het tijdperk van hybride en thuiswerken gegeven. Maar dat thuiswerken een tijd verplicht was, wil niet zeggen dat we er allemaal de beste in zijn en er het meeste uithalen. Thuiswerken vraagt een bepaalde discipline en inzicht. En een bewuste splitsing in je werk van aan de ene kant het actief samenwerken op kantoor en aan de andere kant het zelfstandige thuiswerk, dat onafhankelijk van plaats en soms ook tijd uitgevoerd kan worden. De juiste begeleiding en tools kunnen ervoor zorgen dat we dit efficiënt doen. Het vraagt een extra effort van leidinggevenden om dit te managen en in goede banen te leiden. 

Structuur, planning en tools

Een vergadering inplannen in je drukbezette agenda? Met Calendly laat je de vernuftige digital nomad zijn correspondent zelf een geschikte datum kiezen. Online meetings over de implementatie van achteraf betalen op de webshop, een aanbesteding of een nieuw verdienmodel – om maar wat te noemen- dat doe je dan weer met Zoom of Google Meet. Documenten delen, bewerken en nalezen? Met Google Drive is het zo gepiept. De tijd dat je allemaal op hetzelfde netwerk moest vertoeven om aan gedeelde documenten te werken is long gone. Alles staat nu in de cloud. En aan grafische projecten kan je dan weer makkelijk samenwerken met Canva, maar ook Adobe heeft sinds kort een deelfunctie. Gauw even nagaan of je op de webshop ook Bancontact zal aanbieden? Vergeet niet dat mailverkeer en de telefoon ook beschikbaar zijn om kort zaken af te toetsen. 

Taken en projecten 

Nog een belangrijke: taakverdeling en projectmanagement. Om een duidelijk beeld te krijgen van de voortgang van een project zijn er bepaalde tools die duidelijker zijn dan andere. Asana is bijvoorbeeld een handige. Handige tips van een digital nomad die je op weg kunnen helpen: Maak goede afspraken en zorg ook tijdens formele momenten als online vergaderingen voor een informeel moment. Praat voor de vergadering wat bij met een tas koffie bijvoorbeeld. En wissel online regelmatig af met offline ontmoetingen. Net zoals op kantoor is het thuis belangrijk om regelmatig recht te staan, te bewegen en even van je scherm vandaan te zijn voor koffie, een boterham of gewoon een kort momentje te nemen om de benen te strekken.