peruaanse jungle

Handige tips voor een bezoek aan de jungle in Peru

Een trip naar de jungle in Peru staat vaak hoog op het verlanglijstje van reizigers die Peru bezoeken. Het probleem is echter dat in tegenstelling tot vele andere bezienswaardigheden van Peru, het Amazonewoud erg ruig, ontoegankelijk en gevaarlijk is. De meeste mensen weten dus niet hoe ze een bezoek aan de Peru jungle moeten plannen.

Wanneer de Jungle Peru bezoeken?

Peru heeft een droogseizoen en een regenseizoen. Over het algemeen is het beter om een bezoek aan de jungle Peru te plannen tijdens het droge seizoen die loopt van mei tot oktober. Hoewel de temperaturen in het Amazonewoud het hele jaar vrij hoog liggen, zijn deze maanden vaak het ‘koelst’.

Wie zijn bezoek aan de jungle Peru echter plant tijdens het regenseizoen (november tot maart) zal echter grotere kortingen vinden op accommodaties en tours. Toch biedt het regenseizoen nog enkele andere obstakels. Zo is de kans groot dat je zal mogen ploeteren door de modder en kunnen activiteiten worden afgelast omdat de hevige regenbuien in de namiddag te gevaarlijk zijn.

Breng de juiste uitrusting mee voor jouw bezoek aan de jungle in Peru

Een bezoek aan de Peru jungle vereist een specifieke uitrusting. Eerst en vooral is het belangrijk om zo weinig mogelijk mee te sleuren, maar een aantal items zijn toch noodzakelijk. Zorg voor licht, ademend en sneldrogende kledij. Je kleren zullen immers door de vochtigheid en de hitte nat worden. Ook is het belangrijk om een shirt of hemd met lange mouwen te dragen. Idem voor je broek. Dit trekt het minste insecten en andere dieren aan. Ook een paar stevige wandelschoenen mogen niet ontbreken tijdens je tocht in de Peru jungle. Trek je door het Amazonewoud tijdens het regenseizoen? Zorg dan voor laarzen die verhinderen dat modder in je schoenen loopt. Daarnaast is een hoed, een herbruikbare waterfles en heel wat insectenspray een noodzaak. Met een dagrugzak kom je dus gemakkelijk toe, afhankelijk van de lengte van je trip in de jungle in Peru.

Breng cash mee

Nee, in het Amazonewoud zelf zal je niet kunnen kopen, maar wanneer je reist naar de jungle in Peru zal je merken dat je hier geen geld meer kan afhalen. Het is dus belangrijk om op de toeristische plaatsen van Peru al voldoende geld af te halen om je gidsen en accommodatie te betalen.

Zorg dat je de juiste vaccins hebt gehad

Een trip in de jungle in Peru betekent dat je heel wat vreemde ziektes kan oplopen. Geen nood, met de juiste vaccinaties loop je geen enkel risico. Voor je naar Peru reist kan je dus best al even bij het tropisch instituut langsgaan en je laten inenten tegen gele koorts, hepatitis A en B, tyfus en eventueel zelfs malariapillen meebrengen.

Wees realistisch wat wildlife betreft

Het kan verrassend zijn om te horen dat de jungle in Peru niet bomvol vogels, apen en ander wildlife zit die makkelijk te spotten is vanaf een bootje op een rivier. De realiteit is immers is dat het regenwoud heel wat te verduren heeft gekregen qua menselijke activiteit. Hierdoor zijn de meeste wilde dieren verstoord geweest, tam geworden of zelfs gedomesticeerd. De meeste echt wilde dieren zijn hierdoor ook naar andere gebieden vertrokken, terwijl enkel de meest tolerante nog zijn achtergebleven.

Ook zijn de meeste dieren zodanig gewoon aan zich verschuilen voor roofdieren dat het bijna onmogelijk is ze te spotten. Andere zijn dan weer vooral ’s nachts actief waardoor je opnieuw ze misloopt. Hou er dus rekening mee dat naast een kaaiman en enkele apen je misschien niet veel zal zien.

Wil je iets meer kans op het spotten van enkele fascinerende inwoners van de Peru jungle? Dan reis je het best naar het afgelegen Manu National Park, een groot beschermd bioreservaat net ten noorden van Cusco. Een bezoek aan dit park is wel niet goedkoop omdat je een gids moet inhuren.

Kies de juiste regio voor jouw Peru jungle avontuur

De Jungle Peru omvat meer dan de helft van het grondgebied van Peru en kan worden ingedeeld in drie verschillende regio’s: het zuidelijke, centrale en noordelijke gedeelte.

Jungle Peru bij Puerto Maldonado

Cuzco is een goede uitvalbasis voor wie het zuidelijke gedeelte van de jungle in Peru wil verkennen. Van hieruit kun je makkelijk via de lucht of de weg reizen naar Puerto Maldonado, een afgelegen grensdorpje. Van hieruit kun je de jungle intrekken of in een lodge verblijven. Het regenwoud hier heeft afgezien van de illegale goudmijnindustrie en is dus minder bezocht dan het gebied rond Iquitos.

Brug bij Satipo

Het centrale gedeelte is makkelijk bereikbaar vanuit Lima. De echte jungle trip begint vaak vanuit La Merced of Satipo. Ook Oxapampa en Pozuzo zijn goede opties.

Iquitos

Het noordelijke deel van de jungle is de enige regio waar je toegang hebt tot de Amazonerivier en dat betekent dat je hier dus wildlife aantreft die je anders niet ziet. Denk maar aan de zeldzaam roze rivierdolfijn, die je bijvoorbeeld ook bij een bezoek aan de pampas in Bolivia kunt spotten. Ook kun je hier verschillende stammen ontmoeten. De uitvalbasis voor dit gebied is Iquitos, een stad die niet toegankelijk is via de weg. Om hier te geraken, moet je reizen met een trage boot of met het vliegtuig. De stad op zich is al een bezoek waard voor je de jungle intrekt.