pampas in bolivia

Een bezoek aan de pampas in Bolivia

Een trip voor natuurliefhebbers

Natuurliefhebbers kunnen in Bolivia kiezen voor een bezoek aan de jungle, of aan de pampas. De stad Rurrenabaque is door zijn ligging de toegangspoort voor beide excursies. Vanaf de hoofdstad La Paz is het mogelijk om Rurrenabaque met de bus te bereiken, maar hou rekening met een reisduur van 20 uur over slechte wegen. Een snel alternatief is een binnenlandse vlucht van slechts 30 minuten. Met ruim 15.000 inwoners is Rurrenabaque een vrij kleine stad met een wild west uitstraling. Het ligt aan de rand van de pampas in Bolivia. De stad beschikt over voldoende overnachtingsplaatsen in verschillende prijsklasse en een keur aan aanbieders van excursies. 

De Pampas in Bolivia

De pampas in Bolivia is een subtropisch grasland in Zuid-Amerika. De jungle is veel dichter begroeid met bomen en planten. Hierdoor is de pampas beter geschikt om de vele verschillende soorten wilde dieren te bewonderen. De meeste bezoekers kiezen voor een meerdaagse excursie en reizen hierbij zowel met een jeep over land, als in een gemotoriseerde kano over het water. Samen met de gids zijn wandelingen mogelijk waarbij ook het insectenrijk aan bod zal komen. De avonden worden doorgebracht in een ecolodge langs de oevers van de rivier. hier zal ook het avondeten en ontbijt klaar staan. Vaak is er voor de liefhebbers nog even tijd om te vissen. Als de nacht invalt laten de geluiden van de vele dieren een geheel eigen kant van de pampas horen. 

Anaconda’s, kaaimannen, zoetwaterdolfijnen etc!

Tijdens de trip door de pampas in Bolivia zijn er veel verschillende soorten dieren te spotten. Het water is het domein van kaaimannen, schildpadden, piranha’s, zoetwaterdolfijn en anaconda’s. Het water is dus niet geschikt om te zwemmen en kan alleen op plaatsen die de gids zal aangeven. Op het land zijn apen zoals de brulaap en doodskopaapje regelmatig te ontdekken. De Luiaard, viscacha en de capibara, het grootste knaagdier ter wereld zijn langs de oevers aanwezig. Omdat de rivier op veel plaatsen smal is, zijn de dieren goed te zien. Er is veel geluk nodig om de zeldzame Jaguar te ontdekken. De lucht en de bomen is het domein van meer dan 1000 soorten exotische vogels. Vooral de 1,5 meter grote Jariboe, de paradijsvogel en vele soorten papegaaien vallen op. 

De beste periode voor een bezoek aan de pampas

De pampas in Bolivia heeft een warm en vochtig klimaat. Regen valt in grote hoeveelheden, maar voornamelijk in de avond in de vorm van korte en hevige buien. Het droge seizoen loopt van april tot oktober en is de beste periode om de pampas te bezoeken. Het regenseizoen loopt van december tot februari. Gedurende deze maanden zijn regenhoeveelheden van 5000 mm mogelijk.