Vakantiehuis kopen

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk – tips en aandachtspunten

Voor vele toeristen is dit zeker herkenbaar. Je hebt net de droomvakantie achter de rug in “la douce France”, bent stapelverliefd op de streek, de gastvrijheid, de zon en eenmaal thuis komt de vraag : Wat als we nu een huis kopen in Frankrijk? Misschien heb je al aan de ramen van Franse immo kantoren gestaan, of zocht je online naar de mogelijkheden? Of wil je emigreren naar Frankrijk? Wees dan zeker op de hoogte van essentieel advies!

Een vakantiehuis kopen in de mooiste streek van Frankrijk!

Frankrijk is een groot land en enorm divers qua natuur, klimaat en elke streek heeft zijn eigen charme, activiteiten en bezienswaardigheden. Frankrijk kent een aantal geografische verschillen, wat resulteert in een zeer gevarieerd klimaat. Sommige regio’s hebben hete, droge zomers en aangenaam milde winters. Als je echter van wintersport houdt, wil je in een gebied zijn met strengere winters en veel sneeuwval.
De “beste” streek is een persoonlijke beslissing .Frankrijk is zo veelzijdig dat een vakantiehuis kopen in de mooiste streek van Frankrijk een kwestie is van persoonlijke voorkeur!

Wat kost een vakantiehuis in Frankrijk?

Waar ben jij op zoek naar? De keuze is wellicht nog ruimer dan in Nederland! Wil je een wonen in luxe flat? Heb je zin in een renovatieproject? Liever een huisje op een vakantiedomein? Een verlaten boerderij? Of wil je emigreren naar Frankrijk voor je werk?
Alles start met jouw wensen en jouw budget. Je kan meteen een hele reeks van huizen te koop in Frankrijk schrappen als je niet over het nodige middelen beschikt.
Ook al heb je eerder een woning gekocht, het kopen van een woning in Frankrijk volgt ander proces dan in Nederland. Dus je bent beter goed voorbereid!
En als je een hypotheek voor een vakantie huis in Frankrijk afsluit, moet je een aanbetaling van 20% doen. Er zijn ook notariskosten, commissie voor de makelaar en daarbij moet je je huis misschien gaan opknappen, meubels aankopen, heb je een internationale verhuisdienst nodig…
Koop dus nooit een woning zonder die te gaan bekijken! Neem desnoods een Nederlandse aannemer mee, want verdoken onkosten halen zij er eerder uit dan jij, die enkel verliefd bent en daardoor de fouten niet ziet!

Waarom zijn de huizen in Frankrijk zo goedkoop?

Een vakantiehuis kopen in de prijsklasse van € 100.000 – € 150.000 is er een vergelijkbare verleidelijke selectie van kleinere woningen die prachtige vakantiehuizen kunnen worden. Vaak zijn zeer landelijke huizen echte koopjes, omdat ze niet worden gezocht door lokale mensen die in de buurt van hun werk verhuizen. Op de Nederlandse site ‘Funda in Frankrijk’ kan je een recente lijst van huizen te koop in Frankrijk raadplegen. Dit schept een beeld van de prijzen die uiteraard zoals op elke immo markt erg divers zijn. Maar er staan best veel boerderijen te koop in Frankrijk… als je een handige klusser bent, of geen hoge eisen stelt aan je vakantiehuis kopen.

Kan je een tweede hypotheek krijgen voor een vakantiehuis?

Het is niet illegaal om meerder woninghypotheken te hebben. Het punt is meestal dat een hypotheek voor vakantiehuis eist dat je in het pand woont, ook al is het voor een korte tijd, zoals bij een vakantiehuis kopen.

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk – de pro’s en de valkuilen.

We willen zeker melden dat er een groot verschil is tussen je favoriete vakantiehuis kopen in Frankrijk of meteen emigreren naar Frankrijk? Dat maakt echt wel grote verschillen…

De taal, best handig!

Vooreerst dien je toch best een mondje Frans te kunnen praten. Vooral de oudere bevolking op het platteland zal het appreciëren indien je heb in hun taal kunt aanspreken. Je kan je inschrijven voor cursussen en al doende leer je!

Een vaste vakantieplek

Het hebben van een vakantiehuis is voor veel mensen een last die van hun schouders valt. Je vakantie brengt je steevast terug naar de mooiste streek van Frankrijk, je hebt er je vertrouwde spullen, dus de jaarlijkse stress van ‘waar gaan e dit jaar naar toe’ en ‘wat sleuren we weer allemaal mee’ glijdt zo van je af. Een vertrouwde plek, het weerzien van gekende gezichten, je favoriete plekjes, restaurantjes, schept voor velen gemoedsrust. En het staat je vrij je woning te verhuren op tijdstippen dat jij er niet bent!
Ben jij echter het ander soort reiziger die het liefst alle hoeken van de wereld heeft gezien, kan dan wel bedrogen uitkomen…als je je gedwongen moet om weer naar hetzelfde adres te reizen, dan kan je beter huren.

De administratie

Een ander land loopt op een andere manier, regels zijn anders en …in Frankrijk heeft men tijd…Wie er met plaatselijke aannemers heeft gewerkt, zal hier zeker verhalen kunnen vertellen… Gelukkig staat er tegenwoordig zoveel informatie op internet zoals op de site “Funda in Frankrijk”. Je kan ook samenwerken met een Nederlandse aannemer in Frankrijk, want veel misverstanden zijn toch te wijten aan de taal.

Wat kost een vakantiehuis in Frankrijk?

In Frankrijk worden notariskosten in rekening gebracht op basis van de aankoopprijs van het onroerend goed en de koper kan ook worden verplicht om de commissie van de makelaar te betalen.
Franse woningen betalen twee gemeentelijke belastingen : de ’taxe foncière’ een soort grondbelasting afhankelijk van de regio, het type locatie en hoeveel grond het onroerend goed heeft en een ’taxe d’habitation’ een verblijfsbelasting, die gewoonlijk door de eigenaar wordt betaald, tenzij het onroerend goed voor lange termijn wordt verhuurd.
Wat kost een vakantiehuis in Frankrijk als je wilt verhuren? Gemeubileerde verhuur wordt beschouwd als een zakelijke activiteit in Frankrijk, waarvoor specifieke jaarlijkse belastingaangifteverplichtingen gelden

Huis kopen in Frankrijk en daarbij emigreren?

  • Succesverhalen en dompers: lees en luister
    Ja, er zijn veel succesverhalen te lezen van mensen die er een nieuwe manier van leven hebben opgebouwd, met een andere job, hun woning deels verhuren als B&B, er willen genieten van hun pensioen… Maar een van de meest voorkomende redenen om terug te keren naar Nederland is omwille van het gemis van (klein) kinderen en vrienden! Heb daarom een serieus gesprek met familie en vrienden over de vraag of ze je graag willen bezoeken of het is ook verstandig om te kijken naar een huis kopen in Frankrijk met gemakkelijke toegang tot een luchthaven in de buurt. Besef ook dat de ideale woning er anders uitziet in het voorjaar, de zomer en in de winter!
  • De Franse ziekteverzekering
    De meeste mensen die naar Frankrijk verhuizen, kunnen in aanmerking komen voor de Franse staatsverzekering, de zogenaamde sécurité sociale want je bent wettelijk verplicht om een ​​ziektekostenverzekering te hebben om gebruik te kunnen maken van het Franse zorgstelsel. Het is ook een goed idee om u zo snel mogelijk bij een plaatselijke arts en tandarts te registreren.
  • Het Franse onderwijssysteem
    Wie met kinderen emigreert, zal ook een Franse school moeten uitkiezen. Gelukkig krijgen de kinderen er meteen een taalbad en zullen ze wellicht sneller Frans spreken, maar de taal blijft een barrière! Het onderwijs, vooral het basisonderwijs, is bijzonder goed en meestal erg lokaal met kleine scholen en kleine klassen. Middelbare scholen en hoge scholen bevinden zich in steden.