mooiste bezienswaardigheden tbilisi

Stedentrip tbilisi, wat moet je gezien hebben?

De negen leukste bezienswaardigheden van Tbilisi

Verborgen aan de andere kant van de Zwarte Zee en grenzend aan Rusland ligt Georgië. Een land waar je misschien niet zo snel aan denkt bij het plannen van een stedentrip, maar die het overwegen dubbel en dwars waard is. Je kunt hier namelijk alles vinden, cultuur, historie, prachtige natuur, gezellige steden en een uitgebreide wijn- en eetcultuur. Daarnaast is het er ook nog eens ontzettend goedkoop! Als je dus benieuwd bent naar de Oost-Europese cultuur, dan is een stedentrip naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, een hele goede optie. De historische stad heeft een mix van gekleurde huisjes, oude architectuur en typische sovjet flats. Er is veel te zien en te doen, dus lees snel verder voor de 9 leukste bezienswaardigheden van Tbilisi, die je niet mag missen.

Bezienswaardigheden Tbilisi

1. Oud Tbilisi

Om te beginnen mag je een wandeling door het oude stadscentrum van Tbillisi niet overslaan. Het oude centrum is recentelijk gerestaureerd en overal zie je mooie gekleurde huisjes met schattige balkons. Ook kun je hier allerlei traditionele gerechten en wijnen proberen in de vele restaurants. Daarnaast vind je er veel hippe barren. Een leuke gemixte sfeer dus. Veel bezienswaardigheden van Tbilisi zijn hier te vinden.

2. Rustaveli Avenue en het Vrijheidsplein

Rustaveli Avenue is de hoofdstraat van de stad. Het is een aanrader om er doorheen te lopen. Naast allerlei toeristische winkeltjes waar je souvenirtjes kunt kopen, vind je er ook het beroemde Rustavelitheater en het parlementsgebouw. Grenzend aan deze straat vind je het Vrijheidsplein. Dit is een belangrijk knooppunt met veel historie. Hier hebben veel politieke gebeurtenissen plaatsgevonden een het gemeentehuis grenst aan dit plein.

3. Musea

Museumliefhebbers kunnen hun geluk op tijdens een stedentrip naar Tbilisi. Aan de hoofdstraat Rustaveli Avenue zijn 2 belangrijke musea te vinden, die behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Tbilisi. Deze zijn het Georgische Museum van Schone Kunsten en het S. Janasjia Museum. In het eerste museum is kunst te zien van onder andere schilder Pirosmani. Alle werken hier zijn van Georgische schilders. Het S. Janasjia Museum is een historisch museum waar je de alleroudste menselijke botten uit de prehistorie kunt bezichtigen. Deze zijn ongeveer 1,8 miljoen jaar oud! In hetzelfde gebouw zit nog een interessant museum waar je veel over het verleden van de stad kunt leren. Dit is het Museum over de Sovjetbezetting. Houd er rekening mee dat het hier vooral gaat over de onderdrukking en uitmoording van het volk van Georgië en dat het soms behoorlijk schokkend kan zijn.

4. Narikala fort

Vanuit elk punt in de stad kun je Narikala zien. Het fort dat nu een ruïne is, ligt op een heuvel en heeft een indrukwekkend aanzicht. Het werd gebouwd in de vierde eeuw ter verdediging van de stad. Via een mooie wandelroute kun je de top van de heuvel bereiken en het fort bezoeken. Je hebt vanuit hier een prachtig uitzicht over de stad. Een van de leukste bezienswaardigheden van Tbilisi dus!

5. Sameba en Sioniki Kathedraal

Als je op google zoekt naar bezienswaardigheden Tbilisi en stedentrip Tbilisi, zul je zien dat er een aantal kathedralen zijn die een bezoekje waard zijn. De Sameba kathedraal is de belangrijkste Christelijke kathedraal van de Georgisch-Orthodoxe kerk. Daarnaast is deze kathedraal qua omvang de grootste van de gehele Kaukasus. Er zijn in totaal negen kapellen, een ondergronds gedeelte en mooie tuinen. Ook de Sioniki Kathedraal is een bezoek waard. Deze kathedraal stamt uit de 7e eeuw en is te vinden in het historische gedeelte van de stad.

6. Tbilisi Kabelbaan

De Tbilisi Kabelbaan is één van de mooiste ter wereld. Je stapt op in het Rikepark en vanuit daar brengt de kabelbaan je naar de top van de heuvel, waar je onder andere het fort Narikala vindt. Ook is er een pretpark met achtbaan en allerlei leuke attracties voor kinderen.

7. De brug van de Vrede

De brug van de Vrede is een voorbeeld van de moderne architectuur van de hoofdstad van Georgië. De constructie bestaat uit glas en staal en is geopend in 2010. De architect is de Italiaanse Michele de Lucchi.

8. Botanische tuin

Als je tijdens je stedentrip naar Tbilisi ook graag wat natuur wilt opzoeken, dan is de Botanische Tuin uit 1845 een leuke optie. Je vindt hier op 128 hectare allerlei bijzondere bloemen, planten en bomen. Ook kunt je er mooie wandelingen maken.

9. Badhuizen

Iets heel anders waar Tbilisi beroemd om is, zijn de bijzondere badhuizen in de stad. Het is een aanrader één van deze badhuizen te bezoeken tijdens je stedentrip naar Tbilisi. Wat er zo bijzonder aan is, zijn de warme zwavelbronnen die de stad rijk is. Men zegt dat het baden in een natuurlijke zwavelbron allerlei lichamelijke klachten, zoals reuma en eczeem, vermindert. De oudste badhuizen vindt je onderaan de heuvel van het Narikala Fort.