volendam

De leukste havenstadjes rond het IJsselmeer

De traditionele havenstadjes en dorpen rond het IJsselmeer hebben een rijke historie. Ook hebben ze een heel ander karakter dan bijvoorbeeld de steden in het zuiden van Nederland, in de Randstad of de Waddeneilanden. Ze hebben allemaal hun eigen geschiedenis en zijn daarom zeker een bezoek waard. Het uitgestrekte, ondiepe zoetwatermeer, gevormd door de bouw van een dam, is het grootste meer van het land. Het is een sfeervolle plek met een enorme schoonheid, vooral op koude en mistige dagen. Het natuurreservaat heeft tal van activiteiten te bieden, zoals surfen, zwemmen en natuurlijk zeilen. Verwacht allerlei boten tegen te komen zoals klippers en zelfs een handvol historische zeilschepen, die je terugbrengen naar een ander tijdperk.

Volendam

Eens in je leven moet je een dagje Volendam hebben gedaan en als je er eerder bent geweest dan is het aanmeren op een zeilschip een ervaring die je nooit zult vergeten. In een mum van tijd stap je op de gezellige dijk en zit je op een terras aan een lekkere haring. Beroemd om zijn paling geluid produceert Volendam de ene succesvolle artiest na de andere in het verleden en dat is te merken. De rondvaartboot heeft een levensgrote Jan Smit op de boeg en het ene muziekcafé ligt naast het andere. Het Palingsound-museum mag je dan ook niet missen. Hier leer je niet alleen alles over de muziekgeschiedenis van Volendam, maar kun je ook zien hoe hier paling wordt gerookt. Natuurlijk is er ook het Volendams Museum, waar je je eindeloos kunt onderdompelen in de geschiedenis van dit bijzondere dorp. Voor velen op de bucketlist: je kunt vereeuwigd worden in de traditionele kostuums, niet alleen voor het eindresultaat, maar ook voor de lol van het verkleden. Ook kom je hier veel te weten over de herkomst van de kleding en alle attributen. Wij raden aan om op zoek te gaan naar een E-fatbike huren in Volendam omdat dat een van de leukste manieren is om het dorp te ontdekken!

Marken

De naam zegt het al, het Markermeer is er naar vernoemd: het idyllische schiereiland Marken. Door de vele overstromingen bouwden mensen traditioneel hun huizen op hoger gelegen plekken. Vooral op kleine land heuvels die je beschermen tegen het water. Dit is wat Marken zo bijzonder maakt, want je ziet het nergens anders ter wereld. Naast het Marker museum is er ook de klompenfabriek, hier kun je zien hoe ze originele Hollandse klompen maken van een blok hout. Al van verre zie je vanaf het IJsselmeer ‘het Paard van Marken’. Deze indrukwekkende vuurtoren is beroemd in het Markermeer en leent zich uitstekend voor het maken van mooie foto’s als souvenir voor het thuisfront.

Lemmer

Lemmer was ooit een van de belangrijkste vissersdorpen aan het IJsselmeer. Inmiddels hebben de vele vissers plaatsgemaakt voor watersporters en natuurliefhebbers. Het is gemakkelijk te bereiken vanaf het IJsselmeer, maar je kunt er ook zonder problemen over land vanuit de Randstad heen rijden. De sfeer voel je al als je de haven en het stadscentrum ziet, vol prachtig gerestaureerde huizen. Veel van deze dateren uit de 14e eeuw. Niet alleen de gezellige binnenstad vol winkels en terrasjes is een bezoekje waard, ook hier hebben ze net als in Enkhuizen een strand gecreëerd waar het heerlijk toeven is op een warme zomerdag. In Lemmer vind je ook het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld, dat niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.

Een bezoek aan Lemmer is niet compleet zonder een bezoek aan herberg “De Wildeman”, een rijksmonument. Ben je al dat historische moois zat dan huur je een fiets en ben je zo in de bossen rond Lemmer. Een groene oase op een steenworp afstand van de stad zelf.