hiking

De juiste schoenen voor jouw wandelvakantie

Of je nou houdt van wandelingen door een stad, of door de natuur. De keuze van de juiste schoenen maakt of breekt jouw vakantie. Je wilt genieten van een prachtige omgeving, van de buitenlucht en van alle nieuwe indrukken. Op pijnlijke voeten zit je uiteraard niet te wachten. De keuze uit verschillende wandelschoen merken is groot. In deze blog lees je alles over schoenen en waar je op moet letten bij de aankoop ervan.

Het wandelgebied

Voor wandelingen over een vlakke, of verharde ondergrond heb je andere schoenen nodig dan voor wandelingen over onverharde paden. Zodra je van de verharde weg afwijkt zijn er ook grote verschillen mogelijk. Voor een gletsjertocht heb je andere schoenen nodig dan voor een boswandeling in Nederland. Daarom werken veel wandelschoen merken met gradaties. Deze gaan van A tot D. Schoenen van categorie A zijn laag en soepel. Deze schoenen zijn geschikt voor vlakke wandelingen. Schoenen van categorie D zijn daarentegen hoog, veel stugger, maar ook steviger. Jouw voeten, maar ook je enkels, moeten namelijk goed beschermd worden tijdens wandelingen op heel ruig terrein. Bedenk dus voordat je wandelschoenen koopt welk soort wandelingen jij ermee wilt gaan maken.

Iedere voet is anders

Er bestaan mensen met smalle voeten, brede voeten, voeten met een hoge wreef, rechte tenen, kromme tenen, enzovoort. Net als op ieder potje een dekseltje past, bestaat er voor ieder soort voeten wel een paar schoenen. Je moet natuurlijk wel zoeken naar het juiste soort of merk schoenen. Deze zoektocht zal zich lonen. Met de juiste schoenen lijkt het alsof je je wandeling op pantoffels loopt.

Door de bomen het bos nog zien

Er bestaan heel veel wandelschoen merken. Daardoor is het lastig om een juiste keuze te maken. Bepaal eerst waar je wilt gaan wandelen en kies dan een schoen die bij je voet past. Vervolgens kunnen er nog kleine aanpassingen gedaan worden, bijvoorbeeld door een zooltje in de schoen te plaatsen.

Merken als Adidas, Grisport en Quechua maken vooral schoenen voor vlakke ondergronden. Deze zijn dus prima voor tijdens een citytrip of voor eenvoudige wandelingen in eigen land. Teva en Keen hebben onder andere fijn zittende sandalen, waarmee je ook het water in kan. Sandalen zijn niet echt geschikt voor bergwandelingen. Wil je dat wel, dan zijn merken als Meindl, Lowa of Hanwag de marktleiders.

En verder…

Als je denkt: ‘Ik heb nog ergens wandelschoenen in de kast staan!’ pas dan op. Je zult niet de eerste zijn waarvan de zool tijdens een wandeling compleet loskomt. Ducttape of zelfs kleine schroefjes kunnen dan als noodoplossing dienen, maar dit probleem wil je liever voorkomen. Vertrek dus nooit zomaar op vakantie, zonder je schoenen thuis degelijk te testen.

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar persoonlijke voorkeuren. Wil je dat je schoenen goed waterdicht zijn? Hoe zit het met de demping? Waar wil je de schoenen gaan kopen? En hoe zit het met de prijs-kwaliteit verhouding en je budget?

Zorg dat je nieuwe schoenen altijd inloopt voordat je op vakantie vertrekt. Er zijn vast mooie wandelingen mogelijk in jouw omgeving. Als je daar de tijd niet voor hebt, trek ze dan aan in het dagelijkse leven. Zo kan de vorm zich toch al een beetje aanpassen aan jouw voeten.