backpacken in Guatemala

Backpacken in Guatemala? Wat zijn de hoogtepunten?

Backpacken in Guatemala: waar en hoe?

Guatemala is een prachtig land verscholen in Midden-Amerika en is absoluut één van de verborgen paradijzen voor backpackers. Dit authentieke en gastvrije land biedt een haast ongerepte natuur, tal van culturele bezienswaardigheden en is bovendien ook nog eens tamelijk goedkoop. Backpacken door Guatemala is de laatste jaren dan ook steeds populairder aan het worden. Maar wat zijn nu eigenlijk de hoogtepunten van Guatemala? Welke bezienswaardigheden van Guatemala zijn vast en zeker de moeite? Is het veilig om te backpacken in Guatemala en waar moet je allemaal op letten? Hoog tijd om op onderzoek uit te gaan!

Is het veilig?

Backpacken doorheen een land schreeuwt avontuur en durf uit. Dat betekent natuurlijk niet dat je jezelf daarom per se in gevaar wilt brengen. Een belangrijke vraag om eerst te behandelen is dan ook hoe het zit met de veiligheid in Guatemala. Het land heeft op dat vlak het nadeel dat het, net zoals zo goed als elk land in de regio, niet als een veilige backpackbestemming wordt beschouwd door de overheid. In de praktijk valt dat echter reuze mee. De lokale bevolking is tijdens het backpacken door Guatemala ontzettend gastvrij en vriendelijk. Bovendien hang er ook heel veel af van jouw eigen houding. Natuurlijk is het geen goed idee om midden in de nacht in de achterbuurten te staan zwaaien met jouw portefeuille. Het valt ook niet aan te raden jouw spullen onbewaakt achter te laten bij één van de vele bezienswaardigheden van Guatemala. Gebruik je echter jouw gezond verstand? Dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Hoe zit het met het vervoer?

Jammer genoeg bevinden de vele hoogtepunten van Guatemala zich niet op een steenworp afstand van elkaar. De kans is dus groot dat je heel wat vervoersmiddelen zult moeten gebruiken tijdens jouw reis. Helaas kun je geen Expreso Maya zoals in Mexico pakken, maar zul je andere vervoersmiddelen moeten gebruiken. De meestgebruikte vervoersmiddelen tijdens het backpacken door Guatemala zijn boten, bussen, tuktuks en taxi’s. Wat de bussen betreft kan je kiezen tussen drie verschillende soorten. Zit je met een krap budget of heb je een grote hang naar avontuur? Dan zijn de chickenbussen exact wat je zoekt. Deze oude Amerikaanse schoolbussen zijn het vervoersmiddel bij uitstek voor kortere afstanden in het land. Voor een langere rit zijn er minivans of gewone bussen. Trek je het hele land door of heb je wat extra geld over? Dan zijn er ook nog luxe bussen. Om dit type lange ritten te kunnen maken reserveer je best op voorhand in één van de bele reisbureaus van het land.

Bezienswaardigheden van Guatemala

De hoogtepunten van Guatemala zijn legio. Ga je backpacken in Guatemala loont het dus de moeite om op voorhand even de kaart erbij te nemen en een mooie route uit te tekenen. Zo zijn er tal van steden met een indrukwekkende geschiedenis, zijn er vulkanen of kan je gewoon gaan chillen aan het strand. Zoek je naar de must do’s? Dan zijn dit enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Guatemala:

De mooiste bezienswaardigheden van Guatemala:

De vulkanen

Meer dan één van de hoogtepunten van Guatemala zijn de vulkanen die doorheen het land te vinden zijn. Ongetwijfeld de bekendste, en ook de reden waarom veel mensen net gaan backpacken in Guatemala, is Acatenango. Deze vulkaan is niet gevaarlijk, maar biedt wel een spectaculaire natuur en de mooiste vergezichten van het land. Ben jij echter iemand die het grootser ziet bij het backpacken door Guatemala? Ga dan op bezoek bij de Tajumulco vulkaan, gelegen bij de stad Quetzaltenango. Met een hoogte van 4 220 meter is dit immers de hoogte piek van Midden-Amerika.

Semuc Champey

Wie gaat backpacken in Guatemala heeft ongetwijfeld al van Semuc Champey gehoord. Dit wonder van de natuur is in feite een groep azuurblauwe waterwegen pal in het midden van de jungle. Nergens ter wereld voel je je zo verbonden met de natuur of zo overdonderd door de schoonheid van de omgeving. Trek je wandelschoenen dus aan, laad de camera op en vergeet vooral je zwemkleding niet. Een baantje trekken in één van de turkoiseblauwe poelen is één van de hoogtepunten van Guatemala om u tegen te zeggen.

Antigua

Praat je over de bezienswaardigheden van Guatemala dan praat je ook over Antigua. De bekendste stad van het land is een logische startplaats voor het backpacken door Guatemala en is vaak dan ook de eerste kennismaking met het land. Deze koloniale parel telt tal van charmante en kleurrijke straatjes en heeft een indrukwekkende omringende natuur. Vergeet zeker niet te genieten van het uitzicht vanaf de Arco de Santa Catalina.

Tikal

Tikal is voor veel mensen het doel van backpacken in Guatemala. Deze oude Maya-stad vind je terug in het midden van de jungle en toont hoe deze oude cultuur leefde. De stad werd verlaten in de 10de eeuw, maar de restanten zijn gebleven en vormen één van de bekendste bezienswaardigheden van Guatemala.

Lake Atitlan

Zoek je bij de hoogtepunten van Guatemala vooral naar de natuur? Dan moet je bij het backpacken door Guatemala zeker koers zetten naar Lake Atitlan. Dit indrukwekkende meer wordt omringd door verschillende vulkanen en biedt verschillende van de mooiste wandelroutes ter wereld. Bovendien kan je de dorpen rondom het meer aandoen per shuttleboot wat op zichzelf al een ervaring is. Vertrek je vanuit Antigua? Ga dan naar Panajachel of San Pedro: twee van de mooiste uitvalbasissen ter wereld om van jouw backpackavontuur een laaiend succes te maken.