ardennen

Wat is de ideale bestemming als je er een weekendje tussenuit wilt?

Heb je genoeg van het thuis zitten en wil je graag een weekendje weg met vrienden of familie? De grote vraag is dan waarheen? Wat is een bestemming waar je uitgebreid tot rust kunt komen, een plek waar je kunt genieten van cultuur, natuur of historie? Je wilt het liefst natuurlijk allemaal, maar is dat mogelijk?

Gelukkig is er een locatie die niet al te ver weg is en waar je voor van alles terecht kunt. Denk daarom eens na over een weekend in de Ardennen! Op slechts een paar uur rijden zijn de Ardennen in het oosten van België, op de grens met Duitsland, de ideale bestemming om er een paar dagen tussenuit te gaan. De beboste heuvels en bergen zijn een lust voor het oog en er is een overvloed aan mogelijkheden voor allerlei verschillende activiteiten op het gebied van sport en toerisme.

In de Ardennen kun je terecht voor natuur, historie en cultuur!

De Ardennen is de perfecte bestemming voor de liefhebbers van activiteiten buitenshuis. Denk bijvoorbeeld aan mooie wandelroutes in de Ardennen, spannende avonturen met de mountainbike over speciale paden door de bergen, georganiseerde paardrijd tochten langs historische locaties, de rivier afzakken in een raft of kano of een weekend langs de waterkant met een vishengel, hopend iets aan de haak te slaan voor ’s avonds op de barbecue. Daarnaast zijn er vanwege de bijzondere locatie ook allerlei bijzondere activiteiten zoals bijvoorbeeld abseilen of survivaltochten te organiseren.

Ook ’s winters zijn de Ardennen een bijzondere locatie waar je terecht kunt voor allerlei activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan speciale langlauftochten die te maken zijn. Ook kan er in de glooiende heuvels naar hartenlust geskied worden, wanneer het landschap onder een dik pak sneeuw bedolven is. Maar je kunt ook op pad met een sneeuwscooter om de bossen en bergen een tijd onveilig te maken. En wat is er nou fijner dan ’s avonds lekker bijkomen met een glas wijn en een warm haardvuur?

Naast talloze buitensporten zijn er historische locaties als kastelen te vinden

Voor de liefhebbers van historie en cultuur zijn er ook volop plaatsen te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan de wereldberoemde brouwerij van Leffe, waar de trappisten bieren al eeuwenlang volgens een vast recept gebrouwen worden. Voor de liefhebbers van wijn kun je ook terecht bij wijnproeverijen. Je zou het misschien niet verwachten, maar in de Ardennen wordt al meer dan duizend jaar wijn geproduceerd.

Maar er zijn ook bijzondere locaties te bezoeken, zoals bijvoorbeeld kasteel Reinhardstein in Ovifat. Daarnaast zijn ook het kasteel van Vêves en het Freyr-kasteel echte aanraders voor degenen die in de middeleeuwen willen wanen. Maar ook plaatsjes zoals St. Hubert en Rochefort zijn een toeristisch bezoek meer dan waard.

Ook de liefhebbers van musea komen in de Ardennen aan hun trekken. De geschiedenis van het beruchte Ardennen offensief uit de winter van 1944 heeft in een speciaal museum een plek gevonden. En ook het wapenmuseum in de citadel van Dinant is een bezoek meer dan waard. Achter de muren van de citadel is een indrukwekkende collectie wapentuig te bewonderen uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

De grotten van Han zijn een onvergetelijke bestemming

Wie wat dieper de grond in wil, mag zeker niet vergeten om de grotten van Lorette te bezoeken. Ook de imposante kliffen die in de buurt van Rochefort te vinden zijn, maken een dagexcursie onvergetelijk. De bekendste grotten zijn echter die van Han in de omgeving van Dinant. Je kunt hier urenlang dwalen langs stalagmieten en stalactieten en er is zelfs een ondergrondse rivier waar je geruime tijd langs kunt lopen.

De Ardennen zijn gemakkelijk per auto te bereiken en zijn daarom een ideale bestemming als je er een weekendje tussenuit wilt. Er is een grote collectie aan verschillende vakantiewoningen en bungalows te vinden die voor verschillende dagen tot langer gehuurd kunnen worden. Of je nu op zoek bent naar een locatie waar je met zijn tweetjes even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad of je bent op zoek naar een grote woning voor een gezellig familieweekend, er is een grote hoeveelheid vakantiewoningen beschikbaar, zodat je altijd wel een geschikte plek kunt vinden!