fietsendrager camper

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een fietsendrager voor jouw camper of caravan?

Nog nooit zijn er zoveel Nederlanders met een camper of caravan op vakantie gegaan als in 2021. Dit komt voor een groot gedeelte door de lange onzekerheid wat betreft de vakantie door de Corona pandemie. Met een camper of caravan ben je van niemand afhankelijk en kun je gaan en staan waar je wil, erg praktisch in een tijd waar niet zeker was hoe de zomer eruit ging zien. Aangezien wij Nederlanders graag onze fietsen meenemen op vakantie, werden er ook veel fietsendragers verkocht en met name de dissel fietsendrager is populair. Maar waar moet je eigenlijk aan denken bij de aanschaf van een fietsendrager?

Welk gewicht kan de dissel, of trekhaak, aan?

Het is belangrijk om te weten hoeveel fietsen je gaat vervoeren, ook eventueel in de toekomst. Niet elke fietsendrager kan hetzelfde gewicht dragen, dus denk hier goed over na. Bedenk ook of er elektrische fietsen mee op vakantie gaan, want die zijn een stuk zwaarder. Daarnaast heeft en elektrische fiets een net ander frame, waardoor je die fietsen niet op elke drager kunt zetten.

Als je weet wat de maximale kogeldruk, of het gewicht op de dissel, is weet je wat de fietsendrager, inclusief fietsen, mag wegen. Het gewicht van de fietsendrager staat altijd in de beschrijving van het product. Zorg ervoor dat je niet over het maximale draagvermogen gaat, niet van de fietsendrager, maar ook niet van de trekhaak.

Bij trekhaakdragers heb je ook nog de optie tot een kantelbare- of een vaste fietsendrager. Kantelbaar is handig als je vaak ver weg gaat met de fietsen achterop. Bij zo’n kantelbare drager, hoef je dan niet de fietsen eraf te halen als je iets uit de achterklep wil hebben. Rijd je alleen kleinere afstanden, waardoor je waarschijnlijk onderweg niet in de bagageruimte hoeft te zijn, dan kun je volstaan met een vaste trekhaakdrager.

Heb je echter geen trekhaak, dan is een zogenaamde ‘achterklepdrager’ een goede optie, deze bevestig je aan de achterklep van de auto. Hierbij moet echter goed opgelet worden dat je de goede fietsendragers koopt, omdat bijna elk merk zijn eigen type achterklepdrager heeft. Online kun je makkelijk uitvinden wat de goede zijn voor jouw wagen.

De meeste fietsendragers beschikken over diefstalbeveiliging. Hier zijn echter verschillende systemen voor, dus oriënteer jezelf op wat jij fijn vindt. Maak je geen lange stops of overnachtingen met de fietsen op het draagrek, dan kun je ook gewoon een fietsslot door alle wielen doen en de fietsen op die manier beveiligen.