kampeerwereld

Waar moet je aan denken als je gaat kamperen?

Kamperen is populairder dan ooit. Niet zo gek, want of je nu in een tent of met een caravan of camper op vakantie gaat, kamperen geeft een enorme vrijheid. Waar moet je eigenlijk aan denken als je gaat kamperen en wat neem je mee? Sommige zaken zijn handig om van tevoren te weten en bepaalde spullen mag je echt niet vergeten. Sommigen verkennen de kampeerwereld in een klein tentje, anderen nemen hun hele hebben en houwen mee en slapen in een grote bungalowtent op normale matrassen. Hieronder enkele zaken die je hoe dan ook niet mag vergeten.

Verdiep je in de reis en route

Voordat je op vakantie gaat is het verstandig om je te verdiepen in de reis en de route, het opzetten van de tent en de spullen die je niet mag vergeten. Zorg dat de paspoorten of andere reisdocumenten en alle verzekeringen (reis, annuleringsverzekering, ongevallen en ziekte, autoverzekering, enzovoorts) in orde zijn.

Check wat je mee moet nemen

Als je een tent of caravan huurt, hebben die meestal alles wat je nodig hebt aan basics om te kamperen. Alle spullen die je nodig hebt om te kamperen, zijn al in de tent aanwezig. Meestal moet je zelf wel dekens, lakens of slaapzakken meenemen. Het voordeel van het huren van een kant-en-klare tent is dat je dus veel minder mee hoeft te nehmen. Als het je eerste keer kamperen is, dan is dit ook nog eens een goede manier om te kijken of het iets voor je is, in plaats van alles te kopen.

tent opzetten

Oefen met het opzetten van de tent voor je vertrekt

Heb je een eigen tent en ga je die voor het eerst gebruiken? Zet de tent dan voordat je op vakantie gaat een keer op. Zo zie je precies hoe de tent moet worden opgezet en of er eventueel nog iets ontbreekt, zoals haringen of scheerlijnen. Ook word je handiger in het opzetten en afbreken van de tent en die routine zal je straks goed van pas komen. Zoek vooraf uit welke bodem de camping heeft. Voor een harde bodem heb je andere haringen nodig dan voor een grasveldje met aarde. Je kunt natuurlijk ook verschillende haringen meenemen.

Het plaatsen van de tent

Zet de tent op een horizontaal stuk grond, niet onderaan een heuvel of berg, in verband met het aflopen van water. Let er in het buitenland op dat je de tent niet onder pijnbomen zet. Daar druppelt hars uit en er vallen takken en naalden uit. Kies voor de tent bij voorkeur een schaduwrijke plaats, met voldoende ruimte er omheen om ook van wat zon te genieten en buiten te zitten of bijvoorbeeld te kunnen barbecueën. Maak het stuk grond vrij van takjes en stenen en dergelijke. Laat de ritsen dicht bij het opzetten en afspannen van de tent, in verband met spanning op de kwetsbare ritsen. Je kunt dan zorgvuldig afspannen en de ritsen niet te veel onder spanning zetten. Tentdoek moet wel strak en glad staan. Het vocht dat je in de tent ziet, is vaak condens, zorg daarom voor voldoende ventilatie. Lucht de spullen regelmatig en laat natte spullen zo snel mogelijk drogen.

geld op vakantie

Financiën op vakantie

Zorg ervoor dat je extra geld achter de hand hebt, bijvoorbeeld op een bankrekening, waar je vanuit het buitenland gemakkelijk gebruik van kunt maken. Onvoorziene uitgaven kunnen onverwachts noodzakelijk blijken en niets is op vakantie zo vervelend als om in een vreemd land zonder geld te zitten. Neem daarnaast natuurlijk je betaalpas en e-dentifiers voor online bankieren mee.

Extra benodigdheden

Neem slaapzakken met een goed sluitende rits mee, en hou rekening met koude nachten.

Een waterkoker meenemen om ‘s morgens snel water te koken in het was-gebouw, is natuurlijk ook handig. Ook voor grotere tenten met elektra is een waterkoker dat.

Als je de taal van het vakantieland niet spreekt: koop dan een woorden- of idioom boek, zodat je je voor de basics in die vreemde taal kunt redden.