rijden onder invloed

Verkeersregels in Vlaanderen en Wallonië: hoe zit dat?

Of je nu door de charmante straten van Brugge rijdt of over de kronkelende wegen van de Ardennen, verkeersregels zijn een essentieel onderdeel van veilig en vlot rijden. Zonder verkeersregels zou de weg al snel in een jungle veranderen. Alleen zitten we in België wel met een lappendeken aan regeringen en bevoegde instanties. Hoe zit dat dan met de verkeersregels? Zijn die in Vlaanderen en Wallonië eigenlijk hetzelfde? Laten we eens een kijkje nemen naar de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee Belgische gewesten.

Rijden onder invloed

Eigenlijk is het simpel: helemaal geen alcohol drinken is de enige juiste ingesteldheid als je achter het stuur kruipt. Toch is er nog een kleine hoeveelheid alcohol in je bloed toegelaten. Hoe zit dat? Hoeveel promille mag je hebben? En zijn Vlaanderen en Wallonië even streng? 

Jep. In Vlaanderen en Wallonië geldt dezelfde limiet van 0,5 promille voor ervaren bestuurders. Voor beginnende bestuurders (minder dan twee jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt echter een strengere limiet van 0,2 promille. Het is van groot belang te onthouden dat rijden onder invloed niet alleen gevaarlijk is, maar ook ernstige juridische consequenties kan hebben, inclusief boetes en rijverboden. Gewoon niet doen, dus. 

Snelheidslimieten

Wat snelheid betreft, zijn er meer overeenkomsten dan verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. Op snelwegen is de maximumsnelheid doorgaans 120 km/u, terwijl dit op secundaire wegen meestal 70 km/u is. Binnen de bebouwde kom daalt de limiet naar 50 km/u. Het is belangrijk om op te merken dat deze limieten kunnen variëren afhankelijk van specifieke situaties en aangegeven borden. Zo vind je in Vlaanderen heel wat meer dorps- en stadskernen waar de snelheid beperkt is tot 30 km/u. 

Voorrangsregels

De voorrangsregels in Vlaanderen en Wallonië zijn vrijwel identiek. Bestuurders die van rechts komen hebben voorrang, tenzij anders aangegeven. Verkeersborden en -lichten geven altijd de definitieve instructies en dienen te allen tijde gevolgd te worden.

Of je nu door Vlaanderen of Wallonië rijdt, de basisverkeersregels blijven grotendeels hetzelfde. Deze regels respecteren is niet alleen van essentieel belang voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers. Onthoud dat een klein moment van onoplettendheid ernstige gevolgen kan hebben en kan eindigen in een ontmoeting met een advocaat voor de politierechtbank.

Zowel Vlaanderen als Wallonië streven naar veilige wegen voor iedereen. Door de verkeersregels te respecteren en bewust te blijven van eventuele regionale verschillen, draag je bij aan een verantwoordelijke en veilige rijcultuur.