schitterende kastelen in België

Top 10 mooiste kastelen van België

De mooiste kastelen in België

In België zijn ruim 3000 kastelen, burchten, jachtsloten, landhuizen, buitenplaatsen en ruïnes te vinden. Met zoveel mooie kastelen in België is er altijd wel een exemplaar in de nabije omgeving te bezichtigen. De rijke geschiedenis van het land zorgt voor veel verschillende soorten kastelen. Stoere middeleeuwse kastelen, Bourgondische kastelen en renaissancekasteel zeggen veel over de tijd waarin ze zijn gebouwd. Met zoveel mooie kastelen in België is het lastig om het mooiste kasteel van België te benoemen. Kastelen in de onderstaande top 10 behoren zeker tot de mooiste kastelen van België. Uw eigen persoonlijke favoriet staat hier misschien wel tussen.

Top 10 mooiste kastelen in België

1. Burcht Reinhardstein

Burcht Reinhardstein, gelegen bij het plaatsje Ovifat, is het hoogst gelegen kasteel van België. In 1354 gebouwd door Reinout van Weismes heeft de tand des tijd goed doorstaan. Via het wandelpad komen bezoekers langs de waterval van Reinhardstein, die met 60 meter de hoogste van België is. Regelmatig worden er tentoonstelling en middeleeuwse feesten georganiseerd. In het museum zijn wapens, harnassen, wandtapijten en meubels te bewonderen. Lopend door de ridderzaal, kapel, donjon en privé verblijven is het voor velen het mooiste kasteel in België.

2. Kasteel Ooidonk

Tot de mooiste kastelen van België hoort zeker kasteel Ooidonk. Ten zuiden van de stad Gent, langs de rivier de Leie, behoort deze waterburcht tot een van de mooiste renaissancekastelen van het land. Het huidige kasteel stamt uit 1595 en is nog bewoond door erfgenamen. Het kasteel is met zijn trapgevels en uivormige torens een goed voorbeeld van Spaans-Vlaamse architectuur. Bezoekers zijn op vastgestelde tijden tijdens de zomermaanden welkom. Het omliggende Franse park en jachtterrein Ooidonkbos zijn het gehele jaar open voor bezoek en maken het geheel tot een van de mooiste kastelen van België.

3. Burcht Gravensteen

Mooie kastelen in België zijn er volop, maar Burcht Gravensteen is de enige Middeleeuwse burcht met een volledig intact verdedigingssysteem in Vlaanderen. Gelegen in het centrum van Gent is het een trekpleisters voor bezoekers van de stad. Via smalle torentrappen komen bezoekers tot aan de forse kantelen. Een prachtig uitzicht is de beloning voor de inspanningen. Met de audiotour leren bezoekers veel over een van de mooiste kastelen van België.

4. Kasteel van Seneffe

Het Kasteel van Seneffe is behalve een mooi kasteel in België ook een goed voorbeeld van een 18e-eeuws kasteel in neoklassieke stijl. Gebouwd als een buitenverblijf ontbreken de beschermingsmuren en is er veel aandacht voor de naastgelegen tuinen en park. In het kasteel is het museum voor zilversmeedkunst gehuisvest en kunnen bezoekers de 18-eeuwse inrichting bezichtigen. Fraaie parketvloeren, stucwerk en versierde schouwen geven een goed beeld van de pracht en rijkdom de familie Depestre.

5. Kasteel Alden Biesen

Vlak over de grens bij Maastricht staat een van de mooiste kastelen in België. Kasteel Alden Biesen stamt uit de 13e eeuw. In zes eeuwen tijd is het geheel steeds verbouwd en vergroot waardoor er een mooie combinatie is ontstaan van een gesloten Middeleeuwse waterburcht met een openliggend classicistisch kasteel. De gebouwen zijn gegroepeerd rondom het voorhof, een buitenhof en de tuin rondom de orangerie. Het kasteel doet dienst als cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid. De tentoonstellingsruimte en tuinen zijn geopend vor bezoekers.

6. Kasteel van Bouillon

Het Kasteel van Bouillon is een mooi kasteel in België. Op de plaats van het eerste kasteel uit de 8ste eeuw verpachte Godfried van Bouillon in 1098 het kasteel in de Ardennen om zijn kruistocht te kunnen financieren. Vele koningen waaronder de Zonnekoning Lodewijk de 14e verbleven regelmatig in dit goed bewaarde middeleeuwse kasteel. Bezoekers kunnen een van de mooie kastelen in België aan de hand van een plattegrond ontdekken en genieten van een roofvogelshow in de grote binnenplaats.

7. Kasteel van Gaasbeek

Kasteel van Gaasbeek scoort hoog op de lijst van het mooiste kasteel in België. Het wordt in ieder geval beschouwd als het meest romantische kasteel van het land. Het huidige kasteel kreeg zijn uiterlijk na een romantische restyling door de laatste markiezin, Marie Ancontari, in de 18e eeuw. Het kasteel kreeg een museumfunctie waar ze haar enorme kunstcollectie aan het publiek kon tonen. De museumtuin bevat zeldzame groente- en fruitsoorten plus een siergedeelte in Franse stijl.

8. Château de Beloeil

Chateau de Beloeil is in het bezit van de adellijke familie de Ligne en het 17e-eeuwse gebouw in barok symmetrisch stijl is al eeuwenlang als belangrijkste residentie. Het behoort zeker tot een van de mooiste kastelen in België. De salon is open voor publiek en het kasteel is regelmatig het decor voor klassieke concerten en culturele evenementen. De ruim 25 hectaren grote tuin is omringt door een gracht en geeft een goed voorbeeld van de Franse tuinarchitectuur uit de 17e eeuw. De naastgelegen Engelse tuin is niet open voor publiek.

9. Kasteel van Chimay

Het Kasteel van Chimay staat in de gelijknamige plaats en is misschien wel het mooiste kasteel van België. Hoog gelegen op een rots heeft het een prachtig uitzicht over de rivier Eau Blanche. Het huidige kasteel is voor een zeer groot deel gereconstrueerd na een brand in 1935. Gedeelte van het kasteel kregen een renaissancestijl uit de tijd van Hendrik IV. In het kasteel zijn toneelvoorstelling te zien in een klassiek theater en bestaat de mogelijkheid tot een interactieve rondleidingen met een iPad.

10. Kasteel van Freyr

Het Kasteel van Freyr is sterk geïnspireerd op het kasteel van Versailles, maar dan in een verkleinde uitvoering. Het behoort zeker tot de mooiste kastelen van België. Dit renaissancekasteel staat op de plaats van een kasteel uit 1378 en kreeg zijn huidige vorm in 1760. Bezoekers kunnen genieten van het weelderige interieur dat door de 20 generaties Hertogen van Beaufort-Spontin is verzameld. Bezoek ook de ommuurde terrastuinen aan de linkeroever van de Maas.