eifelstreek

Ontdek de Eifelstreek, een verborgen parel in Duitsland

Ten noorden van de Moezel en westen van de Rijn ligt het Eifel gebied. Een beetje overschaduwd door de twee bekende streken lijkt de Eifel voor buitenlandse toeristen meer op een doorsteekgebied. Niets is echter minder waar. Het is een perfect landschap voor roadtrippers, fietsers en wandelaars. In de bergpassen en valleien vind je verscholen watervalletjes. Bovenaan de bergtoppen straalt in de winter dan weer de witte sneeuw, dat op zijn beurt fel afsteekt tegen de frisse groene elden. De ruïnes en kasteeltjes die je hier massaal terugvindt zijn bewijzen van de rijke geschiedenis die schuilt achter deze stille gronden.

Eifel voor wandelaars 

De Eifel biedt een mooie afwisseling aan wandelroutes. Zo kan je perfect kiezen tussen gemakkelijke wandelingen voor mensen met een beperking, kindjes en ouderen tot alpiene tochten met meer uitdaging. Er zijn daarnaast tal van natuurparken. Maar wat het Eifelgebied echt zo speciaal maakt, is dat je op één wandeling meerdere bezienswaardigheden kunt combineren. Al eens gehoord van de Bertradaburg? Daar leefde hoogstwaarschijnlijk de moeder van Karel de Grote. Zo kan je in Mürlenbach in één wandeling zowel de Bertradaburg passeren als ijsgrotten bezoeken. Nog een tip voor echte waaghalzen: op minder dan een uurtje rijden van Mürlenbach ligt de Geierlaybrug. Dat is de langste hangbrug van Duitsland die heel het jaar door gratis te bezoeken is. 

Eifel voor fietsers

Fietsliefhebbers weten dat België een dankbaar land is om in te wielrijden. Er is een mooie afwisseling van vlakke en heuvelachtige gebieden. Als je op zoek bent naar een gelijkaardig gebied op vakantie, dan is Duitsland de oplossing. Het land biedt een variëteit aan terrein, maar de Eifelstreek komt het dichtst in de buurt van België. Het middelhoog plateau ligt namelijk net over de grens, tegen de Oostkantons aan. De routes zijn vaak echte kuitenbijters en vereisen in sommige gevallen misschien een ebike. Een tip: herstelde of refurbished elektrische fietsen zijn goedkopere opties. Ze werken even goed als nieuw, maar zijn samengesteld met (de beste) materialen uit andere fietsen. Of ze zijn vaak gewoon herstelde modellen. 

Wat neem ik mee? 

Het Duitse terrein lijkt enorm op het Belgische. Voorzie dus voor Belgische omstandigheden. Neem altijd een regenjas mee voor de zekerheid, denk aan stevige wandelschoenen en ga voor fietsvakanties voor een kwalitatieve fiets zoals een elektrische fiets van Trek. Neem kledij mee die alle weersomstandigheden aan kan, zeker in de tussenseizoenen. Zo ben je voorbereid voor de subtiele temperatuurverschillen in de bergen. Hoe hoger, hoe kouder. Maar eens de zon doorbreekt mag je je truien wegsteken. Ga je alpiene tochten ondernemen? Vergeet dan zeker je materiaal niet!