camper noorwegen

Met een (gehuurde) camper naar Noorwegen, dit moet je weten!

Campers zijn tijdens de Corona pandemie ongelofelijk populair geworden. Het was dé oplossing voor een periode waarin we niet veel konden en we afstand moesten houden. Met een mobilhome heb je die afstand en daarnaast met niemand iets te maken. Door de toegenomen populariteit zijn de prijzen van campers echter enorm toegenomen. Gelukkig kun je ook een mobilhome huren. Dan heb je alle voordelen van het reizen met een camper, maar zonder de vaste lasten.

Als je één land in Europa moet kiezen dat je met een camper moet bezoeken, dan is het Noorwegen! Met zijn fjorden, gletsjers, prachtige wandelingen en landschappen staat Noorwegen hoog aangeschreven en reizen met een camper in Noorwegen maakt de ervaring alleen maar beter! In dit artikel geven we je tips over kamperen in Noorwegen. Dus gordel om en geniet van de rit!

noorwegen camper

Off-grid kamperen

Een van de beste dingen van Noorwegen is dat ze erg gastvrij zijn voor reizigers met een camper. Als je ervan houdt om off-grid te reizen met je camper, dan is Noorwegen jouw droom! Een Noorse wet (allemansrätt) stelt dat iedereen van de natuur moet kunnen genieten en staat het toe om wild te kamperen overal waar het land geen privé eigendom is, niet wordt bebouwd of waar een verbodsbord staat. Er zijn slechts een paar regels waar je aan moet denken:

– Blijf minimaal 150 m van huizen

– Verblijf niet langer dan 2 dagen (48 uur) op één plek zonder toestemming van de landeigenaar

– Blijf niet staan ​​als er een bord staat dat ’s nachts parkeren niet is toegestaan

– Wees waakzaam voor kampvuren in de zomer. Van 15 april tot 15 september is het maken van een kampvuur in of nabij bossen niet toegestaan

Campings in Noorwegen

Net als andere Europese landen heeft Noorwegen een goed netwerk van campings. Noorwegen zelf is vrij duur en daardoor zijn de tarieven van de campings ook hoger dan je misschien gewend bent. Verwacht extra te betalen voor bepaalde voorzieningen zoals douches, was services, enz. Het is echter niet moeilijk om de ​​perfecte kampeerplek te vinden voor een nacht in Noorwegen en dus hoef je helemaal niet op zoek naar een camping. 

Wat is de beste tijd om te gaan?

Als je naar de kaart kijkt, zie je dat Noorwegen op het noordelijkste puntje van Europa ligt. Er wordt vaak verteld dat Noorwegen een van de koudste en natste landen van Europa is, maar dat hangt sterk af van de regio die je bezoekt. De winter in Noorwegen begint in oktober en eindigt begin april. Verwacht veel sneeuw tijdens die winter en houd er rekening mee dat het in deze maanden erg koud kan worden! Een goede verwarming in de camper is daarom een ​​must! Houd er ook rekening mee dat tijdens de wintermaanden de dagen erg kort zijn, dus je hebt maar een paar uur per dag om de bezienswaardigheden van Noorwegen te verkennen. Verwacht barre omstandigheden, maar de wintermaanden zijn perfect als je Noorwegen bezoekt voor wintersport of om het noorderlicht te zien.

Zomer in Noorwegen

Vanaf half april tot oktober zijn de zomermaanden in Noorwegen, waarbij juli en augustus de warmste maanden zijn. Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe langer de dagen worden. Hoewel tijdens de zomermaanden de temperaturen aangenaam zijn, moet je niet vergeten dat het in Noorwegen mogelijk is om vier seizoenen op één dag te beleven. Wees dus goed voorbereid op alle weertypes!