de mooiste treinreis ter wereld de Trans-Siberische spoorlijn

Een van de mooiste treinreizen ter wereld: de Trans-Siberische spoorlijn

De Trans-Siberische spoorlijn is een van de beroemdste treinreizen ter wereld. De meeste mensen beginnen in Moskou en gaan vanuit daar naar Vladivostok, maar dit kan natuurlijk ook andersom gedaan worden. De traditionele trans-Siberische route strekt zich uit over 9.288 kilometer tussen Moskou en Vladivostok. Twee varianten zijn ook populair: de Trans-Mongoolse (tussen Moskou en Peking via Mongolië) en de Trans-Mantsjoerijse (tussen Moskou en Peking, waarbij Mongolië wordt omzeild). Alle drie de routes duren 6-7 dagen als je non-stop gaat. Je kunt je tijdens zo’n reis natuurlijk laten leiden door lokale tour operators die flyers drukken met daarop hun aanbod en mogelijkheden, maar tijdens een dergelijke trip is het toch wel handig om van te voren ook enkele voorbereidingen te doen en je zelf wat in te lezen:

De meeste reizigers beginnen hun reis dus in Moskou en gaan naar het oosten. Als je graag contact wilt hebben met de lokale bevolking of je Russische vaardigheden wilt verbeteren, overweeg dan om in Vladivostok of Beijing te beginnen en naar het westen te gaan. Je zult waarschijnlijk minder toeristen tegenkomen en meer locals die de trein gewoon als vervoermiddel nemen, niet als avontuur.

De kans is groot dat je een visum nodig hebt om naar Rusland, Mongolië en China te reizen, dus dat kan een rol spelen bij de route die voor jou het meest logisch is. Regels verschillen per nationaliteit, dus we moedigen je aan om enkele maanden van tevoren de website van het Nederlandse consulaat te bezoeken om te zien wat er nodig is.

Waar te stoppen onderweg?

Tenzij je houdt van het idee om een ​​week lang in een trein te zitten, raden we je aan om onderweg een paar stops te maken. Een van de beste dingen van de Trans-Siberian is de mogelijkheid die het je biedt om meer van Rusland te zien dan alleen Moskou en/of St. Petersburg. Grote kans dat de meest interessante mensen die je ontmoet tijdens de tussenstops zijn, waaronder de volgende:

Kazan

Technisch gezien een omweg van de Trans-Siberische route, maar het is heel erg de moeite om deze 1000 jaar oude stad te bezoeken. Het Kremlin van Kazan staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft veel meer karakter dan het Kremlin in Moskou. Een grote moskee domineert het zicht, de hoofdweg is omzoomd met pijnbomen en verkopers verzamelen zich langs de muren van het Kremlin en verkopen voornamelijk islamitische en Tataarse souvenirs. Breng een bezoek aan het Museum van de Islam, de Russisch-Orthodoxe Kerk en het natuurhistorisch museum.

Een van de mooiste treinreizen ter wereld de Trans-Siberische spoorlijn

Yekaterinburg

Yekaterinburg is vooral bekend als de plaats waar de laatste tsaar, Nicolaas II, en zijn familie in 1918 werden vermoord. Als je maar een beetje interesse hebt in de Russische geschiedenis is dit een must-see, vooral Ganina Yama, de plek waar hun lichamen werden weggegooid. Nu beschouwd als heilige grond, zijn er zeven kapellen gebouwd op de plek, één voor elk lid van de koninklijke familie. 

Krasnojarsk

De stad zelf is vrij saai, maar een reden om toch te stoppen is om het Stolby Nature Reserve te bezoeken, een verzameling fascinerende pilaren van vulkanisch gesteente verspreid over de beboste heuvels buiten de stad. Huur een gids voor verhalen over de rotsen, een broodnodige hand voor de ongelofelijke uitzichten en wat cognac voor warmte!

ulan ude

Irkoetsk

Irkutsk biedt een startpunt om het Baikalmeer, het diepste meer ter wereld, te zien. Als je weinig tijd hebt, plan dan een dagtocht naar Listvyanka, een klein stadje aan de oevers van het Baikalmeer en op ongeveer 90 minuten van Irkoetsk.

Als je minimaal 3 dagen de tijd hebt, is Olkhon Island, het grootste eiland in het meer, een must-see. De belangrijkste stad, Khuzhir, neemt je tientallen jaren terug in de tijd, met zanderige onverharde wegen en koeien die door de straten zwerven. De rit ernaartoe is de helft van het plezier. Laat je hand in het bijna bevroren meer dompelen, glijd over het ijs dat zich aan de oevers vormt en speel in de verse sneeuw aan de noordkant van het eiland.

Ulan Ude

Ulan Ude, op slechts acht uur met de trein van Irkoetsk en niet ver van de grens met Mongolië, is de hoofdstad van Boerjatië, de thuisbasis van de grootste inheemse bevolking van Rusland, de Boerjaten. Breng een bezoek aan het openluchtmuseum net buiten de stad, een klein museum over de geschiedenis van Boerjatië (enkel uitleg in het Engels) en geniet van de zonsondergang van een van de hoogste punten in Ulan Ude.

lenin

Ulan Ude is ook een centrum van het boeddhisme in Rusland. Huur een gids om je te vergezellen naar het boeddhistische klooster in Ivolga, ongeveer 40 minuten buiten de stad en leer de grondbeginselen van het boeddhisme. Het is de prijs zeker waard!

De kosten

Hoeveel je aan de treinreis uitgeeft, hangt af van alle bovengenoemde factoren, maar reken op ongeveer 1.000  euro voor kaartjes, accommodatie en eten. Als je bijvoorbeeld via Real Russia boekt, kan een Kupe-ticket van Moskou naar Vladivostok ongeveer 900 euro kosten, terwijl Platskartny minder dan de helft zou kosten, namelijk slechts 360 euro. Aan de andere kant zal een eersteklas ticket je bijna 1.800 euro kosten. De prijzen voor de non-stop reis naar Beijing zijn vergelijkbaar. Je kunt tot 33% besparen door een van de passagierstreinen van mindere kwaliteit te nemen in plaats van de mooiere Firmenny-treinen.

de Trans-Siberische spoorlijn