wijnreis

Wijnreis in de Dordogne, must-do voor levensgenieters 

De Dordogne is de moeder van alle vakantiestreken in Frankrijk en dat is niet zonder reden. Wie kent niet de dynamische rivier waar de streek haar naam aan ontleent, de spectaculaire vergezichten, de schilderachtig mooie plaatsjes en de schoonheid van de middeleeuwse kastelen? Daarnaast is de Dordogne ook wereldberoemd vanwege de mooie wijnen, afkomstig van de druiven die worden verbouwd in de wijngaarden van gerenommeerde wijnhuizen. Ben jij een echte Bourgondiër en een wijnliefhebber in hart en nieren? Dan doen we je bij Travelupdate graag de suggestie om tijdens je eerstvolgende vakantie af te reizen naar een van de meest veelzijdige regio’s in het zuidwesten van Frankrijk, namelijk de Dordogne. 

Hier beleef je ongetwijfeld een onvergetelijke wijnvakantie. In dit blog inspireren we je met verschillende highlights uit de omgeving, compleet met een comfortabele uitvalsbasis op een luxe vakantiepark zoals Le Lac Bleu dat alles biedt om jong en oud ultiem te laten genieten. 

De druivenoogst van dichtbij bekijken 

Door de gunstige ligging van de streek kun je praktisch het hele jaar terecht In de Dordogne. Natuurlijk zijn de zomers er heerlijk warm, maar ook in de herfst zijn de temperaturen er aangenaam. Daarom lenen deze seizoenen zich perfect om een wijnreis te boeken. In de zomer kun je de druiventrossen in de weidse wijngaarden zien groeien, die aan de wijnstokken in kaarsrechte lijnen staan opgesteld. Het is fantastisch om te zien hoe de druiven hun mooie blauwe en groene kleuren krijgen. In het najaar kun je van dichtbij aanschouwen hoe de druiven worden geoogst. Tegenwoordig gebeurt dat bij de meeste wijnhuizen machinaal, maar er zijn ook nog wijnboeren die de druiven met de hand plukken. Vervolgens worden ze geperst en gebotteld bij de wijnhuizen of de centrale coöperatie. Heb je altijd al eens een dagje druiven willen plukken? Er zijn tal van wijnboeren die je met open armen ontvangen. 

Bezoek fameuze wijnhuizen 

Vaak groeien de wijnranken op de hellingen langs de gelijknamige rivier de Dordogne en daarom geeft de ligging van de wijngaarden een wijnvakantie een extra dimensie. Het is ook de moeite waard om de fameuze wijnhuizen die verder van de Dordogne af liggen te bezoeken. Natuurlijk moet er ook wijn worden geproefd. De samenstelling van de grond in de streek kent grote verschillen en dat maakt het wijnproeven extra dynamisch. Er gedijt een grote verscheidenheid aan druivenrassen, zoals: Cabernet Sauvignon, Merlot, Muscadelle en Sauvignon Blanc. Via de speciale wijnroutes die je met de auto en per fiets kunt afleggen, valt er dus heel veel te ontdekken en te proeven. Ben je benieuwd naar het mooie verhaal achter de wijnen? Buiten de drukke oogsttijden staan de wijnboeren je graag te woord om alles over hun producten te vertellen. Hangt er bij het wijnhuis een bordje met daarop de tekst degustation, dan ben je van harte welkom om aan te schuiven voor een gezellige wijnproeverij. 

Luxe vakantiepark als uitvalsbasis 

Zoek je een comfortabele uitvalsbasis om alle bruisende activiteiten te ondernemen? Die vind je in een luxe vakantievilla van FranceComfort die van alle gemakken is voorzien. Onder de vooraanstaande vakantieparken in Frankrijk heeft deze gerenommeerde keten een absolute naam hoog te houden. In de Dordogne biedt FranceComfort je de keuze uit meerdere schitterende vakantieparken. Op een van de mooiste plekken van de Dordogne ligt op de top van een heuvel Domaine de Lanzac, waar je geniet van het adembenemend mooie uitzicht over de valleien met pittoreske Franse dorpjes, kastelen en rivieren. Je kunt je wijnreis ook beleven vanaf het park Village des Cigales dat is gelegen ten zuiden van de plaats Sarlat. FranceComfort heeft de vakantievilla’s daar recent volledig gerenoveerd en voorzien van stijlvolle nieuwe badkamers, toiletten en keukens. 

In Lacapelle Marival ligt vakantiepark Le Lac Bleu. Het park ligt in een omgeving met weidse wijngaarden en veel natuurschoon. Vanuit je vakantiehuis heb je een adembenemend mooi uitzicht op het bergachtige gebied. Een fantastische plek om de omgeving te verkennen en je wijnvakantie door te brengen.