Kampeervakantie naar Frankrijk geboekt? Wat moet je absoluut niet vergeten mee te nemen?
Je kan de lavendelvelden van de Provence haast ruiken. En je verlekkert je al op de Normandische camembert en fruitige cider. Of wordt het toch weer zonnebaden aan de Côte d’Azur? Waar je dit jaar ook je tent opslaat in het land van ‘du pain, du vin, du Boursin’, deze dingen vergeet je best niet op de camping.
EHBO-set
Je hoeft natuurlijk geen halve ziekenboeg mee te zeulen. Maar pleisters, ontsmettingsmiddel, steriele gaasjes, tape, hulpverband, een schaartje en pincet komen altijd van pas.
Met muggenspray en tekentang houd je ongewenste beestjes op afstand.
Zonnebrandcrème heb je sowieso bij in je toilettas. Maar ook aftersun of andere hydraterende bodylotion mag niet ontbreken. Je kleine reisapotheek telt naast aspirine best ook enkele paarden middeltjes tegen koorts, buikloop en andere vervelende reis ongemakjes.
Reisdocumenten & cash
Dé beste medicatie tegen migraine en andere ellende? Vooraf een uitgebreid lijstje maken met al de vereiste documenten en vignetten.
In sommige Franse dorpjes staat de tijd letterlijk stil. Voorzie daarom genoeg contant geld om bij het betalen niet voor verrassingen te staan.
Haspels en verlengsnoeren
De Franse natuur is mooi, maar dan liefst met een beetje 21ste-eeuwse luxe erbij. Zoals een warm bakje koffie ‘s morgens, een koelbox met koude drankjes, sfeervolle verlichting en een opgeladen mobieltje. Check daarom vooraf welk stekkersysteem je camping gebruikt.
Noord-Franse campings hebben doorgaans de vertrouwde CEE-elektra zoals in België, Nederland, Luxemburg en Duitsland. Voorzie een CEE-verlengsnoer met vaste stekkerdoos. Een extra CEE naar CEE-verlengsnoer is ook altijd handig.
Met een haspel vermijd je kabel verstrengeling, struikelpartijen en andere meedogenloze kabel misère.
Opgelet als je richting het zuiden gaat. Op campings met een penaarde stopcontact brengt een Zuid-Europees verloopsnoer soelaas.
Aangepaste kledij
Frankrijk is het derde grootste land van Europa, na Rusland en Oekraïne. Zo’n groot gebied betekent ook een uitgebreid klimaat.
Het Middellandse Zeeklimaat van het zuiden is beduidend heter dan het hooggebergteklimaat van de Franse Alpen. Het weer van de Parijse regio zit er dan weer tussenin. En tijdens hittegolven durft het Franse asfalt in sommige streken zelfs al eens te smelten! Informeer je vooraf dus goed in de te verwachten weersomstandigheden van je vakantie regio.
Sommige kledingstukken komen in elk klimaat van pas. Denk aan regenkledij, een beschermend hoedje of een petje tegen de zon en een windjack. Extra comfortabele schoenen zijn in bergachtige streken altijd mooi meegenomen.
Ook aan de kust zijn je voeten blij met aangepast schoeisel. Of je nu gaat snorkelen, zonnebaden of flaneren tussen de filmsterren op de Boulevard de la Croisette in Cannes: sandalen, sneldrogende waterschoenen en Birkenstock dames slippers zijn een must.
Wc-papier
Wordt dit je eerste reis naar Frankrijk? Bereid je dan alvast mentaal voor op een van de merkwaardigste sanitaire eigenaardigheden die je ooit op deze blauwe aardbol zal tegenkomen. Het Franse toilet.
Franse snelwegen en campings zijn berucht om hun hurktoiletten. Zelf spreken de Fransen over Turkse toiletten (‘des toilettes turques’).
De lokale bevolking beweert dat ze allerlei voordelen hebben. Dat zal best. Maar één ding is zeker. Je wil genoeg wc-papier in de buurt hebben wanneer je voor het eerst met je blote billen over zo’n veredeld gat in de grond hangt.